Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΕΡΙΣΥ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ,ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου παρέτεινε την προφυλάκιση των έξι αναρχικών, οι οποίοι ευθύνονται για την επίθεση, με βόμβες μολότοφ, κατά της ελληνικής πρεσβείας τον περασμένο Αύγουστο.
Η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου, Ίβανα Ράμιτς, δήλωσε ότι "η εισαγγελία Βελιγραδίου, στις 3 Νοεμβρίου, απήγγειλε κατηγορίες κατά των δραστών της επίθεσης στην ελληνική πρεσβεία και έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει για δύο μήνες την προφυλάκιση τους".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράτιμπορ Τριφούνατς, ο Ταντέι Κούρεπ, ο Ίβαν Βούλοβιτς, η Σάνια Τζόκιτς, ο Ίβαν Σάβιτς και ο Νίκολα Μίτροβιτς αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε διεθνή τρομοκρατία, που σύμφωνα με το σερβικό ποινικό κώδικα, είναι το μεγαλύτερο αδίκημα, μετά τη γενοκτονία.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: "οι κατηγορούμενοι, στις 24 Αυγούστου, περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, σχημάτισαν με σπρέι, σε τοίχο του κτιρίου όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία, το σήμα των αναρχικών και στη συνέχεια πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ κοντά στην κεντρική είσοδο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Συνελήφθησαν μία εβδομάδα αργότερα".

Ο σερβικός Τύπος αναφέρει ότι οι νεαροί, οι οποίοι συμμετείχαν στην επίθεση, ανήκουν στην οργάνωση "Αναρχο- συνδικαλιστική πρωτοβουλία" και η πράξη τους αποτελούσε τρόπο διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και κράτηση Έλληνα συντρόφου τους, ο οποίος συνελήφθη στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, στην Αθήνα.
Πριν από ένα μήνα, ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, με ανοιχτή επιστολή, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, οι νεαροί που επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας ενδέχεται να κατηγορηθούν για "διεθνή τρομοκρατία".
Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, που υπέγραψαν την επιστολή, αφού χαρακτηρίζουν απαράδεκτη πράξη την επίθεση κατά της ελληνικής πρεσβείας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατηγορητήριο, διαβλέποντας πολιτική σκοπιμότητα των αρχών που προσπαθούν, όπως αναφέρεται, μ' αυτό τον τρόπο να κερδίσουν τη συμπάθεια των εθνικιστών.

ΠΡΕΖΑ TV
7-12-2009

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ 44!!!Ε ΑΣΧΕΤΕ!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο το ότι ο όρος ''Δεκεμβριανά'' πάει να μας επιβληθεί με το ζόρι από κάποιους.