Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2009

ΚΥΡΙΕ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ,ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;;ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ;;;

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ;;
ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ....
ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ;;;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ.

Με περίπου τους μισούς από τους συνολικά 12.000 κρατούμενους της χώρας να εκτίουν ποινές για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και σχεδόν το 70% του συνόλου των φυλακισμένων να κάνουν περιστασιακή ή συστηματική χρήση, το πρόβλημα των ναρκωτικών εντός και εκτός φυλακών, μολονότι έχει πάψει να ελκύει τους προβολείς της δημοσιότητας γιατί δεν «πουλάει», εξακολουθεί να αποτελεί μια εφιαλτική πραγματικότητα που κατατρώει την κοινωνία.

Πολλοί από τους τοξικομανείς που δεν καταλήγουν στο θάνατο, αλλά συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές, έχουν μια ευκαιρία να απαλλαγούν από το μαρτύριο της ηρωίνης με τη βοήθεια φορέων και οργανισμών απεξάρτησης που αναπτύσσουν προγράμματα βοήθειας εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Μια τέτοια πρωτοβουλία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που εξελίσσεται σε οχτώ φυλακές της χώρας, παρέχοντας συμβουλευτική στήριξη στους χρήστες χωρίς παροχή υποκατάστατων, προκαλεί το ενδιαφέρον των απελπισμένων τοξικομανών που αναζητούν μέσα από αυτήν μια σανίδα σωτηρίας.

Το πρόγραμμα, που τους βοηθάει να πειστούν ότι πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία απεξάρτησης, έχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι υπεύθυνοί του, επιτυχία σε ποσοστό 60%. Οι έμποροι ηρωίνης, ωστόσο, τους ακολουθούν παντού και τους σκοτώνουν ακόμη και πίσω από τα «τείχη».

Η μαρτυρία, με έγγραφη κατάθεση, ενός τοξικομανούς που έπεσε σε κώμα μετά από λήψη ισχυρής δόσης ηρωίνης μέσα στις φυλακές της Κέρκυρας και έζησε ως εκ θαύματος, είναι ανατριχιαστική. Ενώ ο αρχιφύλακας της Δικαστικής Φυλακής Διαβατών και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Κ. Βαρσάμης, επιβεβαιώνει ότι τα επεισόδια εξαιτίας της εμπορίας ναρκωτικών εντός των ιδρυμάτων και οι θάνατοι εγκλείστων αποτελούν πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα (εθελοντικό, δωρεάν και «στεγνό» - χωρίς παροχή υποκατάστατων) χαρακτηρίζεται επιτυχές από το ΚΕΘΕΑ. Μόνο στη Β. Ελλάδα, η Μονάδα της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί ετησίως κατά μέσο όρο περί τα 120 άτομα στα σωφρονιστικά καταστήματα Γρεβενών, Κομοτηνής και Διαβατών και στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας. Πρόκειται για άντρες και γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών, στη συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί και δη Αλβανοί.
Μολονότι οι περισσότεροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα έπειτα από πιέσεις που τους ασκούνται από το οικογενειακό περιβάλλον ή τους δικηγόρους τους, χωρίς συνειδητή επιθυμία να προχωρήσουν πράγματι στην απεξάρτησή τους, τελικώς οι έξι στους δέκα ολοκληρώνουν επιτυχώς το πρόγραμμα και στη συνέχεια εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης εκτός φυλακής.
Μάλιστα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκής νομοθεσίας, το ΚΕΘΕΑ εισηγείται κατ' εξαίρεση την αποφυλάκιση ορισμένων προκειμένου να παρακολουθήσουν προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης. Εξ αυτών των λιγοστών, οι εννέα στους δέκα «καθαρίζουν» οριστικά από τα ναρκωτικά.

Εντούτοις, όπως είπε ο υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης, κ. Χρ. Βέττας, η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν ευνοεί την απεξάρτηση των έγκλειστων χρηστών ούτε τον περιορισμό της διακίνησης των ναρκωτικών εντός των καταστημάτων. Κατά τον ίδιο, η συμφόρηση των φυλακών, αλλά και η εστίαση της προσοχής του προσωπικού στην αποτροπή των αποδράσεων, φέρνει σε δεύτερη μοίρα δημιουργικές δραστηριότητες (αγωγή κρατουμένων, ψυχαγωγία, υγιεινή και κατάρτιση), που μένουν ανεφάρμοστες εξαιτίας έλλειψης χώρου και κατάλληλου προσωπικού. Με μόνη διέξοδο «ψυχαγωγίας» την τηλεόραση που οι κρατούμενοι παρακολουθούν μέρα και νύχτα και με τα προγράμματα κατάρτισης των κρατουμένων να αποτελούν σποραδικά έως και μεμονωμένα φαινόμενα, σημείωσε ο κ. Βέττας, η διαιώνιση της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών είναι φυσικό επόμενο.

Πέρα, όμως, από την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών συνθηκών, τόνισε ο ίδιος, απαιτείται η ίδρυση σταθερής δομής θεραπείας και απεξάρτησης εντός των φυλακών. Οπως σημείωσε, πρόκειται για σύστημα που πέτυχε στις ΗΠΑ, όπου κυριάρχησε η αντίληψη πως είναι λιγότερο δαπανηρή η απεξάρτηση των έγκλειστων στη διάρκεια της έκτισης της ποινής τους, απ' ό,τι ο φαύλος κύκλος της αποφυλάκισης του εξαρτημένου που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, την κοινωνική περιθωριοποίηση, την επανάληψη του εγκλήματος και την υποτροπή.

ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2009


kathimerini

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωρες ώρες νομίζω ότι την πίνεις και γράφεις μετά...τόσο όνειρο δε γίνεται...
Περιμένες απο τον Καστανίδη.....στα παπάρια του Ο καθε μαλακοΚαστανίδης ρε πρεζα ξεκόλλα!!!Ειδικά για τις φυλακές που είναι το τελευταίο μέρος που θα ενδιαφερθούν οι κουφάλες.