Κυριακή, Δεκεμβρίου 20, 2009

Το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να βρει η χώρα τα 53-55 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά για να καλύψει το έλλειμμα και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος που λήγει δεν θεωρείται πλέον αμελητέο αν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ικανοποιήσουν τις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τραπεζίτες και fund managers.
Το γεγονός ότι η χώρα δανείστηκε μόλις δυο δισ. ευρώ από κονσόρτσιουμ ελληνικών κυρίως τραπεζών παρότι εξέδωσε 5ετές ομόλογο με κυμαινόμενο επιτόκιο 2,5% πάνω από το 6μηνο επιτόκιο Euribor μιλά από μόνο του σύμφωνα με έλληνες τραπεζίτες.

Οι αγορές τιμολογούν πλέον τα ελληνικά ομόλογα σαν να μην ήταν η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης. S&Ρ και η Fitch βαθμολογούν τη πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒΒ+» και αρνητικές προοπτικές, ενώ αναμένεται ο χρησμός της Moody's, που μας έχει στο Α1 και αναμένεται ότι θα μας υποβαθμίσει. Πρέπει να μας κατεβάσει στο «ΒΑΑ1», δηλαδή 3 σκαλοπάτια χαμηλότερα, σύμφωνα με τραπεζίτη, για να μας ευθυγραμμίσει με την διαβάθμιση των άλλων δυο διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Σ' αυτή την περίπτωση και με την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει τον Δεκέμβριο του 2010 το προ κρίσεως σύστημα αποδοχής χρεογράφων ως ενέχυρο για χρηματοδότηση, τα ελληνικά χρεόγραφα δεν θα γίνονται αποδεκτά. Αν όμως η Moody's μας υποβαθμίσει σε Α3 από Α1 και διατηρηθούμε εκεί, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τα κάνει αποδεκτά, γιατί λαμβάνει υπόψη την καλύτερη από τις τρεις διαβαθμίσεις.

Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο εξωτερικό μέτωπο, καθηγητές, πολιτικοί και άλλοι έχουν προτείνει την έκδοση ενός «εθνικού» ομολόγου που θα έχει ελκυστικά χαρακτηριστικά και θα απευθύνεται στο εγχώριο αποταμιευτή. Το επιτόκιο θα μπορούσε να είναι αφορολόγητο και λίγο υψηλότερο από τα αντίστοιχα της αγοράς και των προθεσμιακών καταθέσεων για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Ομως, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι για να έχει μεγάλη ζήτηση και να σηκώσει το κράτος μερικά δισ. ευρώ, το συγκεκριμένο ομόλογο θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας, π.χ. 1 έτους, και να προσφέρει «καλό»επιτόκιο.

Επιπλέον, τα περισσότερα αν όχι όλα τα λεφτά θα προέλθουν από τις εγχώριες καταθέσεις, και επομένως θα αναγκαστούν οι τράπεζες να δανειστούν για να τα αναπληρώσουν τις απώλειες. «Αν το Δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, θα δανειστεί μια τράπεζα; Οχι ασφαλώς», τόνισε ο επικεφαλής του ντίλινγκ ρουμ μεγάλης τράπεζας.

ΑΦΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΣΚΑΤΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΠΛΕΟΝ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΣΧΑΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΩΖΕΤΑΙ...ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ..
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 2-5 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: