Κυριακή, Σεπτεμβρίου 27, 2009

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΚΛΕΠΤΟΥΝ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ SPAM SMS ΚΑΙ E-MAILS...

ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ SMS,E-MAIL Ή ΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΦΡΙΛΙΚΙ,ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ...

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥΣ.

Ψάξε, ψάξε, δεν θα τον βρεις αυτόν που έδωσε τον αριθμό του κινητού σου στον υποψήφιο βουλευτή, που σε καλεί τώρα, στις δύο τα ξημερώματα, με SMS στο προεκλογικό του πάρτι.
Η απάντηση κρύβεται στο παράνομο κύκλωμα διάθεσης προσωπικών δεδομένων: Στους περίφημους «διακινητές» που πωλούν έως και 9.000 ευρώ μία λίστα αριθμών σε υποψήφιους ή σε διαφημιστικές εταιρείες που δουλεύουν για λογαριασμό τους σε ενδιαφερόμενους.

Πρόκειται συνήθως για πρώην προέδρους συλλόγων ή οργανώσεων που είχαν πρόσβαση στα στοιχεία των μελών και τα οποία τώρα «αξιοποιούν».
Η εγκυρότητα, ωστόσο, παίζει ρόλο. Για παράδειγμα, προσφάτως, έγινε χοντρό παζάρι για έναν κατάλογο με 100.000 (!) κινητά τηλέφωνα κατοίκων της Α' Αθηνών. Αρχικά, κοστολογήθηκε στις 8.000 ευρώ, αλλά επειδή ο πωλητής δεν μπορούσε να εγγυηθεί την πολιτική προέλευση των προσώπων αυτών η αγορά έκλεισε στα 3.500 ευρώ! Το σχόλιο του υποψηφίου;

«Τι είχα, τι έχασα!» Σημείωση: Η λίστα περιελάμβανε ακόμη και 2.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
Εκτός από προέδρους και «παράγοντες» μαζικών φορέων, οι διακινητές μπορεί να είναι και άλλοι: Μερικοί υποστηρίζουν ότι έχουν επεξεργαστεί στοιχεία από διάφορες κληρώσεις δώρων όπου συμμετέχει κανείς με την αποστολή SMS. Αλλοι εξομολογούνται ότι υπεξαίρεσαν τα πελατολόγια εταιρειών, ενώ ακόμη και απλές γραμματείς που έχουν στη διάθεσή τους την «ατζέντα» των γραφείων τους μπορεί να μπουν άνετα στο παιχνίδι.
Μάλιστα, για να μην «καρφωθούν», υπάρχουν και κόλπα ώστε να μην φανεί η προέλευση της ατζέντας: Για παράδειγμα, από τα 200 άτομα, ενός καταλόγου, θα εγγραφούν στην τελική λίστα μόλις τα 50 και μάλιστα ανακατεμένα, ώστε να μη χτυπά το ένα κινητό μετά το άλλο στα γραφεία π.χ. της ίδιας επιχείρησης. Για να αποφύγουν άλλωστε αυτή τη... σύμπτωση, κάποιοι υποψήφιοι στέλνουν τα περισσότερα SMS σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες!

«Η άντληση τηλεφωνικών αρχείων, πέραν των παράνομων οδών, μπορεί να γίνει ακόμα και από γνωστές πηγές, όπως είναι οι επίσημοι κατάλογοι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας», προειδοποιεί ο μέχρι προ τινος αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Ν. Κουλούρης. Και εξηγεί: «Στην Ελλάδα ας μην ξεχνάμε πως ισχύει το "opt out". Εάν δεν ζητήσεις το απόρρητο του αριθμού σου (σ.σ: πληρώνοντας συχνά κάτι επιπλέον), θεωρείται αυτονόητο ότι θα σε συμπεριλάβουν στον κατάλογο».

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την άλλη, διαβεβαιώνει ότι «πριν από την αποστολή φαξ, e-mail, sms κ.λπ., ακόμα και πριν από την κλήση σε σταθερό τηλέφωνο για πολιτική επικοινωνία, πρέπει να έχει εξασφαλιστεί προηγούμενη, έγγραφη συγκατάθεση». Με άλλα λόγια, οι παρόμοιες προεκλογικές δράσεις είναι παράνομες. Μόνο που δεν το έχει καταγγείλει κανείς μέχρι σήμερα, ώστε να κινηθεί η διαδικασία παράβασης! (Στους βουλευτές και τα κόμματα επιτρέπεται μόνο η τήρηση «αρχείου φίλων».)
Το παράνομο της πράξης το γνωρίζουν κι όλοι οι πολυπληθείς συνδικαλιστικοί φορείς και οι επαγγελματικές ενώσεις και παίρνουν μέτρα, τα οποία ωστόσο αποδεικνύονται ανεπαρκή.
Παράδειγμα; Το ΤΕΕ απαγορεύει τη διάθεση του καταλόγου των μελών του. Αυτός, ωστόσο, φιγουράρει ολόκληρος... στο Διαδίκτυο!
Τα πολυάριθμα «call centers», που προσφέρουν γραμματειακή υποστήριξη στα τηλεφωνήματα και στην αποστολή SMS, υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν λίστες που τους δίνουν οι υποψήφιοι.

Οι επικοινωνιολόγοι διχάζονται για την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου επαφής με τον ψηφοφόρο:
«Η αποστολή SMS σε άγνωστο ψηφοφόρο είναι πεταμένα λεφτά και περισσότερο τον εκνευρίζει», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Politics, Γρ. Τσιμογιάννη. Αλλοι, ωστόσο, επιμένουν: «Στείλ' το κι ό,τι πιάσεις»!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια παιδιά που το ψάξατε. Μόλις προχτές μου έστειλε η κ. Άρτεμις Διαλυνά τέτοιο sms. Δείτε σχετικό το post εδώ:

http://greekable.blogspot.com/2009/09/blog-post_25.html

Θα το διαδώσω περαιτέρω.