Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2009

ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΙΝΑ...

Αψηφώντας τα 29 διαβήματα της Βρετανίας και όλες τις διεθνείς εκκλήσεις για επιείκεια, η Κίνα εκτέλεσε χθες έναν Βρετανό πολίτη που είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, παρά τις μαρτυρίες πως ήταν άνθρωπος πνευματικά ασταθής, θύμα αδίστακτης συμμορίας. Διεμήνυσε μάλιστα πως δεν ανέχεται παρεμβάσεις στη δικαστική κυριαρχία της.

O 53χρονος Ακμάλ Σαΐχ, Βρετανός πακιστανικής καταγωγής, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολίτης που εκτελείται στην Κίνα από το 1951. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2007 στο αεροδρόμιο του Ουρούμτσι, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιντζιάνγκ. Είχε μόλις φτάσει αεροπορικώς από το Τατζικιστάν, και στη βαλίτσα του βρέθηκαν τέσσερα κιλά ηρωίνης. Είπε στους Κινέζους αξιωματούχους πως δεν είχε ιδέα για τα ναρκωτικά και ότι η βαλίτσα δεν ήταν δική του. Η δίκη του, το 2008, διήρκεσε μόλις μισή ώρα, οι δικαστές τον έκριναν ένοχο. Η τελευταία του έφεση απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 21 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος όμως φέρεται να έμαθε πως επρόκειτο να πεθάνει μόλις προχθές, από δύο ξαδέλφια του που ταξίδεψαν στην Κίνα σε μια ύστατη προσπάθεια να τον σώσουν. Ο Σαΐχ εκτελέστηκε χθες στο Ουρούμτσι με ένεση.

Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά σε αυτήν την υπόθεση, είναι πως οι συγγενείς του 53χρονου, και οι πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έσπευσαν να τον στηρίξουν, υποστήριζαν εξαρχής πως ήταν πνευματικά ασταθής, έπασχε από μανιοκατάθλιψη και έπεσε θύμα συμμορίας εγκληματιών οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιαιτερότητά του, και δη τις ψευδαισθήσεις του πως μια ημέρα θα γινόταν μεγάλος σταρ της ποπ, τον παρέσυραν στην Κίνα δίνοντάς του να μεταφέρει μια βαλίτσα γεμάτη ναρκωτικά. Ο Σαΐχ όμως δεν είχε ποτέ διαγνωστεί επισήμως από ψυχίατρο πριν από τη σύλληψή του, δεν υπήρχαν χαρτιά που να πιστοποιούν την ασθένειά του και η κινεζική δικαιοσύνη αρνήθηκε πεισματικά να τον υποβάλει σε ψυχιατρική εξέταση· εν τέλει, αποφάνθηκε πως δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις ότι ήταν ψυχικά ασθενής και τον εκτέλεσε. Έκλεισε την πόρτα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» και την «απογοήτευσή του». Ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας. Έντονα αντέδρασε και η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία... «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί τη δικαστική κυριαρχία της Κίνας», απάντησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Πριν από μόλις πέντε ημέρες, άλλωστε, το καθεστώς έκλεισε την πόρτα της δικαστικής αίθουσας στους διπλωμάτες 12 χωρών που θέλησαν να παραστούν στη δίκη του πιο γνωστού Κινέζου διαφωνούντα, του Λιου Σιαομπό. Τους είπε πως «δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις» και καταδίκασε τον Λιου σε 11ετή φυλάκιση.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: