Κυριακή, Νοεμβρίου 08, 2009

ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ ΣΤΑΖΟΥΝ ΧΡΩΜΙΟ,ΚΙ'ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ,ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...

ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ...

Νέα τροπή παίρνει το θέμα του μολυσμένου με βαρέα μέταλλα πόσιμου νερού στο Δήμο Μεσσαπίων Ευβοίας, ύστερα από την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας Χρήστου Τόλια.
Αν και οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανίχνευαν υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου στο νερό του δικτύου Ψαχνών-Καστέλλας έγιναν τον περασμένο Μάιο, μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκε το ερώτημα «ποιος μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα» απ' όπου υδρεύονται χιλιάδες άτομα. Επιθεωρητές περιβάλλοντος, παρότι διενήργησαν έρευνα στην περιοχή αρχές Αυγούστου, τρεις μήνες μετά, δεν δημοσιοποιούν πόρισμα ή συμπέρασμα.

Νέες αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το ΙΓΜΕ για λογαριασμό του δημοτικού διαμερίσματος Νεροτριβιάς δείχνουν ότι οι βρύσες ακόμη στάζουν δηλητήριο.
Στο δίκτυο ύδρευσης ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο 18 μg/l παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και εμπλούτισαν τον υδροφόρο ορίζοντα με καθαρό νερό.
Οι ίδιες αναλύσεις καταγράφουν υψηλές τιμές της τοξικής ουσίας και σε πηγές. Από ορισμένες, μάλιστα, οι κάτοικοι προμηθεύονται νερό: Σε πηγή στη θέση «Αγ. Ιωάννης» Δάφνης μετρήθηκαν 31 μg/l εξασθενούς, 15 μg/l στην «Παλιά Βρύση», 19 μg/l στην «Κόπλα», 28 μg/l στη «Λουτσίτσα» και 30 μg/l στην «Πέτρα», ενώ σε γεώτρηση 16 μg/l.

Από την πλευρά του ο Δήμος Μεσσαπίων και η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Μεσσαπίων διαβεβαιώνουν ότι το νερό του δικτύου σε Ψαχνά-Καστέλλα είναι «αρίστης ποιότητας και υγιεινό». Τον Αύγουστο, ωστόσο, η δημοτική αρχή σφράγισε τέσσερις γεωτρήσεις με τα μεγαλύτερα μεγέθη χρωμίου και νικελίου, και άνοιξε τρεις καινούριες κατόπιν υποδείξεων του ΙΓΜΕ.
Σε ανακοίνωση που διένειμε στις 21 Σεπτεμβρίου επισύναπτε πιστοποιητικό αναλύσεων του νερού στα Ψαχνά από ιδιωτικό εργαστήριο (ΕΚΕΠΥ) που όμως, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, δεν είναι πιστοποιημένο για αναλύσεις νερού!
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στην ανάλυση δεν υπάρχει ένδειξη μετρήσεως εξασθενούς χρωμίου παρά μόνο ολικού, που στα Ψαχνά καταγράφεται στα 2,8 μg/l. Αναλύσεις του ιδίου εργαστηρίου με μεταγενέστερη ημερομηνία βρίσκουν ολικό χρώμιο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα Μεσσαπίων. Οι μεγαλύτερες τιμές καταγράφονται στη Δάφνη (19,5 μg/l), το Κοντοδεσπότι (16,5 μg/l), τη Νεροτριβιά (6,5 μg/l).

«Το ολικό χρώμιο που ανιχνεύουμε μπορεί να είναι όλο εξασθενές», διευκρινίζει ο υπέυθυνος ποιοτικού ελέγχου του εργαστηρίου Τ. Γέραλης. «Δεν το διαχωρίσαμε γιατί ο ίδιος ο δήμος δεν ζήτησε κάτι τέτοιο».
Επισημαίνουμε ότι το όριο ολικού χρωμίου για το πόσιμο νερό κατά την ΚΥΑ 2600/2001 είναι 50 μg/l. Ομως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το εξασθενές στις καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
«Ενα τέτοιο νερό, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι εντός ορίων, δεν είναι πόσιμο. Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο και λειτουργεί προσθετικά στον οργανισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους πειραματόζωα», προσθέτει ο Τ. Γέραλης.
Αλλά και οι ιατρικές απόψεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Ο επικεφαλής τομέα Ιατρικής Εργασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Θριασίου Στ. Κωστόπουλος είναι κατηγορηματικός: «Ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το χρώμιο στην εξασθενή μορφή του είναι καρκινογόνο μέσω της αναπνοής, της κατάποσης, της επαφής με το δέρμα. Οι οριακές τιμές δεν αφορούν τους γιατρούς γιατί είναι απλώς δείκτης αναφοράς όχι όμως και προστασίας».

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2009


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: