Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2009

ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ OFFSHORE...ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ FOUNDS,ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε...

Σε επαγρυπνηση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες υπεράκτιων (offshore) εταιρειών μέχρι να δουν τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση στο θέμα της φορολόγησής τους. Ορισμένοι, μάλιστα, έχουν σταματήσει να καταθέτουν χρήματα των εταιρειών τους σε ελληνικές τράπεζες, ενώ άλλοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη «μετανάστευση» προς το Λουξεμβούργο, όπως αναφέρουν δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ίδρυσης τέτοιων εταιρειών.

Θεωρητικά, λένε οι ίδιοι, η κυβέρνηση μπορεί να φορολογήσει φυσικά πρόσωπα ή ελληνικές εταιρείες που είναι μέτοχοι υπεράκτιων εταιρειών. Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, ενδεχομένως θα χρειαστεί ακόμη και παρέμβαση... εισαγγελέα. Οπως εξηγούν, ο αμερικανικός νόμος κατά της τρομοκρατίας (Patriot Act) υποχρέωσε τις αμερικανικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους τις υπόλοιπες στον κόσμο -μαζί και τις ελληνικές- να ζητούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών. Ετσι, μέτοχοι off shore εταιρειών με ποσοστό άνω του 10% (και όχι ο νομικός εκπρόσωπος) οφείλουν να εμφανίζονται -υπογράφοντας μάλιστα σχετικά έγγραφα- στις τράπεζες. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν επιτρέπεται το άνοιγμα του λογαριασμού.
Οι τράπεζες, όμως, δεν είναι υποχρεωμένες να δώσουν στην εφορία τα στοιχεία των πελατών τους, αφού αυτά προστατεύονται από το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο για να «σπάσει» χρειάζεται εντολή εισαγγελέα με ενεργοποίηση διατάξεων περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Το να συμβεί κάτι τέτοιο για το σύνολο των υπεράκτιων εταιρειών που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο, από νομικής πλευράς. Παράλληλα, μια τέτοια ενέργεια, όπως είναι φυσιολογικό, θα ξεσηκώσει κατά της κυβέρνησης και τους εφοπλιστές.

Το ενδεχόμενο της φυγής καταθέσεων από τη χώρα απασχολεί και τις ίδιες τις τράπεζες. Ηδη αρκετοί ιδιοκτήτες υπεράκτιων έχουν σταματήσει την εισαγωγή χρημάτων. Οπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, μεγάλο μέρος από από τα 33 δισ. ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα σε εγχώριες τράπεζες από «μη κατοίκους της ζώνης του ευρώ» αναλογεί σε κεφάλαια υπεράκτιων εταιρειών. Ενδεικτικό είναι ότι οι καταθέσεις «κατοίκων της ζώνης του ευρώ» στην Ελλάδα (σ.σ.: εξαιρουμένων των Ελλήνων) είναι μόλις 1,6 δισ. ευρώ.

Ορισμένοι επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν καλυμμένα από τώρα τα... νώτα τους ετοιμάζονται για Λουξεμβούργο. Το νέο «trend» είναι η ίδρυση εκεί επενδυτικού fund (απαιτείται μίνιμουμ κεφάλαιο 100.000 ευρώ), που φορολογείται με 0,01% επί των κεφαλαίων και στο οποίο ως επενδυτές εμφανίζονται SPVs (Special Purpose Vehicles), δηλαδή εταιρείες ειδικού σκοπού στις οποίες μέτοχοι είναι άλλες υπεράκτιες.
Ψηλά στις προτιμήσεις των ιδιοκτητών υπεράκτιων για τις καταθέσεις τους παραμένει η Κύπρος και η Ελβετία, ενώ μερικοί έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια και σε ασιατικούς προορισμούς. Υπάρχει, για παράδειγμα, σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων προς τις τράπεζες της Σιγκαπούρης και του Μαυρίκιου, δηλαδή εκτός Ευρώπης και «ζώνης αμερικανικού ελέγχου», όπου διασφαλίζεται η ανωνυμία του καταθέτη και παραμένει σχεδόν μηδενικός ο φόρος των καταθέσεων.

ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΆΡΗΔΕΣ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΠΡΩΤΟΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΤΟΥΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: