Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2009

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ;;;

Καυστήρες θέρμανσης και δεξαμενές πετρελαίου που δεν πληρούν προδιαγραφές ασφαλείας και εγκυμονούν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι εγκατεστημένοι σε μπαλκόνια και ταράτσες οικοδομών, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος από την πολιτεία. Τρία περιστατικά με διαρροές στη Β. Ελλάδα.

Το γεγονός καταγγέλλουν οι συντηρητές καυσίμων, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να εξαλειφθεί το φαινόμενο. “Δεν υπάρχει κανένας κρατικός φορέας που να ελέγχει τα λεβητοστάσια, για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας. Υπάρχουν δεκάδες δημόσια κτίρια και σχολεία στη Θεσσαλονίκη που δεν γνωρίζουμε εάν γίνονται συντηρήσεις από πιστοποιημένους μηχανικούς ή από άσχετους. Θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να συσταθούν επιτροπές ελέγχου;”, καταγγέλλει ο κ. Ηλίας Καλαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συντηρητών Καυστήρων Β.Ε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καυστήρας θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρο που υποδεικνύεται από την πολεοδομία, η δεξαμενή να είναι από ανθεκτικό υλικό, να προστατεύεται από τοιχίο, να διαθέτει ειδικό πυροσβεστήρα και να έχει βαλβίδες διακοπής ροής του πετρελαίου. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους συντηρητές που αναρτούν ένα ειδικό δελτίο ελέγχου στο λεβητοστάσιο. Αντί αυτών όμως “υπάρχουν καυστήρες σε μπαλκόνια, ενώ απαγορεύεται, και δίπλα ακριβώς βάζουν πλαστικές δεξαμενές πετρελαίου”, όπως λέει ο κ. Καλαντίδης.

Αφορμή για τις καταγγελίες ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε ατομική μονάδα καυστήρα σε ταράτσα οικοδομής, στην οδό Ιπποκράτους 3 στους Αμπελόκηπους. Η φωτιά επεκτάθηκε και κατάστρεψε ολοσχερώς διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου. Την ίδια ημέρα σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου από καυστήρα σε ταράτσα οικοδομής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώθηκε έκρηξη σε καυστήρα πενταόροφης οικοδομής στο κέντρο των Σερρών, η οποία προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας και σε δύο σταθμευμένα οχήματα.
“Η δεξαμενή ήταν πλαστική, και αμέσως χύθηκε το πετρέλαιο. Θα μπορούσε τουλάχιστον να ήταν μακριά από τον καυστήρα”, περιγράφει ο κ. Κλεάνθης Κοματάς, επαγγελματίας στους Αμπελόκηπους και υπογραμμίζει ότι “ο καθένας κάνει ό,τι θέλει σ’ αυτήν την πόλη. Στην οικοδομή μας έχουμε δύο καυστήρες σε μπαλκόνια. Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν καυστήρες πάνω στα μπαλκόνια και πρέπει να ελεγχθούν από την πυροσβεστική υπηρεσία”.

Εν τω μεταξύ, στα χαρτιά παραμένει η σύσταση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών, που προβλέφτηκε με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Φεβρουάριο και θα ξεκινούσε τη λειτουργία του από την 1η Νοεμβρίου. Οι επιθεωρητές προβλέπεται να κάνουν ελέγχους σε όλα τα κτίρια, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των συστημάτων θέρμανσης. “Η σύσταση του σώματος πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο. Να μπούνε κανόνες στη λειτουργία του και αρχές βάσει των θέσεων του ΤΕΕ, για να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος”, εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΧΗ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ Ή ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥΣ;;;
ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;;
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ...

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2009


Φώτης Κουτσαμπάρης-fkoutsamparis@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: