Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

1,19ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ...ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΑΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ;;;

ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 1,19ΔΙΣ.ΕΥΡΩ...ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΚΑΡΓΙΟΛΙΔΕΣ.ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.

Σε «κλοιό ελλειμμάτων» βρίσκεται το ΙΚΑ, με τη... μαύρη τρύπα να εκτινάσσεται το 2010 στο 1,19 δισ. ευρώ. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, που θα συζητηθεί σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο
του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως τα οργανικά ελλείμματα στο Ταμείο το 2010 θα αγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι). Ωστόσο μετά τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση από το κράτος η μαύρη τρύπα... περιορίζεται στο 1,19 δισ. ευρώ!

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που καταγράφεται έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια θεωρητικά εμφανιζόταν πλεόνασμα (βέβαια στο τέλος το Ιδρυμα έψαχνε χρήματα για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα»). Είναι χαρακτηριστικό πως ο προϋπολογισμός του 2009 έδειχνε αρχικά πλεόνασμα (που ήταν 23,7 εκατομμύρια), αλλά η εκτίμηση για τη χρονιά δείχνει τελικά έλλειμμα 1,16 δισ. ευρώ.
Με βάση τον προϋπολογισμό του 2010 τα έσοδα του Ταμείου είναι 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με την κρατική επιχορήγηση). Ωστόσο τα έξοδα (συντάξεις, παροχές, δαπάνες διοίκησης) αγγίζουν τα 17,9 δισεκατομμύρια, ενώ παράλληλα απαιτείται ακόμη 1,1 δισεκατομμύριο για χρηματοοικονομικά έξοδα.

Την ανηφόρα τραβάνε οι δαπάνες για παροχές σε είδος και σε χρήμα, κάτι που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην ανεπάρκεια των ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ για παροχές σε είδος (φαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.) και 379 εκατομμύρια για παροχές σε χρήμα (π.χ. επιδόματα).
Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ έχει ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών. Αρκεί να αναφερθεί πως οι απώλειες του Ταμείου από τη μαύρη εργασία φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία έχει επισημάνει την ανάγκη για νέες προσλήψεις, καθώς σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.570 επί συνόλου 12.448. Μάλιστα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000.
Η κρίσιμη οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ απασχολεί και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αναζητεί λεφτά για τις συντάξεις και το δώρο Χριστουγέννων. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ιδρυμα χρειάζεται κάθε μήνα 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΕΟΣ ΠΗΓΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ;;;
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ...
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ;;;ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2009


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: