Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2009

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜAIΟΥ ΣΤΟ CBS...

Αντιδράσεις αρνητικές από τον τουρκικό πολιτικό κόσμο, αλλά σχετικά θετικές από τον δημοσιογραφικό, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο περί «σταύρωσης» των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ατυχή» την παρομοίωση.
«Προτιμούμε να παραμείνουμε εδώ ακόμη κι αν σταυρωνόμαστε μερικές φορές, διότι το Ευαγγέλιο λέει όχι μόνο να πιστεύουμε στον Χριστό, αλλά και να υποφέρουμε για τον Χριστό», λέει ο Βαρθολομαίος στη συνέντευξή του προς το αμερικανικό δίκτυο CBS και αναφερόμενος στη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους λέει: «Μας φέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν θεωρούμε ότι απολαμβάνουμε πλήρη δικαιώματα ως Τούρκοι πολίτες». Ο Πατριάρχης σημειώνει επίσης ότι σε περίπτωση που δεν επιτραπεί από τις τουρκικές αρχές η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αντέδρασε προχθές σε όλα αυτά, λέγοντας: «Στην ιστορία μας δεν υπήρξε σταύρωση και δεν θα υπάρξει. Η παρομοίωση αυτή δεν ταιριάζει με την ώριμη προσωπικότητά του. Η ιστορία του τουρκικού έθνους έχει οικοδομηθεί πάνω στη θρησκευτική επιείκεια. Ελπίζω ότι τα λόγια αυτά ειπώθηκαν εκ παραδρομής». Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι «εάν ο Βαρθολομαίος έχει παράπονα, υπάρχουν αρμόδιες αρχές γι' αυτό στην Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε παράπονα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνονται άδικες παρομοιώσεις».
«Αστοχες, ανάρμοστες και άτοπες», χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βαρθολομαίου και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) και βουλευτής Ονούρ Ομέν.

Ωστόσο άλλη γνώμη έχουν οι Τούρκοι σχολιαστές. Ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Αχμέτ Χακάν στο χθεσινό του άρθρο αναφέρθηκε στη δήλωση «ελπίζω να ειπώθηκαν εκ παραδρομής» τού Νταβούτογλου και γράφει: «Ακόμη και ο τόνος απειλής που περιέχει η δήλωση αυτή, δεν είναι απόδειξη του πόσο δίκιο έχει ο Πατριάρχης;».
Η Ασλί Αϊντίντασμπας της «Μιλιέτ» έγραφε χθες, επικαλούμενη πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ότι ο όρος «σταύρωση» χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους του Βαρθολομαίου με τη μεταφορική έννοια. Η αρθρογράφος γράφει επίσης ότι οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ο όρος κυβέρνηση που χρησιμοποιείται στη συνέντευξη δεν αφορά τη σημερινή, διότι η πιο ήσυχη περίοδός μας είναι αυτή της υπάρχουσας κυβέρνησης. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν ζητήματα όπως το ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή και από την άλλη έχουν κατασχεθεί ακίνητες περιουσίες μας».

Τέλος ο Ακίφ Μπακί, αρθρογράφος της «Ραντικάλ» και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνει τον τόνο «υπερβολής» στα λόγια του Βαρθολομαίου, γράφοντας ότι «όταν επιδίδεστε στην τέχνη της υπερβολής, κινδυνεύετε να μην μπορέσετε να διατυπώσετε το πρόβλημά σας και να παρασυρθείτε σε χώρο ανορθολογικό. Αυτό δεν προσφέρει τίποτα εκτός από το να περιέλθετε σε θέση άδικου, ενώ έχετε δίκιο».

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

re den mas xezeis kai sy kai aytos mazi , exoume ta dika mas exoume kai tis malakies alwn