Κυριακή, Οκτωβρίου 11, 2009

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε,ΕΑΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΚΟΛΕΓΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ...

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ...ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ...
ΠΛΕΟΝ,ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΩΝ 53ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η Ε.Ε ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ...ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΚΟΛΕΓΙΑ..ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ...
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ...Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ.

Ευρω-οδηγίες για το εάν, τελικώς, τα κολέγια θα δικαιούνται ή όχι μέρος από την πίτα των κονδυλίων, που παίρνουν έως σήμερα μόνο τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναμένεται να δώσει σύντομα η Κομισιόν.
Ενισχύοντας έτσι τον πονοκέφαλο της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς μέχρι τώρα ήταν οι μόνοι διεκδικητές αυτών των χρημάτων.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μελετούν μήνες το θέμα εάν, δηλαδή, πρέπει να επιτραπεί στα ιδιωτικά κολέγια να συμμετάσχουν στα δεκάδες επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. ισότιμα με τα κρατικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και να διεκδικήσουν μέρος από τα 53,2 δισ. ευρώ του 7ου Πλαισίου Ερευνας και Τεχνολογίας (2007 - 2013)!
Το βασικό εμπόδιο της μη νομιμότητας των κολεγίων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρούν στις Βρυξέλλες πως έχει ήδη αρθεί. Η αδειοδότησή τους -υποστηρίζουν- ακόμη κι αν υπάρξει νέος νόμος, είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί.

Εγκυροι νομικοί προβλέπουν ότι η γνωμοδότηση των υπηρεσιών της Κομισιόν δεν μπορεί να είναι αρνητική καθώς δεν διαπιστώνεται το οποιοδήποτε κώλυμα. Εναπόκειται στη διεύθυνση κάθε κολεγίου εάν θα υποβάλει αίτηση για τη συμμετοχή του σε κάποιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το Νοέμβριο, ενώ την ίδια εποχή θα δημοσιοποιηθεί και το εάν, τελικώς, ο νόμος Στυλιανίδη και ο μετέπειτα νόμος Σπηλιωτόπουλου παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, εάν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και αδειοδότηση των κολεγίων και το «ποινολόγιο» (τα πρόστιμα από 15.000 έως 100.000 ευρώ) που επιβάλλει ο νόμος, παραβιάζουν τους κανόνες περί ανταγωνισμού συγκριτικά με τα όσα ισχύουν για τα δημόσια πανεπιστήμια.

ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: