Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2009

ΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ...


ΑΦΟΥ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ...ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΕΙ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ;;;
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;;;
ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ...ΔΙΕΛΥΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ,ΑΒΑΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...

Στη δημιουργία «Κίνησης Ιδεών Προβληματισμού και Δράσης για την Αριστερά» προσανατολίζεται τώρα ο Αλ. Αλαβάνος, μία πρωτοβουλία που θα αποτελέσει πιθανότατα και οργανωτικό όχημα για την ανασύνθεση στο χώρο της αριστεράς.

Ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα «απλό μέλος του», όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, το τελευταίο διάστημα συντάσσει πολιτικο-ιδεολογικό κείμενο, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γι' αυτό ακριβώς έχει ξεκινήσει και σειρά επαφών με ένα ευρύ φάσμα φίλων και παλαιών συντρόφων του από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς.

Επικοινωνεί μέσω e-mail, τους τηλεφωνεί και τους συναντά, ζητώντας τους παρατηρήσεις, διορθώσεις, επισημάνσεις και κυρίως προτάσεις στα σημεία που θεωρεί ότι χρειάζεται ευρύτερη και ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση από εκείνη που ο ίδιος περιγράφει στο αρχικό κείμενο. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Οσοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί βασικών σημείων της πρότασης Αλαβάνου, κάνουν λόγο για «ένα πολιτικό μανιφέστο που υπερβαίνει το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά κλείνει τις σχέσεις του με τον ΣΥΝ και κυρίως με την ανανεωτική του πτέρυγα».
Περιγράφουν μια εισήγηση με πνεύμα συγκρουσιακό προς τον δεξιό ευρωπαϊσμό, η οποία φλερτάρει με κινήσεις που κινούνται στο τόξο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και ιδίως με το γερμανικό κόμμα της αριστεράς (DER LINGE). Μάλιστα μέσα από τη «διακήρυξη» αυτή προτείνεται η κοινή δράση της αριστεράς εναντίον του δικομματισμού και απευθύνεται προσκλητήριο στους ψηφοφόρους της αριστεράς να υπερβούν τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές, όπως κι αυτές με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Οπως, άλλωστε, προβλέπει και σε στενούς συνεργάτες του ο Αλ. Αλαβάνος, θα υπάρξουν μετακινήσεις οπαδών στη βάση των κομμάτων: «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει πλέον σκληρή δεξιά πολιτική, με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερόστροφο ακροατήριό του, το οποίο πρέπει να υποδεχθούμε με προτάσεις και λύσεις», είναι η εκτίμησή του.

Ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τη δημοσκοπική παλαιότερη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ( είχε φτάσει μέχρι και 17% όταν το ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζόταν από εσωτερικά προβλήματα), θεωρώντας ότι στις νέες πολιτικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα εκφρασθεί ως πραγματικό εκλογικό ποσοστό. Ομως στο ερώτημα που συχνά του απευθύνουν, αν η κίνησή του θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνουν διστακτικότητα.

Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα συνιστώσα, αλλά μοιάζει να ζυγίζει το ρίσκο να κινηθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για το συμμαχικό σχήμα. Τι υποστηρίζουν οι πιο αισιόδοξοι από τους φίλους του; «Δεν αποκλείεται μια τέτοια νέα κίνηση να συμπαρασύρει αρκετές συνιστώσες, έτσι να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στη θέση του να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα ανασύνθεσης της αριστεράς, όπου θα έχουν θέση και όσοι από τον ΣΥΝ θέλουν να ενταχθούν σε αυτό».

Ο Αλ. Αλαβάνος το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μάλιστα οι συχνές επαφές του με τους Αγ. Χάγιο, Θ. Σκαμνάκη (στελέχη του ΝΑΡ) προκάλεσαν ήδη αρνητικά σχόλια πολιτικών φίλων του στην Κουμουνδούρου: «Ο Αλέκος μοιάζει πλέον να κινείται εκτός των τειχών και αυτό του δίνει την δυνατότητα να συζητά με όλους. Συνεπώς θα μπορούσε να συμβάλλει όσο κανείς σε μία νέα αριστερά», απαντούν στενοί του συνεργάτες. Κι ας συνεχίζονται οι αιτιάσεις πολλών κύκλων που μιλούν για «αριστερίστικες» θέσεις και για συμπεριφορές «στο όριο του τυχοδιωκτισμού».

ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2009


enet.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε πρέζα, γιατί ο αλαβάνος είναι ή ήταν τύπου προς πασοκ;
δίσεις κανά link παλιό;

Ανώνυμος είπε...

θελει να παει στο πασοκ και αυτος ο μαλακας, οπως η δαμανακη και ο αλλος ο αχρηστος ο ανδρουλακης.

ολη η αχρηστια μαζεμενη στον τσυριζα ηταν παντα.

Ανώνυμος είπε...

Και οι 300 ειναι αποτυχημενοι επαγγελματιες,ετσι απλα,γι αυτο τοσα χρονια παμε απο το κακο στο χειροτερο....

Ανώνυμος είπε...

akougetai ligo grafiko oti o alavanos avantarei to mpatsok alla ok