Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ...ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...

Σημαντικές ζημίες συνεχίζει να καταγράφει η ελληνική βιομηχανία, ως αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τον Οκτώβριο του 2009, τόσο ο τζίρος όσο και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 22,7% και 27,5% αντίστοιχα, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, γεγονός το οποίο προμηνύεται ακόμα δυσκολότερες μέρες για το μέλλον του κλάδου.
Η υποχώρηση των παραγγελιών και του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας, έρχεται σε συνέχεια της πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής για 17ο συνεχόμενο μήνα, κατά 9,2% φέτος τον Οκτώβριο έναντι του περυσινού. Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει η βιομηχανία της Ελλάδας, δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και για την τύχη των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν.
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι δουλεύουν στην ελληνική βιομηχανία, είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία του τρίτου τριμήνου του έτους καταγράφηκε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, μόνο στον κλάδο της μεταποίησης στο τρίτο τρίμηνο του 2009 έναντι του τρίτου τριμήνου του 2008, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 28.400.

Παράλληλα, η «βουτιά» της βιομηχανίας -σε συνδυασμό βέβαια με την κάμψη της οικοδομής και την πτώση της τουριστικής κίνησης- έχει συμβάλει και στην ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια. Για το 2009 αναμένεται το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 1,2% και για το 2010 κατά 0,3%, ενώ σε θετικό έδαφος προβλέπεται να ξαναβρεθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2011 και μετά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες, η κάμψη που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, συνεχίζεται σε ολόκληρο το 2009. Τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 36,9%, τον Φεβρουάριο κατά 35,5% και τον Μάρτιο κατά 27,3%, τον Απρίλιο κατά 33,7%, τον Μάιο κατά 37,7%, τον Ιούνιο κατά 36%, τον Ιούλιο κατά 33,7%, τον Αύγουστο κατά 29,9%, τον Σεπτέμβριο κατά 27% και τον Οκτώβριο κατά 27,5%.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και τη μελλοντική παραγωγή στη βιομηχανία, καθώς ο δείκτης νέων παραγγελιών είναι ενδεικτικός της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα.

Τον Οκτώβριο του 2009, ο δείκτης νέων παραγγελιών -στο σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς- μειώθηκε κατά 27,5%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, ενώ στην εγχώρια αγορά, η πτώση έφθασε στο 26,4% και στην εξωτερική στο 31,5%.
Η κάμψη κατά 26,4% που σημειώθηκε στην εγχώρια αγορά οφείλεται κυρίως στην κάθετη πτώση των παραγγελιών για κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 40,5% και στην υποχώρηση κατά 25,5% των παραγγελιών σε ενδιάμεσα αγαθά. Σχετικά με την εξωτερική αγορά, οι νέες παραγγελίες από τις εκτός Ευρωζώνης αγορές μειώθηκαν κατά 31,9% και από τις αγορές της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 32,6%.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ,ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΚΑ...
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ...

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: