Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2009

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ SCOTLAND YARD ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΑΣΚΟΠΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΘΩΩΝ,ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ DNA...HELLO BIG BROTHER...

Η Βρετανία διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων γενετικού υλικού και η αστυνομία πραγματοποιεί συλλήψεις ρουτίνας με μοναδικό στόχο τη λήψη δειγμάτων DNA και την ένταξή τους στο σύστημα, καταγγέλλει σήμερα σε έκθεσή της η Επιτροπή Γενετικής Ηθικής.

Σε μία καταδικαστική έκθεση, η Επιτροπή Γενετικής, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο για την κοινωνική, νομική και ηθική πλευρά της γενετικής, αναφέρει ότι η πρακτική της αστυνομίας έχει μετατρέψει το σύστημα από μια βάση δεδομένων DNA παραβατών του νόμου, σε μία δεξαμενή υπόπτων.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των νεαρών μαύρων, ηλικίας 18 με 35 ετών, βρίσκονται στο σύστημα.
Η βάση δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε το 1995, περιλαμβάνει δείγματα DNA πέντε εκατομμυρίων πολιτών, δηλαδή του 8% του πληθυσμού, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων γενετικού υλικού, σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.

"Δεν έγινε ποτέ επίσημη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το θέμα της δημιουργίας της Εθνικής Τράπεζας Γενετικού Υλικού, και του τρόπου διαφύλαξής της", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Τζόναθαν Μοντγκόμερι και ζήτησε από τις αρχές να προβούν άμεσα σε εκκαθάριση της βάσης δεδομένων DNA και να θεσπίσουν νέους νόμους που θα διέπουν τη συλλογή δειγμάτων γενετικού υλικού.
"Δημιουργήθηκε μέσω τροπολογιών σε ισχύοντες νόμους που θεσπίστηκαν για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και λοιπών σωματικών στοιχείων, πριν αναπτυχθεί η μέθοδος DNA. Και δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο η συλλογή δειγμάτων DNA σε κεντρική βάση δεδομένων, βελτιώνει τις έρευνες της αστυνομίας".

Η έκθεση επικαλείται ανώτατο απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος υπό τον όρο ανωνυμίας δήλωσε ότι "είναι πλέον κανόνας να συλλαμβάνονται παραβάτες για οποιοδήποτε λόγο" προκειμένου να ληφθεί δείγμα DNA.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας αντέταξε ωστόσο ότι η βάση δεδομένων είναι "ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος", το οποίο οδήγησε στην εξυχνίαση περισσότερων από 410.000 παραβάσεων, μεταξύ 1998 και Μαρτίου 2009.

Σύμφωνα με πολιτικούς της αντιπολίτευσης και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα πορίσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η Βρετανία μετατρέπεται ταχύτατα σε "κοινωνία επιτήρησης", που συλλέγει συστηματικά τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις τους.
Ο σκιώδης υπουργός Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, ο συντηρητικός Τζέιμς Μπροκενσίρ, δήλωσε ότι για την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν η ανάπτυξη της βάσης DNA υπήρξε αυτοσκοπός, ανεξάρτητα από την ενοχή ή την αθωώτητα του υπόπτου.
"Στο κράτος επιτήρησης που έχουν δημιουργήσει οι Εργατικοί, όλοι αντιμετωπίζονται ως πιθανοί ύποπτοι", δήλωσε.

Σύμφωνα με την επιτροπή, είναι απαραίτητη η θέσπιση νόμου που θα καθορίζει ξεκάθαρα τις εξουσίες της αστυνομίας και τη λειτουργία της βάσης δεδομένων, ενώ πρέπει επίσης να καθοριστεί και το είδος των παραπτωμάτων για τα οποία οι ύποπτοι θα υποχρεούνται να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα ελέγξει ποιος έχει ήδη δώσει δείγμα DNA και γιατί.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η βρετανική αστυνομία μπορεί να συλλέξει και να διατηρήσει δείγματα γενετικού υλικού από κάθε ύποπτο που συλλαμβάνεται για οποιαδήποτε παράβαση νόμου, πλην των πταισμάτων.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ DNA ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η SCOTLAND YARD ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;;;

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: