Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ...ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΣΕ ΕΦΟΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ...ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ...

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων να "ανακρούσει πρύμναν" στην πρόσληψη αρχαιολόγου λόγω της εγκυμοσύνης της.
Σύμφωνα με την αρχή, ο νόμος προβλέπει ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τυχόν λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας συνιστά διάκριση λόγω φύλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣτΠ, η έγκυος κατήγγειλε ότι στον 8ο μήνα προσελήφθη ως ωρομίσθια αρχαιολόγος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαρκείας 7 μηνών σε Εφορεία Αρχαιοτήτων. Την περίοδο εκείνη είχε τεθεί από τον ασφαλιστικό της φορέα (ΙΚΑ) σε άδεια κύησης και λοχείας.
Η έγκυος υπέβαλε έγγραφο με το οποίο αποδεχόταν την πρόσληψή της, επισύναπτε γνωμάτευση του ΙΚΑ σχετικά με την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και ζητούσε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Έκτοτε, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της, η γυναίκα δεν πληροφορήθηκε τίποτε σχετικό με την εξέλιξη της υπόθεσής της. Μετά τη λήξη της άδειας λοχείας της, έστειλε εκ νέου ερώτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, απ' όπου έλαβε την απάντηση ότι δεν υπήρχε κάτι νεώτερο.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος στη διαμεσολάβησή του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων απήντησε αρχικά ότι δεν γνώριζε τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν ως προς την πρόσληψη της εγκύου και ισχυρίστηκε ότι απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, από την οποία δεν έλαβε απάντηση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την άμεση σύναψη σύμβασης εργασίας μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της αρχαιολόγου, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία λήξης της αδείας λοχείας και υπολογισμό των δικαιωμάτων της (αξίωση αμοιβής και αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας) από την ημερομηνία εκείνη.
Το αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε δεκτό, η σύμβαση υπεγράφη και η αρχαιολόγος εργάζεται κανονικά.

ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: