Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2009

ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2010,ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ...

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του και με βάση την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο Χριστόφια, δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, για λύση μέσα στο 2010.

''Όταν σε όλα σχεδόν τα κεφάλαια υπάρχει χάσμα, δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτό το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και αν λάβει κανείς υπόψη τη μόνιμη και σταθερή τουρκική αδιαλλαξία'', είπε ο κ. Καρογιάν,
απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση για την αναφορά του ότι οι συνομιλίες έχουν εκφυλιστεί, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι " έκανε μια διαπίστωση που είναι πραγματική". '
'Τα πράγματα, παρά τις πρωτοβουλίες και παρά την καλή διάθεση του Προέδρου Χριστόφια δεν προχωρούν στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε, υπό την έννοια ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ακολουθεί μία λογική, μία τακτική και μία συμπεριφορά η οποία είναι έξω και από τα ψηφίσματα των ΗΕ και παραβιάζει κάθετα τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ'', είπε ο κ. Καρογιάν.

Έφερε, δε, ως παράδειγμα το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η τουρκική πλευρά ''μιλά για λύση δύο κρατών'' και πρόσθεσε: ''Πέστε μου πόσο εύκολο είναι αυτή η διαδικασία να συνεχίζεται;''

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για κλείσιμο τριών κεφαλαίων τον Ιανουάριο και άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν αρέσκεται στο να σχολιάζει δημοσιεύματα και αναλύσεις και ότι αρκείται στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις απευθείας διαπραγματεύσεις. ''Η εντύπωση, αλλά και τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας δεν επιβεβαιώνουν αυτό το πράγμα.
Αντίθετα, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί ακόμη και σε ζητήματα που στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας έχει συμφωνήσει. Δεν ξέρω από πού προέρχονται αυτές οι πληροφορίες. Τουλάχιστον η ενημέρωση που έχουμε ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι υπάρχουν αποκλίσεις, υπάρχει χάσμα και υπάρχουν ελάχιστες συγκλίσεις σε δευτερευούσης και τριτούσης σημασίας ζητήματα'', είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζου Τσελεπή, ότι αυτοί που αντιτίθενται σήμερα στην εκ περιτροπής Προεδρία θα παρουσιαστούν και υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, ο κ. Καρογιάν είπε ότι (είναι γνωστές) ''οι κάθετες διαφωνίες του ΔΗΚΟ για την εκ περιτροπής Προεδρία, όπως επίσης είναι γνωστή η δική μου θέση και η θέση του ΔΗΚΟ ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε φανατικοί πολέμιοι του σχεδίου Ανάν''.

Σε ερώτηση, κατά πόσον, αν τον Ιανουάριο ανακοινωθεί ότι οι συνομιλίες καταλήγουν σε σύστημα εκ περιτροπής Προεδρίας το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα μπει ''σε αυτό το παιγνίδι''.

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: