Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

ΚΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ...

Για μεγάλο ανθρώπινο κόστος σε περίπτωση αποτυχίας εφαρμογής μιας ορθής και ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής, προειδοποιεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σε ανοιχτή επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τον αυριανό πρωθυπουργό της Ελλάδας, καθώς και τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από την γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκα Παπαδοπούλου, ασκείται έντονη κριτική στην έως σήμερα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος από όλους τους φορείς της χώρας και ζητείται η τοποθέτησή τους στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η έμπρακτη αλληλεγγύη τους σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες, που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας, καθώς, όπως επισημαίνεται, «θα είναι καθοριστική τόσο για τη σωματική και ψυχική υγεία ενός πληθυσμού σε κίνδυνο, όσο και για την αξιοπρέπεια όχι μόνο αυτών, αλλά και των μελών μια προηγμένης ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Ακόμη δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι στις προεκλογικές εξαγγελίες η ανθρωπιστική δράση απουσιάζει ουσιαστικά από τις πολιτικές ατζέντες «σαν η Ελλάδα να μην αποτελεί μέρος ενός πλανήτη που συγκλονίζεται από πολέμους, επιδημίες και φυσικές καταστροφές. Σαν οι πολίτες αυτής της χώρας να αξίζουν έναν τόσο στενό ορίζοντα παρά το γεγονός ότι πασχίζουν να αποδείξουν το αντίθετο με την αλληλεγγύη τους».

«Κάθε λεπτό 9 παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό» τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και προσθέτουν πως «κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποί μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ηττώνται από τις λεγόμενες «ξεχασμένες ασθένειες»…οι διεθνείς κρίσεις γίνονται πιο σύνθετες … η ανθρωπιστική δράση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση… ωστόσο τέτοιες κρίσεις σπάνια τυγχάνουν εκτεταμένης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης ή απασχολούν τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας» .
Αντίθετα, συνεχίζεται στην ανοιχτή επιστολή, «τα σκάνδαλα, η οικονομική κρίση και πρόσφατα η νέα γρίπη Α H1N1 (αν και ευθύνεται για πολύ λιγότερους θανάτους παγκοσμίως από την ελονοσία, τον υποσιτισμό ή τη χολέρα) μοιάζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου».

Επιπλέον όπως αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση, την στιγμή που τα φυσικά αποτελέσματα των κρίσεων στα λεγόμενα «καυτά σημεία του πλανήτη» γίνονται πλέον ορατά και στην περιοχή μας, βλέπουμε να δημιουργείται μια Ευρώπη φρούριο. «Αιφνιδιασμένοι από τη μαζικότητα των πληθυσμών αυτών, οι πρώτες κινήσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών -όπως η Ιταλία- είναι να προσπαθήσουν να «κλείσουν την πόρτα» και να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα καταστολής και κράτησης, καταγγέλλει η ΜΚΟ, και τονίζει πως «η χώρα μας παραβλέπει ηθελημένα το θέμα του ασύλου», καθώς, όπως αποκαλύπτει, «αναγνωρίσαμε καθεστώς πρόσφυγα στο μόλις 0,05% των 29.000 αιτήσεων ασύλου που έγιναν το 2008».
Οι άνθρωποι αυτοί που βρέθηκαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να ξεφύγουν από την εξαθλίωση, την κακοποίηση, τις συρράξεις είναι ψυχικά ευάλωτοι και ο εγκλεισμός τους στα κέντρα κράτησης, συχνά σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εντείνει την αγωνία τους και τραυματίζει την αξιοπρέπεια τους, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι χρειάζονται συγκροτημένες πολιτικές για να επιλυθούν άμεσα ζητήματα όπως:
-“H απουσία μέριμνας για τη διαχείριση ευάλωτων περιπτώσεων, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, ψυχικά επιβαρημένα άτομα, γυναίκες με μικρά παιδιά και έγκυες”. Για το λόγο αυτό τονίζουν ότι απαιτείται η δημιουργία εναλλακτικών δομών και η παρουσία ειδικευμένου προσωπικού στις καινούριες δομές και στα κέντρα κράτησης.
-“ Οι ανεπαρκείς υποδομές και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα. - Η απουσία υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, κοινωνικής μέριμνας και διερμηνείας στα κέντρα κράτησης.
- Το έλλειμμα στην πρόβλεψη και εκτέλεση ενιαίας διαδικασίας για ιατρικές εξετάσεις κατά την άφιξη/ υποδοχή των μεταναστών και η απουσία συστήματος ιατρικής παρακολούθησης περιστατικών μετά την απελευθέρωσή των μεταναστών χωρίς έγγραφα από τα κέντρα κράτησης.
- Η περιορισμένη πρόσβαση των μεταναστών χωρίς έγγραφα στο εθνικό σύστημα υγείας.
-Τα εμπόδια στην αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα”.
Τέλος οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν «τα πολιτικά κόμματα και τον «αυριανό πρωθυπουργό» της χώρας να τοποθετηθούν στα παραπάνω, προσφέροντας μέριμνα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες ενός ευάλωτου πληθυσμού αντάξια των ψηφοφόρων τους, μιας κοινωνίας που έμπρακτα αποδεικνύει την αλληλεγγύη της».

ΝΑΙ...ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΤΟΥ 2009...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ...

ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: