Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2009

ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΜΑΣ...

Την προέγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη «σφραγίδα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος Ιανουαρίου. Στην κυβέρνηση έχουν πεισθεί ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης απόρριψης του Προγράμματος θα είναι πολύ σημαντικές τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και γι’ αυτό έχει αποφασισθεί να ληφθούν a priori όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν όλες εκείνες οι προσαρμογές ώστε η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin τον Φεβρουάριο να είναι τυπική διαδικασία και να μην προκαλέσει συγκρούσεις και ανατροπές.

1. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συνταχθεί σε στενή συνεργασία με στελέχη της Κομισιόν που θα έρθουν στην Αθήνα στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργος Ζανιάς, θα στείλει ένα προσχέδιο του ΠΣΑ στην Κομισιόν.

2. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013. Για το 2010 θα θέτει έναν πιο φιλόδοξο στόχο από τη μείωσή του 9,1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «καταβάλλεται προσπάθεια να προσεγγίσουμε το 8,7% του ΑΕΠ που είπε ο πρωθυπουργός». Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα επιτευχθεί όχι κατ’ ανάγκην με νέα μέτρα, αλλά με τις κατάλληλες προσαρμογές αυτών των οποίων το περίγραμμα έχει ήδη ανακοινωθεί. Για παράδειγμα, διεύρυνση των επιδομάτων που θα περικοπούν, μικρότερες ελαφρύνσεις από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, μεγαλύτερη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη, τα τσιγάρα και τα καύσιμα κ.ά.

3. Επίσης, το Πρόγραμμα θα προβλέπει μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, δηλαδή του ελλείμματος που προκύπτει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου, κατά περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο και κατά 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, από το 2011 έως το 2013.

4. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα περιλαμβάνεται ο οδικός χάρτης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον οποίο θα αναφέρονται λεπτομερώς τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους και το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από το καθένα. Το άθροισμα για το 2010 θα πρέπει να είναι οι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για τις οποίες δεσμεύθηκε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

5. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι αξιολόγησης διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός (παραπέμπουν στις τεράστιες υστερήσεις σε σχέση με τους στόχους τα τελευταία χρόνια). Προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις, το υπουργείο Οικονομικών θα προσφύγει στην τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά κυρίως την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα μετά τις γιορτές προκειμένου να μελετήσει το θέμα και να υποβάλει προτάσεις, οι οποίες θα περιληφθούν πιθανώς στο ΠΣΑ και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προκύψει από τον διάλογο. Υιοθετώντας κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για το σκέλος των δαπανών θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησής τους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ώστε να λαμβάνονται άμεσα διορθωτικά μέτρα, όποτε καταγράφονται αποκλίσεις. Επίσης, είναι πιθανό να κατοχυρωθεί και νομικά η διόρθωση των αποκλίσεων με άμεση περικοπή αντίστοιχου ύψους δαπανών.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα διεκδικεί προθεσμία έως το τέλος του 2013. Η Κομισιόν καταρτίζει τις συστάσεις με βασικό σενάριο να δώσει προθεσμία έως το 2012. Εάν το αίτημα της Ελλάδας δεν γίνει δεκτό, τότε η χώρα μας θα υποχρεωθεί να αλλάξει το ΠΣΑ. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει παράταση πέραν των δύο ετών (η Ελλάδα έχει ήδη προθεσμία έως το 2010), αφού διετή παράταση έδωσε και στα άλλα κράτη-μέλη με υπερβολικό έλλειμμα. Επίσης, φοβάται το δημοσιονομικό ξεχείλωμα που παρατηρείται παραδοσιακά στη χώρα μας στις χρονιές που διεξάγονται εθνικές εκλογές. Και το 2013 είναι έτος εκλογών.
Η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι όταν δόθηκε η πρώτη προθεσμία (έως το 2010) προβλεπόταν για το 2009 έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ. Τελικά διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ. Επιπλέον, βασίστηκε στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν θετικός. Ωστόσο, η ύφεση ήρθε καθυστερημένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Τέλος, τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και πρέπει να αντιμετωπισθούν με διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.

Η τελική απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει το κλιμάκιο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της παράτασης θα αποφασισθεί από τον νέο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν. Ο κ. Ρεν παρέλαβε αυτή την εβδομάδα έναν πλήρη ενημερωτικό φάκελο για το «ελληνικό πρόβλημα», τον οποίο θα μελετήσει την περίοδο των γιορτών προκειμένου να οριστικοποιήσει τη στάση του. Ωστόσο, οι παροικούντες τη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να εμφανισθεί πιο ελαστικός έναντι της Ελλάδας από τον προκάτοχό του Χ. Αλμούνια δεν είναι πολλές...

ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: