Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

6 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 800 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS...Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ...

Με μόλις έξι κρεβάτια, τα οποία παρουσιάζουν πληρότητα 100% σε μόνιμη βάση, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με AIDS η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”, η μοναδική που καλύπτει περιστατικά απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία και η δεύτερη μεγαλύτερη πανελλαδικά.

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ασθενών έχει φτάσει τους 800 και μολονότι κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση κατά 15%-20% των περιστατικών AIDS στη Βόρεια Ελλάδα, η μονάδα, όχι μόνο δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό κλινών, αλλά ούτε καν τους απαραίτητους χώρους για τα γραφεία των γιατρών
και την τοποθέτηση των φακέλων των ασθενών.

Μπορεί, όταν δημιουργήθηκε, οι δομές της να επαρκούσαν για τις ανάγκες των 30-50 ασθενών που είχε τότε, ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και πλέον οι δομές της ασφυκτιούν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ασθενών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τονίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι, από το 2004 μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έγινε καμία παρέμβαση προκειμένου να μετεγκατασταθεί η μονάδα σε άλλο χώρο. Η τελευταία πρόταση ήταν να μεταφερθεί στους χώρους του παλιού κτιρίου της Αιμοδοσίας του “ΑΧΕΠΑ”,
κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Την ίδια στιγμή, στην Αττική υπάρχουν 12 μονάδες από τις συνολικά 17 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.


“Είμαι οροθετικός εδώ και 20 χρόνια κι έχω περάσει σχεδόν τη μισή μου ζωή στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ‘ΑΧΕΠΑ’. Διαθέτει μόνο έξι κρεβάτια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πασχόντων. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε και να απευθυνθούμε στη μονάδα που θέλουμε. Υπάρχουν άτομα με AIDS που αναγκάζονται να κατεβαίνουν στην Αθήνα, όπου λειτουργούν πολλές ειδικές μονάδες”,
δηλώνει ο Τ., ασθενής με AIDS.

Παράλληλα επισημαίνει ότι πρόβλημα αποτελεί και η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, καθώς οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να έρχονται κάθε μήνα στο “ΑΧΕΠΑ” για το σκοπό αυτό. “Θα μπορούσε να ισχύει ό,τι και στο εξωτερικό, όπου η συνταγογράφηση γίνεται για τρεις ή έξι μήνες. Άλλωστε, στις περιπτώσεις αυτές η αγωγή δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα. Περιμένουμε στην ουρά για να πάρουμε τα φάρμακά μας μαζί με άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι, κάποιες φορές, αν ακούσουν ότι έχουμε AIDS μας κοιτάζουν καχύποπτα”, λέει ο Τ.

Ο Φ.Β. εξηγεί “Η μονάδα έχει ελλείψεις. Ο αριθμός των ασθενών είναι μεγάλος, κατά συνέπεια τα έξι κρεβάτια δεν επαρκούν. Είναι συνεχώς γεμάτα. Επίσης, οι ώρες των εξωτερικών ιατρείων είναι δύο φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Το σκάνδαλο με την υπερσυνταγογράφηση πανάκριβων φαρμάκων σε ασθενείς με AIDS από την προηγούμενη διεύθυνση της μονάδας κλόνισε τη σχέση εμπιστοσύνης που είχαν κάποιοι ασθενείς, οι οποίοι προτίμησαν να πάνε στην Αθήνα. Χρειάζεται οπωσδήποτε μία νέα μονάδα. Κατά καιρούς δίνονταν υποσχέσεις ότι θα γινόταν μία και στο ‘Ιπποκράτειο’, αλλά δεν έγινε ποτέ”.

ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ...

Το γεγονός ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του “ΑΧΕΠΑ” διαθέτει μόνο έξι κρεβάτια, τα οποία είναι γεμάτα σε μόνιμη βάση, επιβεβαιώνει ο υπεύθυνος της Μονάδας, παθολόγος-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Κολλάρας. “Το 2004 είχαμε 150 ασθενείς και τώρα φτάσαμε τους 800. Η έλλειψη χώρων είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν χωράνε ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 12 κρεβάτια. Δεν έχουμε χώρο ούτε για να βάλουμε τους φακέλους των ασθενών”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κολλάρας.
Παράλληλα τονίζει ότι οι νοσηλεύτριες της μονάδας είναι εννέα και πως εξυπηρετούν και τους αιματολογικούς ασθενείς. Καλύπτουν όλες τις βάρδιες επί 24ώρου βάσεως. Χρειάζονται άλλες τέσσερις με πέντε.
Σύμφωνα με τον κ. Κολλάρα, αναμονή για ραντεβού δεν υπάρχει. Οι μόνιμοι ασθενείς έρχονται κάθε 4 μήνες και εξετάζονται, ενώ για τα νέα περιστατικά η αναμονή είναι μία βδομάδα ή 10-15 μέρες. Τα επείγοντα, βέβαια, εξυπηρετούνται την ίδια στιγμή.
“Η συνταγογράφηση είναι επίσης ένα πρόβλημα. Ο προγραμματισμός της μίας φοράς το μήνα ορίζεται από το υπουργείο. Κι εμάς θα μας βόλευε να γίνεται κάθε δύο μήνες. Πάντως, για τους ασθενείς εκτός Θεσσαλονίκης, τα φάρμακα αποστέλλονται με κούριερ, ώστε να μην ταλαιπωρούνται”, εξηγεί ο κ. Κολλάρας.
Για τον ίδιο, το παλιό σκάνδαλο δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τους ασθενείς, καθώς όλοι οι τότε εμπλεκόμενοι
έχουν απομακρυνθεί από τη μονάδα.

Αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της μονάδας, ο κ. Κολλάρας τόνισε ότι υπήρχε σχέδιο να μετεγκατασταθεί στο παλιό κτίριο της Αιμοδοσίας αλλά δεν προχώρησε. “Σίγουρα θα μας βοηθήσει και θα μας ανακουφίσει η δημιουργία νέας μονάδας στο ‘Ιπποκράτειο’. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε συγκεντρωτικοί”, ξεκαθαρίζει ο ίδιος.


Η ΛΥΣΗ...ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ...

Την ίδρυση και λειτουργία μονάδας ειδικών λοιμώξεων για ενήλικες στο “Ιπποκράτειο” προέβλεπε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προ ετών, σύμφωνα με τον παιδίατρο-λοιμωξιολόγο και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου, Εμμανουήλ Ροηλίδης. Ο κύριος λόγος ήταν ότι το νοσοκομείο δεχόταν πολλά αιμορροφιλικά άτομα, στα οποία η λοίμωξη HIV ήταν διαδεδομένη. Ωστόσο η μονάδα αυτή έμεινε στα χαρτιά.
“Αυτή τη στιγμή στο ‘Ιπποκράτειο’ λειτουργεί μονάδα βρεφών και παιδιών με HIV λοίμωξη. Ο ρόλος της είναι να αντιμετωπίζει μικρό αριθμό παιδιών με HIV λοίμωξη και να παρακολουθεί βρέφη από μητέρες που έχουν προσβληθεί από HIV και να τα προφυλάσσει προκειμένου να μην μολυνθούν κι αυτά”, εξηγεί ο κ. Ροηλίδης. Επίσης αναφέρει ότι στη μονάδα δεν υπάρχουν κλίνες νοσηλείας και πως μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι έχουν φροντίσει 40 παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρα που είχε τον HIV.
Όσον αφορά τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων για ενήλικες, επισημαίνει ότι η παλιά υπουργική απόφαση δεν έχει αναιρεθεί από νεότερες και πως, για να γίνει μια τέτοια μονάδα, απαιτείται επάνδρωση με ειδικευμένο δυναμικό (λοιμωξιολόγους) και, φυσικά, εύρεση του κατάλληλου χώρου. Δυστυχώς, το “Ιπποκράτειο” στενάζει από τις κλινικές που φιλοξενεί σήμερα.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ...
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2009


Νικολλετα Μπουκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: