Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ...ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ...ΟΥΤΕ ΘΕΟΣ...

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους του Στάντερτον, 150 χλμ. νοτιοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, διαμαρτυρόμενοι για την ανυπαρξία υποδομών στις φτωχογειτονιές και τις παραγκουπόλεις στην περιοχή. Σκληρή ήταν η απάντηση των αρχών οι οποίες χρησιμοποίησαν λαστιχένιες σφαίρες τραυματίζοντας αρκετούς από τους διαδηλωτές.
Η Νοτιοαφρικάνικη αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών και άνοιξε πυρ με λαστιχένιες σφαίρες τραυματίζοντας πολλούς πολίτες που διαδήλωναν ζητώντας αποχέτευση, ηλεκτροδότηση και καλύτερα σπίτια στις φτωχές γειτονιές τους.

Στους δρόμους του Στάντερτον, τα μαγαζιά έκλεισαν, ενώ καμένα λάστιχα και σκουπίδια ήταν σκορπισμένα παντού. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ όταν διαδηλωτές από τον οικισμό Σακίλε, φωνάζοντας το σύνθημα "μόνο ο [πρόεδρος, Τζέικομπ] Ζούμα μπορεί να μας σταματήσει τώρα", προσπάθησαν να ανατρέψουν ένα αυτοκίνητο.
Ένα ελικόπτερο επιτηρούσε την περιοχή καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται, αλλά η ένταση συνεχίστηκε επί ώρες.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός SAFM μετέδωσε ότι διαδηλωτές στη Σιγιατούτουκα, στην ίδια επαρχία, έκαψαν ένα δημοτικό κτήριο ενώ μεγάλη ήταν η ένταση και στο Παλμ Ριτζ, ανατολικά της πρωτεύουσας, με μεγάλη αστυνομική παρουσία μετά τα επεισόδια της Δευτέρας.
Σημειώνεται ότι η γενικευμένη απόγνωση για την ανυπαρξία υποδομών στις φτωχογειτονιές και τις παραγκουπόλεις έχει προκαλέσει επανειλημμένες διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Απριλίου με αίτημα ο Ζούμα να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να βελτιώσει τη ζωή των εκατομμυρίων φτωχών που εξακολουθούν να ζουν στην απόλυτη ένδεια 15 χρόνια μετά το τέλος του απάρτχαϊντ.

"Πολλά πράγματα δεν αλλάζουν, δε βλέπουμε καμιά αλλαγή. Νομίζαμε ότι ο Ζούμα θα τα κατάφερνε καλύτερα. . . Πρέπει να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας. . .σκεφτόμαστε το μέλλον των παιδιών μας", δήλωσε η Αμάντα Τζόουνς, που συμμετείχε στην διαδήλωση.

Το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στο Στάντερτον, στην επαρχία Μπουμαλάνγκα, σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην περιοχή τις τελευταίες δυο ημέρες,
σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το εφετινό κύμα διαδηλώσεων διαδέχεται τις ταραχές κατά των ξένων πέρυσι που είχαν στοιχίσει τη ζωή 62 ανθρώπων κι είχαν "αμαυρώσει την εικόνα" της Νότιας Αφρικής, η οποία ετοιμάζεται να διοργανώσει το ποδοσφαιρικό παγκόσμιο κύπελλο.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση και κατά πολλούς η απάθεια του προέδρου Ζούμα. Ο εκπρόσωπος του Ζούμα, Βίνσεντ Μαγκουένια, δήλωσε ότι ο πρόεδρος δε σχεδιάζει να συναντηθεί με τους διαδηλωτές και πως όσοι έχουν παράπονα μπορούν να τηλεφωνούν στην ειδική τηλεφωνική υπηρεσία που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Η ειδική τηλεφωνική γραμμή του Ζούμα, που άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο, δέχεται χιλιάδες κλήσεις καθημερινά και πάρα πολλοί δεν καταφέρνουν ποτέ να επικοινωνήσουν.
Ο Ζούμα υποσχόταν να αντιμετωπίσει το θέμα των ανισοτήτων στην μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική αλλά τον τελευταίο καιρό παραδέχεται ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να καλύψει "όλες τις ανάγκες" σε βασικά αγαθά όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παιδεία.
Αναλυτές τονίζουν ότι ο Ζούμα θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγάλες δυσκολίες με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ BARACK OBAMA...ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ....ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2009

1 σχόλιο:

yannidakis είπε...

αναρωτιεμαι τοσα χρονια πως ειναι δυνατο να μην μπορουν αυτοι οι ανθρωποι να διαδηλωσουν καπου (που;) για τις αθλιες αυτες συνθηκες διαβιωσης που καμια σχεση δεν εχουν με τις δικες μας.
Επιτελους το εκαναν. Και νομιζω πως ακουστηκαν που για πρωτη φορα σηκωσαν το αναστημα τους & εδω ειναι που πρεπει να συνεχισουν με οποιοδηποτε κοστος :[