Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2009

ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ INTERNET ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ...

Πάρτι» χιλιάδων ευρώ προσπαθούν να στήσουν στο Διαδίκτυο επιτήδειοι που εμφανίζονται σαν «φαρμακοποιοί», «αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών» ή ακόμη και «γιατροί» και διαφημίζουν σε ιστοσελίδες προϊόντα αντιμετώπισης του ιού Η1Ν1. Ποντάροντας στον πανικό, την ελλιπή πληροφόρηση και το άγχος μπροστά στο ενδεχόμενο νόσησης, οι ιντερνετικοί κομπογιαννίτες προβάλλουν θαυματουργές συσκευές που... εξαφανίζουν τον ιό από το οικιακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, «αποτελεσματικά» φάρμακα ίασης ή πρόληψης, ακόμη και θερμόμετρα... υψηλής ακρίβειας που... διαγιγνώσκουν τον ιό. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων ως χώρα προέλευσης των «προϊόντων», των «φαρμάκων» ή των συσκευών και των εγκαταστάσεων που καταπολεμούν τον ιό της νέας γρίπης παρουσιάζεται η Κίνα, με άξονα, όπως διαφημίζεται στις επίμαχες ιστοσελίδες, και τη μακραίωνη παράδοση της χώρας στην πρακτική ιατρική.

Στις δημοφιλέστερες διαδικτυακές καταχωρίσεις αυτού του είδους περιλαμβάνονται: α) Διάφορες συσκευές καθαρισμού του αέρα, που, όπως διαφημίζεται, τα ειδικά φίλτρα τους είναι εμποτισμένα με θαυματουργά βότανα, γνωστά στους κινέζους γιατρούς ήδη από τους αρχαίους χρόνους. β) Μάσκες, γάντια, ολόσωμες φόρμες εργασίας με διπλά ή τριπλά στρώματα προστασίας, για την περίπτωση επαφής και γειτνίασης με πάσχοντες από τη νέα γρίπη. γ) Χάπια και σιρόπια βασισμένα πάντοτε στην εμπειρία αιώνων των κινέζων αυτοδίδακτων γιατρών. δ) Συσκευές κλιματισμού- ακόμη και σε... ατομικό μέγεθος, που θυμίζει εκείνο ενός κοινού μαξιλαριού- οι οποίες «εξασφαλίζουν» καθαρό αέρα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας. ε) Θερμόμετρα με ενσωματωμένο δείκτη που μόλις ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο σημείο η θερμοκρασία σώματος «ανακοινώνεται» στον ασθενή αν πάσχει ή όχι από τη νέα γρίπη. στ) Συσκευές που θυμίζουν ανιχνευτές μετάλλων και διαφημίζονται ως ικανές να ανιχνεύσουν θερμοκρασία σώματος και μόλυνση από τον ιό Η1Ν1 με ένα... απλό πέρασμα του πιθανού κρούσματος από το εσωτερικό τους.

Ειδικά, οι καταχωρίσεις σκευασμάτων, χαπιών και «φαρμάκων» έχουν εκτιναχθεί σε αριθμητικά δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο διαδικτυακός κατακλυσμός από αυτά τα «νέα» προϊόντα, σκευάσματα και συσκευές συναγωνίζεται σε ένταση και πυκνότητα τον αντίστοιχο του 2003, όταν η γρίπη των πτηνών και η παγκόσμια ανησυχία εν όψει μιας πιθανής πανδημίας με πολλά θύματα είχαν προκαλέσει ανάλογο κλίμα, εκμεταλλεύσιμο από διαδικτυακούς επίδοξους πωλητές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πολλά από τα «προϊόντα» που διαφημίζονται ως «αποτελεσματικά» και «κατάλληλα» για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη μόλυνσης της νέας γρίπης προβάλλονται σαν «δοκιμασμένα» και στις έκτακτες συνθήκες που είχαν πυροδοτηθεί σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τη διετία 2002- 2003, με τη γρίπη των πτηνών.

O πως επισημαίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ΚΑΝΕΝΑ προϊόν δεν έχει λάβει άδεια για χρήση ή εφαρμογή εναντίον του ιού της νέας γρίπης. Τονίζεται μάλιστα να αποφεύγουν οι καταναλωτές την οποιαδήποτε ηλεκτρονική παραγγελία προϊόντων κατ΄ εξοχήν αμφισβητούμενης ποιότητας, καθώς η χρήση ή η κατανάλωση τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες, και όχι μόνο στο... πορτοφόλι τους. Το ίδιο συνιστάται και σε όσους λάβουν στη διεύθυνση του προσωπικού τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα πώλησης ή απόκτησης σειράς «φαρμακευτικών» προϊόντων που υποτίθεται ότι θα τους «προστατεύσει» από τη νέα γρίπη.

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ...ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΟΥΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ,ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ...
ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ...ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο καταναλωτής είναι ΠΑΝΤΑ υπεύθυνος για το τι αγοράζει.