Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009

ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ

Κριτική στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντάς της “τη δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση”.
Υποστήριξε ότι ο διάλογος διεξάγεται “μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας για τα δημόσια ελλείμματα”, τόνισε ότι “η μείωση των συντάξεων θα είναι πολιτικά παρανοϊκή και ανήθικη, όταν στη χώρα μας δίνονται οι χαμηλότερες συντάξεις στη ζώνη του ευρώ”, ενώ σημείωσε ότι “η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακραία αντικοινωνικό αναποτελεσματικό μέτρο”.

Στη συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσε αναλυτικά τις προτάσεις του συμμαχικού σχήματος, εκφράζοντας την ανάγκη για σταθερή και αποτελεσματική χρηματοδότηση του συστήματος μέσα από νέους πόρους. Συγκεκριμένα πρότεινε:

• Διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και κρατική εγγύηση της περιουσίας τους στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.
• Αξιοποίηση της περιουσίας τους με κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης. Αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση νέων ειδικών κρατικών ομολόγων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων τα επιτόκια να εναρμονίζονται με αυτά των νέων εκδόσεων ομολόγων, εφόσον αυτά είναι υψηλότερα.
• Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, που βρίσκονται σε διπλάσια ποσοστά από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και στερούν κάθε χρόνο από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 8 δισ. ευρώ.
• Αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (12 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Ανάληψη από τις ιδιωτικοποιημένες και δημόσιες επιχειρήσεις, τις τράπεζες και το δημόσιο, του κόστους που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις χιλιάδες πρόωρες εθελούσιες ή αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού και από τις εντάξεις των ελλειμματικών ειδικών ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.
• Συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων μαζί των ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τις τιμές των φαρμάκων και των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Πρώτα και κύρια όμως, αναβάθμιση του δημοσίου τομέα υγείας, ώστε να μειωθεί ο ρόλος και να περιοριστούν οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα.
• Να επαναθεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: