Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ,Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 2 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ...Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...

Ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, καθώς και πιθανές αλλαγές στο ωράριο με διεύρυνση ή ακόμη και περαιτέρω απελευθέρωσή του, ανοίγει η κυβέρνηση.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο πρόκειται να είναι έτοιμο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το θέμα αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων στα καταστήματα που διαφωνούν με την προοπτική αυτή σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες που πιέζουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το θέμα άνοιξε χθες δημοσίως για πρώτη φορά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με θέμα «Το λιανικό εμπόριο ως συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης». Η κ. Κατσέλη μίλησε για «θεσμικές αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν», εννοώντας τόσο τη νομοθεσία για το ωράριο όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εξήγησε μάλιστα η υπουργός πως έχει συσταθεί στο υπουργείο ειδική ομάδα αξιολόγησης του σημερινού θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να της παραδώσει εισήγηση, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές το δεύτερο εξάμηνο του 2010, που θα αφορούν ρυθμίσεις για το ωράριο και για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. «Χρειάζεται να δούμε το θέμα με πιο φρέσκια ματιά. Πρέπει να δούμε τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Για την ώρα πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο σημερινό καθεστώς και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μόνο μία Κυριακή, στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Παρά το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, που διατύπωσε προ ημερών και προς την αρμόδια υπουργό, να λειτουργήσουν δύο Κυριακές στη διάρκεια των εορτών, αντί για μία που προβλέπει ο νόμος, τελικά δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των εμπόρων και τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μόνο μία Κυριακή. Το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο είχε τεθεί παλαιότερα και από τον Δημήτρη Σιούφα, ως υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποιο μέτρο. Το επιχείρημα πάντως του ΣΕΛΠΕ, που τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων για κάποιες Κυριακές, είναι ότι θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, ο τζίρος των οποίων πέφτει συνεχώς. Το Σεπτέμβριο τα πολυκαταστήματα κατέγραψαν πολύ μεγάλες απώλειες (18,8%), ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για τον Νοέμβριο είναι πως η πτώση κυμάνθηκε από 15% έως και 30%.

ΛΟΥΚΑ...ΑΠΛΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...
ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ...


ΠΡΕΖΑ TV
11-12-2009

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ιδέα, και μακάρι να γίνει. Tόσος κόσμος δουλεύει τις Κυριακές, γιατί όχι και τα καταστήματα;

Ανώνυμος είπε...

παμε στοιχημα οτι θα επιτρεψουν την λειτουργια των μεγαλων υπερκαταστηματων τις κυριακες και δεν θα επιτρεπεται η λειτουργια των μικρων καταστηματων


* Λογος ???? χεχε διοτι τα μεγαλα υπερκαταστηματα εκβιαζουν το προσωπικο και θα τους αναγκαζουν να δουλεβουν δωρεαν , πχ σαν το πλαισιο
που οι συνθηκες εργασιες εκει ειναι μεσσεωνικες

Ανώνυμος είπε...

Όλων των καταστημάτων η λειτουργία θα πρέπει να επιτρέπεται.
Αυτονόητο είναι, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παίρνουν μεγαλύτερο μεροκάματο την Κυριακή, καθώς, από ό,τι ξέρω από προσωπική εμπειρία, σε όλες τις δουλειές έτσι γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

12:14, 1:51

το ξέρεις από προσωπική εμπειρία ε;
ότι δεν πληρόνονται σχεδόν πουθενά οι υπερωρίες το ξέρεις; ότι δεν δίνονται ρεπό, δεν πληρώνονται οι εξτρά μέρες δουλειάς το ξέρεις κι αυτό;

πρβοκάτορα μας έχεις ζαλίσει τα αρχίδια. εκεί γύρω στις 12-1 σχολιάζεις σε όλα το άρθρα σύμφωνα με τις γραμμές που παίρνεις.
καλή φάση να είσαι μαριονέτα ε; βρες καμιά άλλη δουλειά.. π.χ. ρουφιάνος..

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, ευχαριστώ που ασχολείσαι μαζί μου τόσο πολύ, είναι πολύ κολακευτικό.
Λυπάμαι, αλλά πραγματικά αγαπώ τη δουλειά μου και δε θέλω να βρω άλλη. Και αυτή, όπως και πολλές άλλες, έχει τα στραβά της, αλλά έχει και πολλά καλά, έτσι επιλέγω να εστιάζω σε αυτά και όχι να ψάχνω να βρω τι δε μου αρέσει με σκοπό να γκρινιάζω συνέχεια. Όταν πραγματικά χρειάζεται, τότε γκρινιάζω, βέβεια, και πολύ, αλλά μόνον τότε. Διότι, αν συνεχώς κλαίγεσαι γιά διάφορα, στο τέλος γίνεσαι γραφικός.
Και, ναι, όταν δουλεύω Κυριακές και γιορτές, παίρνω μεγαλύτερο μεροκάματο. Αν οι συνθήκες δεν ήταν καλές, θα έψαχνα γιά άλλη δουλειά, όπως έχω κάνει στο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορω να καταλαβω ρε πουστη μου τι σχεση εχει η κυριακατικη αργια με το τζιρο των καταστηματων. Λες και ο κοσμος εχει να διαθεσει χρηματα τις αλλες μερες της εβδομαδας. Αν δεν εχει η δεν θελει να ξοδεψει δε πα να ειναι ανοιχτα 24\7

Ανώνυμος είπε...

καλα ρε καθυστερημενα
αν ο κοσμος δεν εχει λεφτα ποσ θα ψονισει

τη κυριακη τη σαββατο
τοσο βλαμενη ειστε

το θεμα τησ αγορας ειναι το ρευστο

βλαμενη

Ανώνυμος είπε...

''Αν δεν εχει η δεν θελει να ξοδεψει δε πα να ειναι ανοιχτα 24\7''

Αυτό είναι πολύ σωστό, 3:16.
Κι εγώ έχω περιέργεια να δω αν ο κόσμος θα πηγαίνει στα μαγαζιά τις Κυριακές, αν καταργηθεί η αργία.