Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 20 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΑΝ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΙΑ...

Οι πρώτες διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος στους νόμιμους εκπροσώπους 20 βιομηχανικών μονάδων, που φέρονται ότι μόλυναν με απόβλητα την πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, ασκήθηκαν χθες.
Σε τέλμα ωστόσο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια η έρευνα για τις ευθύνες της δημόσιας διοίκησης για το χάλι της λίμνης.

Η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άρχισε το 2007, αλλά ώς σήμερα δεν έγινε γνωστό αν ευθύνονται δημόσιοι υπάλληλοι -μέλη της διοίκησης- για την ανυπαρξία ελέγχων. Αυτό το σκέλος της έρευνας ανατέθηκε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν έχει υποβάλει ακόμη πόρισμα ώστε να προχωρήσει η ποινική διαδικασία.
Δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη της προηγούμενης και της τωρινής διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των όμορων δήμων σε σχέση με τους ελέγχους, τα διαχειριστικά θέματα και την εφαρμογή του «μάστερ πλαν» για τη λίμνη Κορώνεια.

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου 1650/86, δηλαδή για «υποβάθμιση- ρύπανση περιβάλλοντος», σε βάρος ιδιοκτητών και νόμιμων εκπροσώπων των βαφείων, βουστασίων, μιας γαλακτοβιομηχανίας, μιας βιομηχανίας κατασκευής μεταλλικών μαγειρικών σκευών, που είναι εγκατεστημένες πέριξ της λίμνης, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μυγδονίας. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα οριστεί τακτική δικάσιμος και οι κατηγορούμενοι θα λάβουν κλήσεις, για να δικαστούν σε Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης.

Τις παραβάσεις βεβαίωσε, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των ιδιοκτητών, διευθυντών και των νόμιμων εκπροσώπων των Ανώνυμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, που λειτουργούν γύρω από την Κορώνεια. Οι εν λόγω βιομηχανικές μονάδες φέρονται ότι εκφόρτωναν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό και δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία για τη διασφάλιση των κατώτατων ρύπων. Αποτέλεσμα ήταν να υποβαθμιστεί η υδροχημική κατάσταση του νερού της λίμνης και να καταστεί επικίνδυνη για την πανίδα της περιοχής, αφού το νερό σήμερα είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.
Με την παραπάνω δικογραφία συσχετίστηκε και η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε, τον περασμένο Ιανουάριο, η νομαρχιακή παράταξη «Οικολογία και Αλληλεγγύη» σχετικά με το έργο της τάφρου που θα ενώνει την Κορώνεια με τη γειτονική λίμνη Βόλβη. Οπως αναφέρεται στη μήνυση, «η κατασκευή είναι επικινδύνως εμβαλωματική εξαιτίας της παράβασης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, αλλά και της ανυπαρξίας των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία (εγκύκλιος 38/05 του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ) επί μέρους τεχνικών μελετών».

ΕΚΑΝΑΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ 20 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΓΥΦΤΙΚΑ...
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ...
ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...Ο ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ...ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2009


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: