Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ....

Εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο μεταξύ ανδρών και γυναικών -και μάλιστα «το συντομότερο δυνατό»- αλλά και μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας, ζητά ο επικεφαλής των Κοινωνικών και Συνταξιοδοτικών Θεμάτων της Κομισιόν, Γκέοργκ Φίσερ.

Ο διευθυντής του τομέα Απασχόλησης λίγο μετά τις συναντήσεις του με τον Αν. Λοβέρδο απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ.Ε.», θέτει θέμα περισσότερων χρόνων εργασίας και υποστηρίζει ότι για να εξυγιανθεί το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας πρέπει να υπάρξουν και νέες συγχωνεύσεις ταμείων.

Θεωρεί ότι πρέπει να μειωθούν τα περιθώρια πρόωρης συνταξιοδότησης και να συνδεθεί η σύνταξη του κάθε εργαζομένου με τις εισφορές που έχει πληρώσει. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η κατώτατη σύνταξη στην Ελλάδα είναι σύνταξη «πείνας».

Ο υπουργός Εργασίας της Ελλάδας προειδοποίησε ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα έχει μόνο 5 χρόνια ζωής. Συμφωνείτε;
-Δεν είναι ο ρόλος μας να σχολιάσουμε, όμως είναι αλήθεια ότι υπάρχει γενικά έλλειψη στοιχείων για τη βιωσιμότητα των διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Αν δεν γίνει τίποτα, η Ελλάδα θα είναι η χώρα της Ε.Ε. που θα πληρώνει το υψηλότερο κόστος για τις συντάξεις το 2020. Οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να διπλασιαστούν στο 24% του ΑΕΠ περίπου μέχρι το 2060. Αρα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, ώστε να δοθούν κίνητρα να εργάζεται κάποιος περισσότερο και να συνεισφέρει προς τη διασφάλιση όλων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη σύσφιγξη μεταξύ εισφορών και συντάξεων και μέσω αυστηρότερων κριτηρίων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει τον κοινωνικό διάλογο. Ποια η θέση σας;
-Η Κομισιόν καλωσορίζει την έναρξη του διαλόγου. Αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο έτσι θα υπάρχει ομοφωνία για τις αλλαγές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Πότε πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις;
-Οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό είναι δύσκολες και περίπλοκες και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθούν. Κάποιες αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα.

Τι έχει ζητήσει η Κομισιόν από την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού;
-Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γενική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού. Αυτό θα γίνει με την εναρμόνιση των συνθηκών λειτουργίας των επιμέρους ταμείων. Πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας τους και την αποτελεσματικότητα. Να συνδέσει πιο σφικτά τις εισφορές με τις απολαβές. Η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει το θέμα των φτωχών συνταξιούχων. Με άλλα λόγια, οι συντάξεις πρέπει να είναι πιο επαρκείς.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, πρέπει να υπάρξει εξίσωση του ορίου ηλικίας στο Δημόσιο μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πότε πρέπει να γίνει αυτή;
-Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προσαρμοστούν με την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι η εξίσωση μεταξύ των ανδρών και γυναικών πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και γι' αυτό είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη διαδικασία παραβίασης (infringement process) εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει την απόφαση γρήγορα.

Πότε πρέπει, δηλαδή, να γίνει η εναρμόνιση;
-Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη Συνθήκη. Ομως το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εφαρμογή της απόφασης πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Οι αποφάσεις που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ή και άλλους;
-Το μακροπρόθεσμο ρίσκο βιωσιμότητας και επάρκειας των συντάξεων μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εάν περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν πιο πολύ και για πιο πολλά χρόνια. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. καταλαβαίνουν ότι εκτός από την ανάγκη για μείωση των μελλοντικών δαπανών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, πρέπει να αυξήσουν και τις προσπάθειες για μείωση του δημόσιου χρέους που διευρύνθηκε λόγω της κρίσης. Καταλαβαίνουμε ότι οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δύσκολες. Ομως δεν μπορούμε να δούμε πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού της εάν δεν δουλεύουμε περισσότερο. Αυτή η κρίση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, που κανονικά θα ήταν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις. Εάν πρόκειται να πετύχουν οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που θα αυξάνουν τις δυνατότητες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας να μετέχουν στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, ευέλικτες μορφές συνταξιοδότησης, διασφάλιση ότι οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ ηλικιωμένων και νέων εργαζομένων δεν σπρώχνουν τους πρώτους εκτός της αγοράς εργασίας, διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει διάκριση εις βάρος κάποιων ηλικιακών ομάδων.

Μπορεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με κατώτατη σύνταξη μόλις 500 ευρώ να υπάρξει μείωση στις συντάξεις;
-Στην Ελλάδα οι ηλικιωμένοι (65 και άνω) αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο φτώχειας (23% το 2007) από τον μέσο όρο των «27» (19%). Οι συντάξεις θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες εάν οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι και πιο πολλοί άνθρωποι πλήρωναν φόρους και κοινωνικές εισφορές. Περισσότερα χρόνια εργασίας είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα, τόσο για την επάρκεια όσο και για τη διατηρησιμότητα των συντάξεων.

Ο έλληνας υπουργός μίλησε για περαιτέρω συγχώνευση των ταμείων. Θα βοηθήσει;
-Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Κομισιόν, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι κατακερματισμένο. Και ως αποτέλεσμα οι απολαβές που δίνονται σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες είναι διαφορετικές. Για να διορθωθεί η κατάσταση, μπορούν τα ταμεία να συγχωνευθούν περαιτέρω, να απλοποιηθούν οι κανόνες και να βελτιωθεί η διαφάνεια του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ενα από τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η εισφοροδιαφυγή. Πώς μπορεί να μειωθεί;
-Θα αλλάξει όταν ο πληθυσμός εμπιστευτεί τον τρόπο που λειτουργούν τα κοινωνικά προγράμματα προστασίας. Μια κατάσταση όπου τα δικαιώματα σύνταξης διαφέρουν ανά επάγγελμα δημιουργεί κίνητρα για εισφοροδιαφυγή. Ενας από τους τρόπους περιορισμού της, λοιπόν, είναι να εξισωθούν οι όροι σύνταξης για όλους τους εργαζομένους, για όλες τις κοινωνικές ομάδες, ώστε το σύστημα να φαίνεται πιο δίκαιο.

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: