Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ,ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...

ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ...ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΘΡΗΝΉΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ....ΔΙΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ...ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΩΘΉΣΟΥΝ...ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ...

Οι εξελίξεις του επόμενου διημέρου στα κεντρικά ΑΕΙ θα κρίνουν τις αντοχές των πανεπιστημιακών σχετικά με τη διατήρηση του ασύλου. Ηδη οι σχολές του κέντρου της Αθήνας έχουν καταληφθεί από ομάδες ατόμων που αυτοτοποθετούνται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά – και είναι έρμαια των όποιων διαθέσεών τους σε περίπτωση επεισοδίων.
Ειδικότερα, η ιδέα για ουσιαστική περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας των ΑΕΙ έχει ωριμάσει. Είναι ενδεικτικό ότι η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, ΠΟΣΔΕΠ, έχει ζητήσει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ιδρυμάτων. Ετσι, δεν αποκλείεται, σε περίπτωση επεισοδίων που θα θυμίζουν τα περυσινά «Δεκεμβριανά», να υπάρξει άρση ασύλου σε κάποιο ίδρυμα.

Τα βλέμματα εύλογα πέφτουν στα κεντρικά κτίρια της Αθήνας (Νομική, ΕΜΠ και πρώην ΑΣΟΕΕ) που ήταν στο επίκεντρο και κατά τη διάρκεια περυσινών επεισοδίων. Ηδη, από χθες, τα κτίρια τελούσαν υπό κατάληψη, είτε με απόφαση φοιτητικού συλλόγου είτε χωρίς αυτή. Συγκεκριμένα, κατάληψη αποφάσισε ο φοιτητικός σύλλογος της Αρχιτεκτονικής, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων. Την ίδια απόφαση έλαβαν τα μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων στην ΑΣΟΕΕ, που έκαναν χθες συνέλευση, στην οποία πάντως δεν έδωσαν το «παρών» η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και η Πανσπουδαστική. Η Νομική Αθηνών, παρότι οι φοιτητές δεν αποφάσισαν κατάληψη, «φιλοξενούσε» εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Και στις τρεις σχολές υπάρχουν τα λεγόμενα «στέκια», δηλαδή αίθουσες που τελούν υπό μόνιμη κατάληψη από ομάδες ατόμων από το χώρο των αναρχοαυτόνομων. Οι χώροι αυτοί αποτελούν άβατο για τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημιακούς. Ετσι, ήδη από χθες οι ακαδημαϊκές αρχές των ιδρυμάτων θα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τον κίνδυνο των επεισοδίων από τους καταληψίες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα κτίρια ως «ορμητήρια». Οι πρώτες ενδείξεις εύλογα θα υπάρξουν από τις αυριανές, πρώτες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα τρία αθηναϊκά πανεπιστήμια αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και όχι στις υπόλοιπες (περίπου 30) σχολές που θα είναι υπό κατάληψη έως και αύριο. Και αυτό, διότι οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών αυτών έλαβαν τη σχετική απόφαση συμβολικά, με στόχο να συμμετάσχουν και στη μεθαυριανή κινητοποίηση. Στην πορεία της Δευτέρας θα πάρουν μέρος και εκπαιδευτικοί και μαθητές, χωρίς πάντως να έχουν καταγραφεί από το υπ. Παιδείας σχολεία υπό κατάληψη. Τρίωρη στάση εργασίας έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ (από τις 11 π. μ.), για να διευκολύνουν τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών.

ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2009


kathimerini

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παιδια διαβαστε τη νομοθεσια και κοψτε τισ μαλακιες

σε περιπτωση αυτοφορου κακουργηματος δεν υπαρχει ασυλο

μπορειται να το καταλαβετε
το ασυλο ειναι για πλημεληματα

η μολοτοφ και τα ξηλα
ειναι αυτοφορο κακουργημα......

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο 3
Ακαδημαϊκές ελευθερίες και Ακαδημαϊκό Άσυλο

To άρθρο 2 του ν. 1268/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 2
Ακαδημαϊκές ελευθερίες και Ακαδημαϊκό Άσυλο
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνο επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι., και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
5. Αρμόδιο όργανο για την πρόσκληση ή άδεια της προηγούμενης παραγράφου είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα Τ.Ε.Ι., με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Τα όργανα αυτά συνέρχονται άμεσα, αυτεπαγγέλτως ή μετά από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία, τηρουμένων των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου ιδρύματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

6. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

7. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από έγκληση του αρμοδίου οργάνου της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού, ή της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι..»

6. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

den ypaRXEI ASYLO GIA MOLOTOF KAI KSYLA KSYPNA EINAI KAKOYRGHMA

Ανώνυμος είπε...

αφου οι πουσταρες οι πρυτανεις τους φοβουνται και δεν αφηνουν να μπει η αστυνομια.

μην τους καψουνε κανενα αμαξι μετα η μη τους χτισουν μεσα στο γραφειο τους.

αν ητανε δικη τους περιουσια ομως να δεις πως θα φωναζανε την αστυνομια μεσα ακομα και προληπτικα.

τους πληρωνουμε κιολας τους παναχρηστους.