Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ...ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ!!!

Πρωταθλήτρια στη διακίνηση και εξαγωγή αναβολικών ουσιών ανακηρύσσουν -εκ νέου- την Ελλάδα πηγές από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Με αφορμή ένα ακόμα διεθνές κύκλωμα διακίνησης αναβολικών που πρόσφατα εξαρθρώθηκε στη χώρα μας, στελέχη από τις δύο υπηρεσίες τονίζουν κατηγορηματικά: Πρόκειται για μια «ανοιχτή πληγή» που θα συνεχίσει να υφίσταται όσο το αδίκημα παραμένει πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ο νόμος πρέπει να αλλάξει. Να εναρμονιστεί με άλλες χώρες. Δεν είναι δυνατόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και σε χώρες τις οποίες αποκαλούμε "τριτοκοσμικές" η παράνομη διακίνηση αναβολικών να εμπίπτει σε ειδική υποκατηγορία περί ναρκωτικών». Ωστόσο διαχωρίζουν τις αναβολικές ουσίες στα εξειδικευμένα αναβολικά που παίρνουν οι αθλητές υψηλού επιπέδου -είναι λιγότερα και εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν- από αυτά που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος σε διάφορα γυμναστήρια -συνήθως πεπαλαιωμένης τεχνολογίας- και χρησιμοποιούν κυρίως ερασιτέχνες αθλητές. Και στις δύο πάντως περιπτώσεις αναβολικών, οι επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών είναι εξίσου βλαπτικές.

Πηγές από την ΥπΕΕ και τον ΕΟΦ αναφέρονται στο κύκλωμα διακίνησης αναβολικών που πρόσφατα και κατόπιν συνεργασίας τους κατάφεραν να εξαρθρώσουν. «Για πλημμέλημα θα παραπεμφθούν οι Ελληνες κατηγορούμενοι και στα μαλακά θα πέσουν παρ' όλο που πολλά από τα αναβολικά φάρμακα τα οποία βρέθηκαν στην αποθήκη στο Κερατσίνι (Primobolan, Winstrol, Testex κ.α.) δεν έχουν καν άδεια για να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Ούτε για ιατρική χρήση όπως άλλα». Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον φαρμακοποιό από τη Ρόδο, ο οποίος δικάστηκε το 2007 για κατοχή και διακίνηση αναβολικών φαρμάκων συνολικής αξίας 1.500.000 ευρώ αλλά τελικά αθωώθηκε. «Η ανώτατη ποινή φυλάκισης είναι εξαγοράσιμη, ενώ τα πρόστιμα αστεία σε σχέση με το κέρδος που έχουν από την παράνομη διακίνηση αναβολικών».

Μόνο το 2008, κυκλοφορούσαν στη χώρα μας περίπου 900.000 τεμάχια αναβολικών ουσιών. Από αυτά, περίπου τα 450.000 εξήχθησαν στο εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν για να καλύψουν την εγχώρια αγορά. «Γι' αυτά που εξήχθησαν κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος ότι κατέληξαν σε εγκεκριμένες φαρμακαποθήκες ή αντιπροσωπείες φαρμάκων για καθαρά ιατρική χρήση», καταλήγουν από τον ΕΟΦ. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από πληθώρα ξένων δημοσιευμάτων και επίσημων εκθέσεων που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως «διαμεσολαβητικό κέντρο αναβολικών στεροειδών».

Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σε χώρες του εξωτερικού στις οποίες κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αναβολικών με προέλευση την Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις αναβολικών ουσιών που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα αλλά έχουν άδεια παραγωγής και εξαγωγής. Στα παραπάνω νούμερα δεν αναφέρονται όσα αναβολικά εισήχθησαν ή κυκλοφορούσαν παράνομα και διακινήθηκαν χωρίς συνταγή από φαρμακεία ή γυμναστήρια. Παρ' όλο που πολλά από αυτά τα αναβολικά είναι και κυκλοφορούν νόμιμα, το 2005 ο ΕΟΦ είχε κλείσει (από έναν μέχρι τρεις μήνες) περίπου 30 φαρμακεία επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμα μέχρι 44.000 ευρώ. «Την ίδια χρονιά οι καταγεγραμμένες πωλήσεις αναβολικών έπεσαν κατά το ήμισυ. Τώρα έχουν ανεβεί ξανά. Αρκετά από τα αναβολικά σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι νόμιμα. Παράνομος είναι αυτός που τα δίνει χωρίς συνταγή γιατρού αλλά και ο χρήστης», διευκρινίζουν από τον ΕΟΦ.

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΤΟΠΑ...ΕΥΓΕ ΜΑΣ!!!

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: