Κυριακή, Νοεμβρίου 01, 2009

ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΥΝ ΒΥΣΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!!

Η δραματική έλλειψη 15.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ, την οποία βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρόνια πελατειακή πρακτική μετατάξεων και αποσπάσεων, που κάνει να γεμίζουν τα γραφεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου από νοσηλευτές, αλλά να αδειάζουν οι κλινικές των νοσοκομείων. Επισήμως, οι υπάλληλοι που έχουν αποσπασθεί ή μεταταχθεί ανέρχονται στο 25% του συνόλου, ωστόσο οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για ποσοστό που ανέρχεται στο 50%. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας (3,5% του ΑΕΠ) μετά τις ΗΠΑ, την Ελβετία και το Μεξικό.

Για παραδειγμα, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004 - 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκαν περίπου 7.000 προσλήψεις νοσηλευτών με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ (δηλαδή ως μόνιμο προσωπικό) εκτιμάται ότι περίπου 2.500 - 3.000 άτομα αποσπάστηκαν ή μετατάχθηκαν. Οι περισσότεροι νοσηλευτές ή βοηθοί νοσηλευτών που ζητούν να εργασθούν αλλού, επικαλούνται συχνά πρόβλημα υγείας και με «εσωτερικές συνεννοήσεις» πετυχαίνουν τον στόχο τους. Ο πραγματικός λόγος που οδηγεί τους νοσηλευτές σε φυγή είναι οι χαμηλές απολαβές σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. «Το φαινόμενο είναι διαχρονικό. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2008 και μετά παρατηρήθηκε μαζική φυγή, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ολόκληρη βιομηχανία μετατάξεων και αποσπάσεων», τονίζειο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Αφού εξυπηρετήθηκε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας (σ. σ.: προηγούμενη διοίκηση) διαπίστωσε το αδιέξοδο, καθώς είδε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να αποψιλώνονται από νοσηλευτές και εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, για να «φρενάρει» το επόμενο κύμα εξόδου. Νέα εγκύκλιο με στόχο να παγώσουν μετατάξεις και αποσπάσεις νοσηλευτών εξέδωσε άμεσα και η νέα υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών αγγίζουν τις 6.700 (πρόκειται για το 25 - 30% του συνόλου, αν και οι πραγματικές ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τους 15.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές νοσηλευτές), ενώ ο αριθμός των ανέργων νοσηλευτών αγγίζει τους 6.000, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας. «Τα προβλήματα μεγεθύνονται στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, αν σκεφτεί κανείς ότι π. χ. στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 300 νοσηλευτές για 1.020 κλίνες», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας κ. Αρης Δάγλας.

Αποτέλεσμα της ανορθολογικής διαχείρισης του προσωπικού είναι να αιμορραγούν τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Λαϊκό, ο Ευαγγελισμός, το Αττικόν, στα οποία καταγράφονται δραματικές ελλείψεις.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

ΠΡΕΖΑ TV
1-11-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: