Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΟΥΦΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ "ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ"...ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΚΡΑΖΑΝ ΤΟΝ ΣΟΥΦΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ...ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ...ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑ...ΘΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ,ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ 2-3 ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ...

Θα οδηγήσει η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους χώρους; Το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να εγκαταλείπει την αυστηρή θέση που κράτησε προεκλογικά η παράταξη, περί κατάργησης της «τακτοποίησης» και υπόσχεται την επόμενη εβδομάδα μια νέα πρόταση για τους ημιυπαίθριους. Αλλαγές επίκεινται και στη ρύθμιση για την απόσυρση των αυτοκινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η τύχη των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους χώρους και την απόσυρση των παλαιών οχημάτων είναι τα πρώτα θέματα που θα χειριστεί το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για τη μεν απόσυρση των παλαιών οχημάτων, το υπουργείο προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να δώσει περιβαλλοντικά οφέλη στη ρύθμιση. Η ρύθμιση, πάντως, δεν κινδυνεύει να καταργηθεί, με δεδομένο ότι έχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Οσον αφορά τα νέα τέλη κυκλοφορίας, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν η είσπραξή τους θα ξεκινήσει από φέτος, θέμα που συζητείται αυτές τις ημέρες με το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο πολύπλοκα φαίνονται τα πράγματα στην υπόθεση της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει τη ρύθμιση Σουφλιά «κοροϊδία» και «πολιτική της αρπαχτής» (δηλώσεις Σπ. Κουβέλη, 26.6.09), ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τη ρύθμιση (βλ. «Κ» 10.9.09). Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το «πάγωμα» της ρύθμισης, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται σήμερα να επεξεργάζεται «μια νέα πρόταση». Αν τελικά πρόκειται για υποχώρηση από τις προεκλογικές θέσεις της παράταξης, θα οφείλεται στο εισπρακτικό κομμάτι της ρύθμισης, καθώς μόνο το 2009 θα απέφερε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ στα ταμεία. Πάντως, η συμμετοχή στην «τακτοποίηση» εξακολουθεί να είναι αμελητέα: χθες η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος εκτίμησε ότι από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν υποβληθεί 4.596 αιτήσεις, δηλαδή λιγότερο από 0,4% των εκτιμώμενων 1,5 εκατομμυρίων ημιυπαίθριων.

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...

ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: