Κυριακή, Νοεμβρίου 08, 2009

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ 17ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ...

Σε περίοδο υπόγειας έντασης εισέρχονται τα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας. Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, κατ' αρχάς, και κατόπιν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια (6 Δεκεμβρίου 2008) προβληματίζουν τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημιακούς, που μιλούν για ενδεχόμενη παράλυση των ιδρυμάτων λόγω νέων καταλήψεων. Ηδη, κινήσεις και συζητήσεις μεταξύ πανεπιστημιακών δείχνουν ότι σε περίπτωση επεισοδίων η ιδέα της άρσης του ασύλου και κατόπιν της παρέμβασης της αστυνομίας εντός των ΑΕΙ έχει ωριμάσει.

Πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί, διερευνούν κατά κύριο λόγο τις προθέσεις των φοιτητικών παρατάξεων για το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των παρατάξεων και των πολιτικών συνθηκών. Οπως ανέφερε στέλεχος ΑΕΙ της Αθήνας, τα μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ) θα επιχειρήσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα πανεπιστήμια (προχθές, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό των εκπροσώπων της Πανσπουδαστικής στα πανεπιστήμια) με αιχμή τις εξελίξεις στα κολέγια, όχι όμως και στα «Δεκεμβριανά».

Από την άλλη, οι πρυτάνεις θεωρούν ότι η νεολαία του Συνασπισμού (ΑΡΕΝ) θα κινηθεί με πολύ προσεκτικές κινήσεις στο επόμενο διάστημα, αφού εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε το 2009 μεγάλο μέρος της δυναμικής που είχε (με βάση τις δημοσκοπήσεις) εξαιτίας της στάσης που κράτησε στα περυσινά «Δεκεμβριανά».
«Οι οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προσεκτικές στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν ενόψει των εκδηλώσεων για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή. Δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα», λέει πρύτανης. «Ομως, από τώρα καταγράφεται μια ευρύτερη κινητικότητα και ένταση στη Νομική, στο Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων, στην ΑΣΟΕΕ. Και να τονίσουμε ότι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις τα προβλήματα προκαλούνται από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία», εκτιμώντας ότι πρέπει να δοθεί σαφές, αυστηρό μήνυμα προς όποιους επιχειρήσουν να κάνουν επεισόδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τα πανεπιστήμια για την αναζήτηση κοινωνικών συμμαχιών στην περίπτωση που γίνουν επεισόδια και καταλήψεις από εξωπανεπιστημιακούς.
Αλλωστε, εκτιμάται ότι η ιδέα της άρσης του ασύλου έχει ωριμάσει, αποτυπώνοντας και τις απόψεις μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας πως «σε περίπτωση καταλήψεων και επεισοδίων οι καταληψίες είναι οι πρώτοι που καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο». Είναι ενδεικτικό ότι, σε πρόσφατη κατάληψη χώρων κεντρικού ΑΕΙ, το τετραμελές πρυτανικό συμβούλιο συνεδρίασε για τυχόν άρση του ασύλου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 2 - 2, και τελικά προκρίθηκε να δοθεί περιθώριο χρόνου στους καταληψίες ώστε να αποχωρήσουν. Σε αυτό βοήθησε ότι η κατάληψη ήταν ειρηνική και δεν έγιναν βανδαλισμοί.
«Η ιδέα της άρσης του ασύλου έχει ωριμάσει. Οι πρυτανικές αρχές έως τώρα φοβούνταν τις επιπτώσεις κάποιας λαθεμένης κίνησης από την Αστυνομία. Ομως, καθώς υπάρχει η κοινωνική συναίνεση και η διαβεβαίωση για σωστά προετοιμασμένη επιχείρηση εκ μέρους των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, όλα είναι υπό εξέταση», συμπληρώνει, έμπειρο στέλεχος πανεπιστημίου.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ...ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ,(ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΦΕΤΟΣ),ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ...
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...ΔΙΟΤΙ Ο ΠΕΡΣΙΝΌΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΑΊΣΜΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ...
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΡΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ BLOGS ΣΤΟ ΥΠ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ...

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2009


kathimerini

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολοι οι Ελληνες ευχομαστε να τελειωνουμε με την αλητεια και τους μπαχαλακιδες.
Εφοσον οι Πανεπιστημιακοι χωροι συνιστουν εστιες ανωμαλιας θα πρεπει-ηδη θα επρεπε-να εχουν ληφθει μετρα.
Οι αναρχοφασιστες ειναι αυτοι που εχουν κατ'επαναληψη καταλυσει το Πανεπιστημιακο ασυλο.
Επομενως δεν μπορουμε να συζηταμε ακομα για το Πανεπιστημιακο ασυλο.Η συζητηση ειναι πλεον παρωχημενη.

Ανώνυμος είπε...

Τους μπαχαλάκηδες μόνο στο χώρο του πανεπιστημίου δύναται η αστυνομία να τους συλλάβει ? Εκτός αυτού θεωρείται ανίκανη ?

Ανώνυμος είπε...

να αγιασει το στομα σου!

Ανώνυμος είπε...

na mhn kanete epeisodia gia na min to katargisei ki eseis malakes.

Ανώνυμος είπε...

To πανεπιστημιακό άσυλο είναι ελληνική πατέντα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Θεσπίστηκε μετά τον συμμοριτοπόλεμο για να διασαφαλίζει την "ελευθέραν διακίνησιν ιδεών". Κινδυνεύει αυτή σήμερα από κανέναν, εκτός από κάτι αριστεριστάδες προοδευτικάριους, οι οποίοι δεν ανέχονται την αντίθετη άποψη;
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ. Λοιπόν, ας αφήσουν τις προφάσεις εν αμαρτίαις και να καταργήσουν αμέσως το την πανεπιστημιακή ασυδοσία, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι η προστασία κάθε αντικοινωνικού στοιχείου.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ...ΔΙΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" ΤΗΣ...ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται
διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,
την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα
και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο του φίλου 9.08. Το άσυλο του Πανεπιστημίου έχει γίνει ασυλία του αναρχοφασίστα δήθεν αριστερού και προοδευτικού. Όλοι οι υγιείς πολίτες αυτής της χώρας θέλουν να δουν να εφαρμόζεται επιτελους ο Νόμος για τους καταστροφείς και αναρχικούς. Και σιγά που το Πολυτεχνείο -το οποίο άξιοι όσοι οργάνωσαν και θυσιάστηκαν γι' αυτό και οφείλουμε νε τους τιμούμε- ήταν πατέντα μας και δεν το ξέραμε, δεκάδες αντίστοιχες υπήρξαν οι αντιδράσεις στην Ευρώπη (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία), Κίνα και Λατινική Αμερική (Χιλή, Αργεντινή) κατά καιρούς, και με πολύ χειρότερες δικτατορίες και πολύ πιο μακροχρόνιες και σκληρές σε βάρος του Λαού τους και ανατρέξτε στην Ιστορία να το δείτε. Ποιος ο λόγος του ασύλου για τους θρασύδειλους εγκληματίες ακόμη δεν κατέστη δυνατόν να τον αντιληφθεί η Ελληνική κοινωνία που τους ανέχεται στο πετσί της από τη μεταπολίτευση και μετά. Αυτός που θα το καταργήσει και θα συλλάβει τους κακοποιούς που το εκμεταλεύονται είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τις επόμενες εκλογές επειδή τόλμησε κάτι αυτονόητο στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας και της Δημοκρατίας μας. Αυτοί είναι η αμαύρωση της Ιστορίας και της αξίας του Πολυτεχνείου. Και για να κλείσω με μία απορία. Το άσυλο θα είχε σημασία μόνο σε εποχή που πραγματικά παραβιαζόταν η ελευθερία σκέψης και έκφρασης των φοιτητών κατά τρόπο αυταρχικό και φασιστιικό, διότι επ' αφορμή της Δικτατορίας θεσμοθετήθηκε άτυπα. Τι ρόλο βαράει εν καιρώ Ειρήνης και ΣΥνταγματικής Ελευθερίας της Σκέψης και της Έκφρασης Λόγου δεν είναι κατανοητό(ή μήπως έχουμε πόλεμο και δεν το ξέρω). Είναι ένα φάντασμα ως έννοια, ένα πουκάμισο αδειανό που λέει και ο Νομπελίστας ποιητής μας... Ήθελα να ήξερα ρε, εάν σε καιρό "πολέμου", φασισμού ή δικτατορίας θα το σεβαστεί κανείς από αυτούς που φέρονται ότι το απειλούν σήμερα (?), ως κατάλοιπο του παρελθόντος, δηλ. εάν θα διστάσουν να το καταλύσουν είτε με τανκς ή με όπλα ή με αστυνομικά όργανα και μέτρα η κυβέρνηση ή χούντα που τότε θα κάνει κουμάντο με αυταρχικό τρόπο στη χώρα αυτή? Μην απαντήστε είναι ρητορική η ερώτηση... Προφανώς όχι, άρα τι ρόλο ασκεί, αφού όταν θα χριεαστεί αν εφαρμοστεί, θα είναι το πρώτο όριο ελευθερίας που θα καταρριφθεί... πέρα από άλλωθι σήμερα ορισμένων αντιδραστικών και απροσάμοστων περιθωριακών αληταράδων?

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να χαίρεστε που υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα το άσυλο. Ανοίξτε μάτια και αυτιά...αν βλέπετε κάπου τη Δημοκρατιά που λέτε συνέχεια να μου πείτε κι εμένα. Δεν λέω ότι η βια είναι τρόπος έκφρασης, αλλά η βια μόνο βια μπορεί να φέρει. Σκεφθείτε ότι τα επεισοδια και οι καταστροφές άρχισαν μετά από δολοφονία μαθητή, με το "κράτος" στο ρόλο του δολοφόνου. Αν το κράτος συμπεριφερόταν ίσα σε όλους και παραχωρούσε πραγματική ελεύθερια τότε δεν θα χρειαζόταν ούτε άσυλο αλλά ούτε και τόσοι μπάτσοι. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι οι καταλλήψεις γίνονται με πρωτοβουλία των φοιτητών της εκάστοτε σχολής μέσα από τη Γενική Συνέλευση. Το αν σε περίοδο καταλλήψεων υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνοι κάνουν την κατάλληψη. Τέλος οι περισσότεροι φοιτητές προσπαθούν να προστατέψουν την περιουσία του πανεπηστημίου, αλλά όταν μιλάμε για τόσο μεγάλα κτίρια είναι πολύ δύσκολο. Αντι να μαζέψουν κανένα hooligan από οργανωμένους συλλόγους, τους ενοχλούν τα πανεπηστήμια... Που στην τελική είναι οι ίδιοι άνθρωποι που καταστρέφουν αλόγιστα (σε αντίθεση με τους αναρχικούς) και αυτοί που κάνουν πλιάτσικο στα πανεπηστήμια. Αναλογιστείται γιατί δεν χτυπούν συλλόγους ομάδων ας πούμε και μετά θεωρείστε το πανεπηστημιακό άσυλο υπεύθυνο.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ:Η Κρατική Δημοκρατία μας αυτοκαταστράφηκε
διότι το κράτος κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας τον πολιτών και της ισότητας τους,
διότι έμαθε στα αφεντικά να θεωρούν την αυθάδεια στους πολίτες ως δικαίωμα, στους δικαστές την ελευθερία ως παρανομία και στους μπάτσους την αναίδεια του λόγου και των πράξεων ως επάγγελμα.
Τουλάχιστον απέμεινε και κάτι σωστό
αναρχία ως ευδαιμονία.