Σάββατο, Δεκεμβρίου 19, 2009

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ...

Με βασικό όχημα δύο νέες εταιρείες, η προίκα των οποίων θα περιλαμβάνει τα «ασημικά» του Δημοσίου, σε μετοχές και ακίνητα, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων το επόμενο έτος, μειώνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος των 272 δισ. ευρώ που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του επομένου έτους, το οποίο θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν τον Ιανουάριο. Στο ΠΣΑ η κυβέρνηση επί της ουσίας θα... παίξει τα ρέστα της για την αντιστροφή του καταστροφολογικού κλίματος από τις αγορές που βαραίνει την οικονομία.

Και σε αυτό το εγχείρημα, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες ενθουσιάζουν τις αγορές καθώς σηματοδοτούν μεγαλύτερο πεδίο δράσης για τον ιδιωτικό τομέα και συρρίκνωση του κράτους- επιχειρηματία.
Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι το Δημόσιο δεν θα απεμπολήσει σε καμία περίπτωση τον έλεγχο υποδομών και δικτύων που θεωρούνται δημόσια αγαθά και θα τα διατηρήσει υπό τον έλεγχο του κράτους. Η θέση αυτή θα ερχόταν σε αντίθεση με ενδεχόμενη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, για παράδειγμα- σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών- εξέλιξη την οποία θα «λάτρευαν» οι αγορές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Εναλλακτικά προωθείται η δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου, η οποία θα εισαχθεί στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο. «Το Δημόσιο θα κρατήσει στον έλεγχό του το 51% της ΔΕΗ αλλά θα μπορούσε να βάλει στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας τις μετοχές αυτές, όπως για παράδειγμα και το 16% του ΟΤΕ ή το 34% του ΟΠΑΠ, και στη συνέχεια να εισάγει τη νέα εταιρεία στο Χρηματιστήριο», λέει στο «ΧΡΗΜΑ» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.
Αντίστοιχο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τα ακίνητα- φιλέτα του Δημοσίου, όπου το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για αξιοποίησή τους με το μοντέλο της πώλησης και επαναμίσθωσής τους (sale and lease back) εγκαταλείπεται. Η κυβέρνηση θεωρεί πως το σχέδιο sale and lease back είχε δύο βασικά μειονεκτήματα.
Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση χρέους αλλά θα επιβαρύνει μελλοντικά τα ελλείμματα, λόγω των ενοικίων που θα καταβάλλονται, ενώ, από την άλλη, πολλά ακίνητα του Δημοσίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα νομιμότητας και κυριότητας.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος, που περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ακινήτων που σχεδίαζε να βγάλει “στο σφυρί” η προηγούμενη κυβέρνηση. «Όσο απίθανο και αν φαίνεται, ο 7ος και ο 8ος όροφος του κτιρίου είναι παράνομοι, δεν έχουν άδεια, όπως συμβαίνει και με κτίριο του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σε αρκετά ακόμα ακίνητα του Δημοσίου δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας», λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, το μοντέλο που προκρίνεται, είναι η δημιουργία ενός «καλαθιού ακινήτων» υπό αξιοποίηση, το οποίο θα εισαχθεί με μορφή νέας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στο Χρηματιστήριο.

Η περιουσία του Δημοσίου σε ακίνητα είναι κυριολεκτικά μια χαοτική κατάσταση, όπως την περιγράφουν στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν, και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ιδέα για την πλήρη έκταση και αξία της.
Σχεδιάζεται η καταγραφή της, αλλά πριν γινει αυτό, με τα ακίνητα που «σίγουρα ανήκουν στο Δημόσιο μπορεί να δημιουργηθεί η εταιρεία».

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ,ΣΕ ΜΕΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ...
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ....

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: