Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2009

ΝΕΟ ΦΙΡΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΒΒΕ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ 51 ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ...

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΦΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ...

"Πακέτο" 51 προτάσεων για την έξοδο των επιχειρήσεων από την οικονομική κρίση, την ενίσχυση της μεταποίησης, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καταθέτει στη νέα κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ζητώντας από τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου, να τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις του.
Παράλληλα, ζητά αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων και αποφάσεων, θεσμοθέτηση μετρήσιμων στόχων ανάπτυξης και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, η ευρύτατη πλειοψηφία με την οποία αναδείχτηκε η νέα κυβέρνηση, τής δίνει τη δυνατότητα να προβεί στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις.
Με ανακοίνωσή τους, οι Βορειοελλαδίτες βιομήχανοι διεκδικούν επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι οι μεταποιητικές επιχιερήσεις έχουν αγνοηθεί από τις κυβερνήσεις τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.

Για την έξοδο των επιχειρήσεων από την κρίση, ο ΣΒΒΕ ζητά μεταξύ άλλων: δημιουργία ειδικού προγράμματος για τη στήριξη της μεταποίησης, "πάγωμα" και κεφαλαιοποίηση τόκων δανείων τουλάχιστον για δύο εξάμηνα, θεσμοθέτηση προγράμματος τύπου ΤΕΜΠΜΕ, αποκλειστικά για μεταποιητικές επιχειρήσεις και ανεξαρτήτως μεγέθους αυτών, κατάργηση της εισφοράς 0,6% στα δάνεια και του ΕΤΑΚ για τις εταιρίες και παροχή ενισχύσεων και κινήτρων για τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Μάλιστα, ο ΣΒΒΕ εισηγείται να θεσμοθετηθεί διαδικασία, βάσει της οποίας θα συμψηφίζονται οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το δημόσιο με εκείνες του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Σε σχέση με την ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας, ζητά τη μετεξέλιξη της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας (υπάγεται στο ΥΠΑΝ) σε φορέα σχεδιασμού, παραγωγής και άσκησης βιομηχανικής πολιτικής.

Παράλληλα, τίθεται υπέρ της διατήρηση του υφιστάμενου επενδυτικού/αναπτυξιακού νόμου και της συγκέντρωσης όλων των διαδικασιών υποβολής και αξιολόγησης επενδύσεων σε ένα υπουργείο. Επίσης, ζητά τον διπλασιασμό του ορίου αξιολόγησης επενδύσεων του αναπτυξιακού από τις περιφερειακές επιτροπές.
Ο ΣΒΒΕ διεκδικεί επίσης: δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ενίσχυσης διεθνοποίησης/εξωστρέφειας μεταποιητικών επιχειρήσεων και σαφή προσανατολισμό πολιτικών και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε δράσεις που θα ενισχύουν έμπρακτα τη μεταποίηση και αναβάθμιση Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τη μεταφορά της έδρας του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ίδρυση περιφερειακών συμβουλίων ανταγωνιστικότητας (με το πρώτο να λειτουργεί πιλοτικά στην Κ.Μακεδονία), προτείνει ο ΣΒΒΕ. Παράλληλα, ζητά: δημιουργία Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Περιφερειακών Ανισοτήτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εξειδίκευση των μέτρων πολιτικής του ΕΣΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο και όχι -όπως γίνεται σήμερα- από τις κεντρικές υπηρεσίες, ίδρυση παραρτημάτων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε επίπεδο περιφέρειας και γενικότερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.

Άμεσες αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το εκθεσιακό κέντρο, ζητούν οι βιομήχανοι σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, εισηγούνται: επιτάχυνση της δημιουργίας της Ζώνης Καινοτομίας, διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και της εν γένει ταυτότητας της πόλης στην επόμενη 30ετία (με φορέα υλοποίησης το ΥΜΑΘ), εκσυγχρονισμό του συνόλου των παραγωγικών υποδομών του λιμένα της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού.

Για την ανταγωνιστικότητα συνολικά της ελληνικής οικονομίας, οι βιομήχανοι επιμένουν σε: απλοποίηση φορολογικού συστήματος, κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), λήψη μέτρων πάταξης φοροδιαφυγής/εισφοροδιαφυγής, ταχύτερη έκδοση βιομηχανικών αδειών-μείωση γραφειοκρατίας, έλεγχο δαπανών δημοσίου, ίδρυση και λειτουργία κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων "μιας στάσης", αποτελεσματικότερη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και απελευθέρωση κλειστών αγορών/επαγγελμάτων.
Επίσης, ζητούν μείωση μεγέθους του δημόσιου τομέα με την κατάργηση φορέων και οργανισμών που δεν λειτουργούν στην πράξη και με τη συγχώνευση των συναφών. Διεκδικούν, τέλος, αύξηση δαπανών για την παιδεία σε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ...

ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΞΥΠΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.