Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2009

ΤΟ 63% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ελληνες δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νέα γρίπη και τις επιπτώσεις της, συνεχίζοντας τη ζωή τους όπως πρώτα και δηλώνοντας μαζικά ότι δεν προτίθενται να εμβολιασθούν. «Εχουμε και σοβαρότερα προβλήματα...», μοιάζει να απάντησαν στην έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue για τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στη νέα γρίπη.

Με την αισιοδοξία που χαρίζει το γεγονός ότι το 70% των πολιτών, κατά δήλωσή τους, δεν αρρώστησαν από γρίπη ή κρυολόγημα τους τελευταίους 12 μήνες, οι περισσότεροι (63%) δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιασθούν. Αλλωστε, εκτός από τη λήψη των στοιχειωδών μέτρων αυτοπροστασίας, οι περισσότεροι δεν έχουμε αλλάξει και πολλά στην καθημερινότητά μας.

Το 72% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν προσπαθεί καν να αποφύγει τις τυπικές χειραψίες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό (49%) συνεχίζουμε κανονικά τις επισκέψεις μας σε νυχτερινά κέντρα, καφετέριες, δημόσιες υπηρεσίες κ. λπ., εκεί δηλαδή όπου ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Σε ποσοστό 81%, δε, οι Ελληνες δεν καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χειρουργική μάσκα ή χαρτομάντιλο όταν βρίσκονται σε συνωστισμό. Για τη γρίπη δεν έχουμε θυσιάσει ούτε τις μετακινήσεις μας (το 59% δεν τις αποφεύγει) και όσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν τα αποφεύγουμε από φόβο, αλλά μάλλον από... τρόμο μη μείνει μόνο του έστω για λίγο το Ι. Χ. μας. Οχι, όμως, ότι δεν είμαστε ενημερωμένοι για το θέμα. Απαντώντας στην έρευνα, δηλώσαμε σε υψηλό ποσοστό (74% και 72% αντίστοιχα) ότι γνωρίζουμε καλά τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τα συμπτώματα που παρουσιάζει. (Βέβαια, σε ποσοστό 49% «εγκαλούμε» τα ΜΜΕ για την πληροφόρηση που μας παρέχουν στο θέμα της νέας γρίπης.)

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95%) οι Ελληνες δηλώνουν ότι πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους με σαπούνι ή αντισηπτικό, το 90% τρώει μόνο καλά ψημένο φαγητό (κατά την προσφιλή μας συνήθεια, δηλαδή), το 89% καθαρίζει τις επιφάνειες του σπιτιού ή του χώρου εργασίας, το 74% δεν μοιράζεται σκεύη και πετσέτες, ενώ το 59% αποφεύγει την επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Μέχρις εκεί, όμως.

Σύμφωνα με την έρευνα, επίσης, το 56% του πληθυσμού θεωρεί ότι τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί από την πολιτεία είναι ικανοποιητικά, αλλά μόνο το 38% πιστεύει ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων. Το κλείσιμο των σχολείων, πάντως, ως τρόπος καταπολέμησης της νέας γρίπης θεωρείται αποτελεσματικός από το 47% των Ελλήνων.

Με 87% του δείγματος, τέλος, να χαρακτηρίζουν «εξαιρετικό» έως «αρκετά καλό» το επίπεδο της υγείας τους, το 70% απαντάει πως σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί από τη νέα γρίπη θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως το κοντινότερο νοσοκομείο, μολονότι οι υγειονομικές αρχές έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι δεν χρειάζεται. Κατά τ' άλλα, όσοι ασθενήσουν, καλό είναι να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται, να επισκεφθούν τον γιατρό τους και, βέβαια, να παραμείνουν σπίτι και να πίνουν πολλά υγρά... Η τηλεφωνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 538 ατόμων από όλη τη χώρα, με τη μέθοδο της πολυδιάστατης στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ...
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΕΖΑΚΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ,ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ;;;;

ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ,ΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγω, ειμαι μεσα στο 63%...

αλλά... ΓΙΑΤΙ να πιστεψω αυτη την δημοσκοπιση και οχι την αλλη που έγινε στην Ιταλία που την έβγαζες ψευτικη;

οτι σε συμφαιρει πρεζα...

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια βαλτε μια ταξη στην επισημη ενημερωση των καναλιων λενε οτι θελουν και μετα θελουν να θεωρουνται εγκυρα ενω τα μπλογκσ θεωρουνται κατα την αποψη τους μη εγκυρα. για το θεμα της νεας γριπης μιλαω. εχει νοσησει το 2% στην ελλαδα οπερ σημαινει 200.000 και οχι 2.000.000 οπως μεταδιδουν εκπομπες οπως 10 με 1 στον ΑΝΤ1 και πολλες αλλες. η πληροφορια που δοθηκε ειναι οτι το 20% αυτου του 2% δεν το καταλαβε καιδεν πηγε στον γιατρο και οχι το 20% του συνολου του πληθυσμου απ οπου εβγαλαν το συμπερασμα οι εγκριτοι δημοσιογραφοι οτι νοσησε το γενικο συνολο