Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31, 2009

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ,ΕΜΕΙΝΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ...

Ο νομός Λάρισας εξαιρέθηκε και δεν έλαβε καμιά επιχορήγηση για τις σημαντικές ζημιές που υπέστη λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την παραλιακή ζώνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Νομαρχία Λάρισας ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, την επομένη κιόλας των ζημιών. Την ίδια στιγμή, η Νομαρχία Μαγνησίας για τον ίδιο λόγο έλαβε επιχορήγηση 485.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέα παρέμβαση του νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρού προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση με την οποία ζητείται να επανεξεταστεί η απόφαση για το πρόσθετο λόγο ότι ο παραλιακός άξονας επιβαρύνθηκε λόγω των Τεμπών.
Επί πλέον ο νομός Λάρισας δεν έλαβε καμία επιχορήγηση για τον αποχιονισμό γεγονός που προκάλεσε μια ακόμη παρέμβαση του νομάρχη κ. Λ. Κατσαρού προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ειδικότερα:
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ζημιές της 10 Δεκεμβρίου στους Δήμους Ευρυμενών και Μελιβοίας, την επομένη 11 Δεκεμβρίου ο Νομάρχης απέστειλε έγγραφο με το οποίο επεσήμανε στον κ. Ραγκούση τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε τμήματα του παραλιακού δικτύου από το Πολυδένδρι ως το Στόμιο και τις οποίες περιέγραφε αναλυτικά.
Επί πλέον, επεσήμανε ο νομάρχης, «ο καθαρισμός των φερτών υλικών σε όλο το μήκος του παραλιακού επαρχιακού δρόμου συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων έγινε από μηχανήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των υπό κατασκευή έργων που χρήζουν άμεση αποκατάσταση ανέρχεται στο ποσό των 750.000,00 €».
Κατόπιν αυτού, ο νομάρχης ζητά από τον Υπουργό να επιχορηγηθεί η Νομαρχία «με το ποσό των 750.000,00 € προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων προκειμένου να υπάρξει η ασφαλής μετάβαση των κατοίκων στα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Ευρυμενών & Μελιβοίας».

Στη δεύτερη επιστολή του, με ημερομηνία και αφού η Νομαρχία Λάρισας δεν επιχορηγήθηκε, ο νομάρχης Λάρισας επανέρχεται και επισημαίνει:
«Με το παραπάνω σχετικό έγγραφό μας, σας είχαμε απευθύνει παράκληση για επιχορήγηση της Νομαρχίας μας με το ποσό των 750.000 €, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανακατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων (τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο παραπάνω συνημμένο έγγραφό μας), που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την έντονη βροχόπτωση της 10/12/2009.
Με σχετική απόφασή σας στις 28/12/2009, κατανείματε έκτακτη επιχορήγηση συνολικού ποσού ύψους 8.000.000 €, σε 51 ΟΤΑ & 17 Νομαρχίες στις οποίες δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται η Νομαρχία μας, παρότι τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν με την ίδια σφοδρότητα & προξένησαν ζημιές στα παράλια του άξονα Πολυδενδρίου-Αγιοκάμπου-Στομίου, που αποτελούν συνέχεια των παραλίων της Μαγνησίας, η Νομαρχία της οποίας επιχορηγήθηκε με το ποσό των 484.640,97 €.
Κατόπιν όλων αυτών και επειδή τα έργα στην συγκεκριμένη περιοχή (ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία λόγω κλεισίματος Τεμπών) είναι απολύτως αναγκαία για την ασφαλή πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, που κινούνται στα παραλιακό οδικό δίκτυο , παρακαλούμε στα πλαίσια της κυβερνητικής εξαγγελίας για απόλυτη διαφάνεια & αντικειμενικότητα , να εγκρίνετε (με συμπληρωματική απόφασή σας), την επιχορήγηση της Νομαρχίας μας με το ποσό των 750.000 €.»

ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ

Σχετικά με τα κονδύλια του αποχιονισμού, η επιστολή του Νομάρχη προς τον κ. Ραγκούση επισημαίνει μεταξύ άλλων :
«Κύριε υπουργέ μετά από την τελευταία απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2154/6-11-2007 Β τεύχος αλλά και με την τροποποίηση αυτού που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1573/31-7-2009 Β τεύχος με θέμα τον καθορισμό οδών Περιφέρειας Θεσσαλίας που η συντήρηση τους ανήκει στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σας ενημερώνουμε ότι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού μας συνολικού μήκους 848,40 χιλ. , έχουν προστεθεί σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις , 418,90 χιλ. από το διαδημοτικό δίκτυο καθώς και 74,80 χιλ. από το Εθνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία αύξηση σε μήκος του οδικού δικτύου από 848,40 χιλ. σε 1342,10 χιλ. , ποσοστιαία 58% , στο ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο του Νομού.
Λαμβάνοντας υπόψη , σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ( 5) ετών , τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τον αποχιονισμό του επιπλέον οδικού δικτύου ανέρχονται στο ποσό των 200.000,00 € .
Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε οικονομικά ενόψει του χειμώνα 2009 - 2010 παρακαλούμε για την άμεση επιχορήγηση του ανωτέρω ποσού» .

ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ. ΤΟ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ - ΤΡΕΙΣ. ΚΑΘΙΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ. ΤΩΡΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΡΟΝΟΣ.
ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ