Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ.

ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...ΤΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

Στην Αθήνα θα βρεθεί κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα, για να συναντηθεί με τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και να ενημερωθεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων και του ΑΕΠ για το 2008 που έγινε με το ενημερωτικό σημείωμα το οποίο απέστειλε η Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), έχουν προκαλέσει ερωτήματα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, με επιστολή της η Eurostat ζητάει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομίας σχετικά με τα νέα δεδομένα που παρέθεσε στις κοινοτικές αρχές για το πού έκλεισαν πέρυσι έλλειμμα, χρέος και ρυθμός ανάπτυξης.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν με το «καλημέρα» σε μειονεκτική θέση τον νέο υπουργό Οικονομικών ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει με την Κομισιόν για την παροχή παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταθέσει ένα τριετές πρόγραμμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και θα επιδιώξει να πάρει διετή παράταση, έως το 2012, για τη μείωση του ελλείμματος.

Η επιδείνωση των περυσινών στοιχείων, αλλά και οι αρνητικές εξελίξεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου επισήμανε κατά τη παράδοση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα αντιμετωπίσει «μεγάλες πιέσεις από την Ε.Ε. για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα». Ωστόσο, ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα μπορεί στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να πετύχει μία τριετή παράταση του χρόνου προσαρμογής του ελλείμματος.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου (που αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πλην του ΕΣΠΑ, το οποίο θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπουργό την κυρία Λούκα Κατσέλη) αν και δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση πριν ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά του προϋπολογισμού, αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι «υπάρχουν πράγματα που επείγουν και δεν μπορούν να περιμένουν. Η οικονομική πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση». Οι δύο πρώτες άμεσες προτεραιότητες είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού και οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Eurostat από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το έλλειμμα του 2008 αναθεωρήθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ από 5% του ΑΕΠ που ήταν βάσει της προηγούμενης ενημέρωσης του Μαρτίου, κυρίως λόγω αποκλίσεων στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών. Το Δημόσιο χρέος ανήλθε στο 99,5% του ΑΕΠ, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 97,6%. Επίσης, ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί στους κοινοτικούς υπαλλήλους και για την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,7% του ΑΕΠ από το 2007 στο 2008.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% από 2,9% που εκτιμούσε η ΕΣΥΕ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ότι διαμορφώθηκε πέρυσι, έχουν επιπτώσεις και στα φετινά αντίστοιχα μεγέθη. Για τον λόγο αυτόν, και στην Κομισιόν θεωρούν ότι το σενάριο που απέστειλε η Ελλάδα για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών φέτος είναι αισιόδοξο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των ελληνικών αρχών, το έλλειμμα θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ φέτος και το δημόσιο χρέος στο 107% του ΑΕΠ. Ομως, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί προς την περιοχή του 10% του ΑΕΠ.

Η παραπάνω εικόνα έχει δημιουργήσει εκ νέου σημαντικό πρόβλημα στην αξιοπιστία της Ελλάδας και των στοιχείων που παρέχουν οι υπηρεσίες της χώρας. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει μια πρώτη συζήτηση με το κλιμάκιο της Κομισιόν, πριν παρευρεθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου στα συμβούλια των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. των «27» (Ecofin) αντίστοιχα. Επισήμως, η διαπραγμάτευση θα αρχίσει στις 24 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα υποβάλει έκθεση με τα μέτρα που έλαβε και πρόκειται να λάβει, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Η έκθεση αυτή θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν, ενώ στις 3 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της. Η αξιολόγηση θα εγκριθεί από το Eurogroup τον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο και θα αποφασισθεί πόση παράταση θα δοθεί στην Ελλάδα και με ποιους όρους.

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: