Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ,ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΙΣΘΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «πράσινο φως» δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε επιχειρήσεις φροντιστηρίων ξένων γλωσσών να μεταφέρουν σπουδαστές τους με εννεαθέσια ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα, κρίνοντας αντισυνταγματική τη σχετική απαγόρευση.

Ειδικότερα, δύο επιχειρήσεις φροντιστηρίων ξένων γλωσσών προσέφεραν χωρίς αντάλλαγμα στους σπουδαστές τους δυνατότητα μεταφοράς τους από και προς το φροντιστήριο με εννεαθέσια επιβατικά ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών της περιφέρειας, καθώς και διάβημα, που οδήγησαν στην έκδοση σχετικής απαγορευτικής απόφασης του υπουργείου Μεταφορών. Με αυτήν ορίσθηκε ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μπορούν να μισθώνουν για τη μεταφορά των σπουδαστών τους τουριστικά λεωφορεία, δεν επιτρέπεται όμως να τους μεταφέρουν με επιβατικά ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα, διότι τούτο συνιστά «καταστρατήγηση των κειμένων διατάξεων» και «διενέργεια αστικής συγκοινωνίας».

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με δύο αποφάσεις (3540 και 3541/2009) του Δ΄ Τμήματος (πρόεδρος ακυρωτικού δικαστηρίου ο κ. Μιχ. Βροντάκης) αίρει την απαγόρευση αυτή κρίνοντας ότι η μεταφορά των σπουδαστών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με επιβατικά ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα, εφ’ όσον διενεργείται χωρίς την καταβολή κομίστρου, δεν συνιστά άσκηση συγκοινωνιακού έργου και δεν είναι απαγορευμένη.

Επειδή όμως το διάστημα που εκκρεμούσε η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως ψηφίστηκε νόμος που όριζε ότι απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών η μεταφορά έναντι καταβολής «άμεσου ή έμμεσου» κομίστρου σπουδαστών με επιβατικά ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική και τη νέα αυτή ρύθμιση. Το ζήτημα, όμως, αυτό θα κριθεί οριστικά στην Ολομέλεια του δικαστηρίου, όπου παραπέμφθηκε.

ΠΡΕΖΑ TV
11-12-2009


kathimerini

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μισθωμένα ρε πρέζα.
τα ρήματα σε -ώνω παίρνουν ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

ενδεικτικά:
Καυλώνω
Χώνω
πωρώνω
ξεκωλώνω
κλπ