Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΩΜΕΝΟΥ GUILT,ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, Guilt, «ανοίγει» Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, η επίσημη πρεμιέρα της οποίας σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κυπριακό κινηματογράφο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχει και μια ακόμη ελληνική ταινία, η «Χρυσόσκονη», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Μαργαρίτας Μαντά.

Την ιστορία της Κύπρου τα τελευταία πενήντα χρόνια μέσα από τη ζωή ενός –πλέον- ηλικιωμένου εμπόρου όπλων, ο οποίος χειρουργείται και, μέσω της νάρκωσης, «ξαναβλέπει» τη ζωή που έζησε στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα ταραγμένα χρόνια, παρακολουθεί η ταινία Guilt σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαζωμένου.
Χωρίς να παραγνωρίζει τη βαρβαρότητα των Άγγλων ή των Τούρκων, το Guilt παρακολουθεί την Ιστορία από την πλευρά και των δικών μας λαθών. Με κυρίαρχο το συναίσθημα της ενοχής που φέρει ο κεντρικός χαρακτήρας, ενοχή η οποία και ονοματίζει την ταινία, το Guilt χωρίζεται σε τρεις σημαντικές ιστορικές περιόδους στην ιστορία του νησιού: α) την περίοδο από το ’50 έως το ’59, β) την τουρκική εισβολή του ’74 και γ) η τουρκική κατοχή ως τη δολοφονία του Σολωμού το ’96.

Για το Guilt έγιναν για πρώτη φορά γυρίσματα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», της Λευκωσίας, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας αρκετά από τα κοστούμια ράφτηκαν ειδικά στην Αγγλία. Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Το ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα υποδύεται σε όλες τις ηλικίες ο Νίκος Αρβανίτης, ενώ στο καστ συναντάμε μεταξύ άλλων, τους Κώστα Σειραδάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Άρτο Απαρτιάν και Εβελίνα Παπούλια.
Το Guilt είναι η πρώτη μιας τριλογίας του Βασίλη Μαζωμένου με το ίδιο θέμα. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες The Landlord και Sleepless.
H ταινία εκπροσώπησε την Κύπρο στο τμήμα Focus on world cinema του Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (27 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου), ενώ το Νοέμβριο θα συμμετάσχει και στο φεστιβάλ της Goa, στην Ινδία.

Περισσοτερα στο panoramafest.com
και στο http://menos64.wordpress.com

ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: