Σάββατο, Δεκεμβρίου 12, 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΙΡΑΝ-ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ...ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ...

Το Ιράν είναι διατεθειμένο να ανταλλάξει σε μία δόση, στο ιρανικό νησί Κις, 400 κιλά από το εμπλουτισμένο κατά 3,5% ουράνιό του με την ίδια ποσότητα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.
"Είμαστε διατεθειμένοι να μεταφέρουμε 400 κιλά από το δικό μας εμπλουτισμένο κατά 3,5% ουράνιο στο νησί Κις για να το ανταλλάξουμε με αντίστοιχη ποσότητα (ουρανίου που είναι εμπλουτισμένο) κατά 20% σε αυτήν την παράδοση", σημείωσε ο ιρανός υπουργός σε δηλώσεις που έκανε από τη Μανάμα, στο Μπαχρέιν, τις οποίες επικαλείται το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.

Η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να γίνει "αμέσως" μόλις συμφωνήσει η ομάδα των "5+1" -τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία-, προσέθεσε ο Μοτακί στις δηλώσεις που έκανε στο φόρουμ για την ασφάλεια στον Κόλπο που γίνεται στη Μανάμα.
Η ομάδα 5+1 είχε προτείνει τον Οκτώβριο στο Ιράν ταυτόχρονη ανταλλαγή 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (το 70% του ιρανικού αποθέματος, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ) με ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, το οποίο χρειάζεται το Ιράν, όπως δηλώνει, για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Το Ιράν είχε απορρίψει την πρόταση αυτή, προκαλώντας την καταδίκη του από την ΙΑΕΑ τον Νοέμβριο και την απειλή επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: