Δευτέρα, Νοεμβρίου 16, 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΪΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ...

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ,ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ...

Η Ελλάδα υστερεί σε δομές και πρακτικές παιδικής προστασίας, ιδρυματικής φροντίδας των παιδιών και μεταϊδρυματικής κοινωνικής ένταξης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του νομού Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτυπωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στους τομείς αυτούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και έλαβαν μέρος 33 Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και 11 ιδρύματα σε όλη τη χώρα και παρουσιάστηκε σε ημερίδα με θέμα «Παιδική Προστασία. Ιδρυματική και Μεταϊδρυματική Ένταξη του Παιδιού» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν "κενά" στην παιδική προστασία οι απαντήσεις που δόθηκαν από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας επικεντρώθηκαν στο επίδομα απροστάτευτων παιδιών, το οποίο χαρακτηρίστηκε πάρα πολύ χαμηλό από το 66% των ερωτηθέντων. Το 48% χαρακτήρισε πολύ χαμηλό το όριο εισοδήματος για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ το 33% θεωρεί πως το όριο ηλικίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θα πρέπει να ανέβει από τα 16 έτη στα 18 και στις περιπτώσεις παιδιών που σπουδάζουν, στα 22 έτη. Επίσης, η έλλειψη δομών όπως κέντρα παιδικής προστασίας, χώροι φιλοξενίας παιδιών, δομές μεταϊδρυματικής στήριξης, πλαίσια για παιδιά με ειδικές ανάγκες (36%) καθώς και η ανεπαρκής στελέχωση των ήδη υπαρχουσών δομών, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε ιδρύματα, δομές και υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, είναι μερικές από τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν από τους ερωτώμενους.

Σχετικά με τις ελλείψεις - κενά στην κρατική μέριμνα για την επίτευξη μεταϊδρυματικής κοινωνικής ένταξης, το 60% απάντησε ότι υπάρχει έλλειψη δομών σχετικών με την προστασία των παιδιών, το 33% ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και 18% τόνισε την απουσία κρατικής μέριμνας και την έλλειψη συνδρομής του κράτους σε οποιαδήποτε μεταϊδρυματική πολιτική.

Όσον αφορά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τα ιδρύματα της χώρας σε ερώτηση αν υπάρχουν κενά στην παιδική προστασία, το 63,5% ανέφερε απουσία στελεχωμένης διεπιστημονικής ομάδας και εξειδικευμένου προσωπικού, το 45,5% έλλειψη δομών και το 36,5% ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών δομών αλλά και των νόμων, των κανονισμών και των υποδομών. Το 48% ανέφερε έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για την αναδοχή.

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: