Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2009

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΑ MULTIPLEX ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ...ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ...

Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ VILLAGE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Με φόντο την κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις εισιτηρίων που βλέπουν οι κινηματογραφικές αίθουσες από την αρχή της φετινής σεζόν, αποχωρεί οριστικά από την ελληνική αγορά η αυστραλιανή εταιρεία πολυκινηματογράφων Village Roadshow.
Παράλληλα, οι υπόλοιποι παίχτες βάζουν φρένο στα επενδυτικά τους πλάνα, καθώς εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει πλέον έλλειψη κινηματογραφικών αιθουσών».

Σε ανακοίνωσή της προς το αυστραλιανό χρηματιστήριο, η Village Roadshow έκανε γνωστό ότι η θυγατρική της στην Ελλάδα πουλήθηκε έναντι 80 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (50 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 20 εκατ. δολάρια. Αν και η αυστραλιανή εταιρεία δεν κατονόμασε τους αγοραστές αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρόκειται για «Ευρωπαίο επενδυτή», η εταιρεία αγοράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά και τον επικεφαλής της Village Roadshow στην Ελλάδα κ. Χάρη Αντωνόπουλο.

Πάντως, η αυστραλιανή εταιρεία, η οποία είχε αρχίσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα το 1996 ανοίγοντας για πρώτη φορά στη χώρα τον κλάδο των πολυκινηματογράφων και αλλάζοντας άρδην τον χάρτη της συγκεκριμένης αγοράς, τη βρήκε τελικά «μικρή». Όπως παρατηρούν στελέχη του κλάδου, η δυναμική της ελληνικής αγοράς παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια γύρω στα 13 εκατ. με 14 εκατ. εισιτήρια ετησίως, με τους Έλληνες να υπολείπονται σε σύγκριση με τους Δυτικοευρωπαίους στον αριθμό των επισκέψεών τους σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αποχώρηση της αυστραλιανής εταιρείας η επωνυμία Village Cinemas θα διατηρηθεί στους εν λόγω πολυκινηματογράφους, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της ξένης εταιρείας και των Ελλήνων αγοραστών. Μάλιστα, η μέχρι πρότινος μητρική εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους νέους ιδιοκτήτες των εν Ελλάδι Village, οι οποίοι, πάντως, αναμένεται να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει πωλήσεις γύρω στα 80 εκατ. ευρώ φέτος.

Σε αναθεώρηση των επενδυτικών τους σχεδίων προκειμένου να τα περιορίσουν προχωρούν και οι άλλοι παίχτες της αγοράς των πολυκινηματογράφων. Αν και υποστηρίζουν ότι «το οικονομικό στρίμωγμα ευνοεί το σινεμά, καθώς αποτελεί μία προσιτή μορφή διασκέδασης», εκτιμούν ότι πέρα από την κρίση, η συγκεκριμένη αγορά δέχεται σοβαρό χτύπημα από την πειρατεία των κινηματογραφικών ταινιών, η οποία, όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου, «αν δεν ελεγχθεί νομοθετικά και κατασταλτικά, θα οδηγήσει σε πλήρη τελμάτωση του κινηματογράφου και μάλιστα σύντομα».

Πάντως, τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο Σεπτέμβριος μπήκε με πτώση εισιτηρίων άνω του 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο οποίος και πάλι είχε εμφανίσει αισθητή μείωση σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. «Ο κόσμος όλο και διστάζει να πάει στον κινηματογράφο», δηλώνει στέλεχος της αγοράς, ο οποίος δεν αποκλείει να κλείσει η χρονιά θετικά, καθώς σημαντικό ρόλο στην πορεία των εισιτηρίων παίζει η ποιότητα των ταινιών. «Σε χρονιές με καλές ταινίες οι πωλήσεις των εισιτηρίων ανεβαίνουν», εξηγεί.

ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΟ Η VILLAGE ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΑ 10 ΕURO,ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ...
Ή ΤΑ MULTIPLEX ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ...Ή ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ VILLAGE ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΙ'ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: