Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009

ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΤΙΤΑΝ,ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΑΙΣΘΗΤΑ...ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε Αίγυπτο και ΗΠΑ προσβλέπει η διοίκηση της Τιτάν για να αντισταθμίσει τη νέα υποχώρηση της ζήτησης τσιμέντου που αναμένεται στην Ελλάδα και τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ήταν από τις πρώτες που πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, παρουσιάζοντας τη διετία 2008-09 μείωση τζίρου λόγω της κατακόρυφης υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ελληνικής αγοράς, που εισφέρει το 11% του συνολικού κύκλου εργασιών του Τιτάν (το 37% καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, το 28% η Αίγυπτος και το υπόλοιπο τα Βαλκάνια). Φέτος η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 20%. Οι ενδείξεις για την επόμενη χρονιά δεν είναι ευοίωνες, αν και στελέχη του ομίλου εκτιμούν πως η μείωση της ζήτησης θα κυμανθεί στο 10%-15%), δηλαδή μικρότερη απ' ό,τι φέτος. Ταυτόχρονα στη Βουλγαρία οι πωλήσεις υποχωρούν λόγω των αθρόων εισαγωγών -φθηνότερου- τουρκικού τσιμέντου, ενώ πτωτικά κινούνται και οι υπόλοιπες αγορές της περιοχής.

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων, σε ισχυρό χαρτί της Τιτάν αναδεικνύεται η αιγυπτιακή αγορά, όπου η δραστηριότητα παρουσιάζει σταθερά ανοδικό ρυθμό. Η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του ομίλου στο Μπενί Σουέφ έχει αρχίσει να αποδίδει. Η ελληνική πλευρά αναζητεί στρατηγικό εταίρο για τη θυγατρική στη χώρα και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά τόσο του Mansour Group, του επενδυτικού χαρτοφυλακίου Carlyle όσο και δύο ακόμα επενδυτικών ομίλων. Από τους ενδιαφερόμενους περισσότερο η ελληνική πλευρά φέρεται να κλίνει προς την πλευρά της ισχυρής αιγυπτιακής οικογένειας Mansour, διευκρινίζοντας όμως ότι, για να κλείσει η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει το ανάλογο τίμημα. Πρόκειται για έναν όμιλο που έχει φέρει στην αιγυπτιακή αγορά κορυφαία brands της Δύσης, όπως αυτά των εταιρειών General Motors, Philip Morris, McDonald's και ΙΒΜ και εμφανίζεται να έχει σημαντική πρόσβαση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η Τιτάν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέχρι το 45% της θυγατρικής της στην Αίγυπτο ήδη από το 2008, οπότε δαπάνησε 330 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 50% που κατείχε η Lafarge. Με την κίνηση αυτή, η ελληνική εταιρεία απέκτησε τον πλήρη έλεγχο δύο εργοστασίων (στην Αλεξάνδρεια και στο Μπενί Σουέφ) με δυναμικότητα παραγωγής πέντε εκατ. τόνων ετησίως.
Μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο όμως είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ. Πρόκειται, όπως σημειώνει ο Τάκης Κανελλόπουλος, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων, για μια αγορά, στην οποία παλιότερα ο όμιλος είχε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 100 εκατ. ευρώ (και 186 εκατ. ευρώ το 2008), αλλά φέτος με το ζόρι θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Ομως η δραστηριότητα στην κατοικία έχει «πιάσει πάτο», ώστε δύσκολα αναμένεται νέα σημαντική υποχώρηση.

Αντιθέτως, αρκετοί αναλυτές αναμένουν σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς από το 2010, εκτιμώντας αύξηση 5% των πωλήσεων τσιμέντου στις ΗΠΑ. Πρόσφατα η Ενωση Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών αναθεώρησε τις προβλέψεις της για κατανάλωση τσιμέντου σε -27% (έναντι αρχικής εκτίμησης -35%) φέτος και ανάκαμψη κατά 5%, βασιζόμενη στα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

ΠΡΕΖΑ TV
25-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: