Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ...

Ο λόγος για το φιλότιμο του μετανάστη... Και μερικές φορές, σχεδόν πάντα, για το αφιλότιμο το κράτος. Που δεν αποδέχεται ποτέ την ήττα του. Ακόμα κι όταν οι πολίτες το μουντζώνουν.
Ο λόγος για τον Σπύρο Δάπη. Τον μαθητή του Λυκείου της Καλλονής, που στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήρθε στη Λέσβο με τους γονείς του και την αδελφή του, από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας απ' όπου κατάγονταν, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Τότε κατέκτησε μια θέση στα Μέσα Ενημέρωσης παρελαύνοντας πότε ως παραστάτης και πότε ως σημαιοφόρος με τη σημαία του σχολείου του. Σήμερα, πτυχιούχος σε τέσσερα μόλις χρόνια της Νομικής όπου σπούδασε με υποτροφία ενός Ελληνα, χαμογελά διαπιστώνοντας πως δικηγόρος δεν μπορεί να γίνει... ελλείψει ιθαγένειας! Οπότε και αναχωρεί για χώρες που η δημοκρατία δεν προσέχει πολύ την εθνική καταγωγή αλλά την αξιοσύνη του πολίτη και ιδιαίτερα του επιστήμονα.

Μπαίνοντας στη Γ' λυκείου με βαθμό 19,3 στα 1994, ο Σπύρος ονειρευόταν τότε να πετύχει στη Νομική Σχολή. Στην επιθυμία του αυτή τον βοήθησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Δημήτρης Τσερνόγλου, ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει τόσο τον ίδιο όσο και την αδελφή του Σπύρου, Ελλη, στις σπουδές τους, στη μνήμη του αδελφού του Θανάση.
Αφού την ημέρα της αναγγελίας του θανάτου του, στην ίδια σελίδα της εφημερίδας μας, διάβασε την είδηση της πρωτιάς των δύο παιδιών από την Καλλονή στα σχολεία τους. Προσφυγικής καταγωγής ο Δημήτρης Τσερνόγλου δεν το πολυσκέφτηκε.
«Πρέπει να σπουδάσει» είπε και το έκανε...

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το όνειρο για σπουδές των δύο παιδιών Αλβανών μεταναστών όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά οι ίδιοι κατάφεραν να το μετατρέψουν και σε «άθλο», αφού έχοντας περάσει στη Νομική Αθηνών ο Σπύρος και στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής η Ελλη, κατάφεραν και οι δύο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάτι που λίγοι καταφέρνουν.

Η Ελλη πήρε το πτυχίο της τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο Σπύρος ορκίστηκε την περασμένη Πέμπτη ανήμερα της παγκόσμιας μέρας για τους μετανάστες! «Χρωστάμε πολλά στον κ. Τσερνόγλου, με τον οποίο διατηρούμε συχνή επικοινωνία και είμαστε πλέον σαν οικογένεια», είπε.
Ωστόσο, παρόλο που αρίστευσε για άλλη μια φορά, τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του μένουν ουσιαστικά «ξεκρέμαστοι», όπως μας λέει, αφού λόγω του ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια δεν τους επιτρέπεται να εγγραφούν σε Δικηγορικό Σύλλογο.
«Το ζήτημα υπήρχε και το ήξερα από τότε που αποφάσισα να σπουδάσω, ωστόσο ήλπιζα πως μέχρι να τελειώσω τη σχολή μου, θα είχε λήξει», εξηγεί ο Σπύρος. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να εγγραφώ στον δικηγορικό σύλλογο, αφού δεν έχω ελληνική ιθαγένεια. Η αδελφή μου δεν αντιμετωπίζει άμεσα ανάλογο πρόβλημα, καθώς δεν την ενδιαφέρει να ασκήσει το επάγγελμα. Ωστόσο, εάν στο μέλλον αλλάξει γνώμη, θα έχει κι αυτή το ίδιο πρόβλημα». Αυτή τη στιγμή, η Ελλη Δάπη παρακολουθεί διάφορα σεμινάρια σχετικά με τις σπουδές της, ενώ κάνει την πρακτική της σε φορέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα, με αντικείμενο θέματα προσφύγων.
Οσο για τα σχέδια και τα όνειρά του ίδιου του Σπύρου από εδώ και πέρα; «Αφού προς το παρόν δεν μπορώ να δουλέψω ως δικηγόρος, θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου παρακολουθώντας κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, κατά προτίμηση στο εξωτερικό, και εάν δεν είναι αυτό δυνατό, στην Ελλάδα», απαντά. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, τίθεται το ζήτημα της ιθαγένειάς του, παρά τις επιτυχίες που συνεχίζει να σημειώνει. Εδώ ας σημειωθεί ότι έπειτα από αιτήσεις του έγινε δεκτός σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας. Δεν μπορεί όμως να εξασφαλίσει κάποια υποτροφία από ελληνικό ίδρυμα, αφού το είπαμε: Δεν είναι... Ελληνας!

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2009


enet.gr

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

που τον ειδες τον παραλογισμο
ρε χαμενε !!!!!!!!

Αμα θελουν να δουλεψουν δικηγοροι ας πανε στην παρτιδα τους δεν τους εφερε κανενας με το ζωρι εδω

χαχαχαχαχαχ

Ανώνυμος είπε...

Πηγαινε ελληνα παλι στο τελος του μηνα και περιμενε στην ουρα να πληρωσεις ΕΡΤ,
ωστε να μην χασουν την χλιδατη ζωη τους οι παρακατω αναντικαταστατοι.

Δωσε 10 ευρω για το ρευμα και 20 για την ΕΡΤ.

http://troktiko.blogspot.com/2009/12/blog-post_1624.html

Ανώνυμος είπε...

12.01 gia psaxe re malaka stin oikogeneia sou na deis posous metanastes exeis se alles xores
Ande gamisou Ellinara tou kolou

Ανώνυμος είπε...

πες μας πρεζα και για αυτον που ειχε κανει την καταγγελια για το σκισμενο Κορανι και πιαστηκε τις προαλλες σε συμμορια διαρρηκτων
Ειναι φερεγγυο ατομο τωρα?

Ανώνυμος είπε...

Για τον μαλακα αλβανο των 1:14pm

ρε γκασμα, να στο πω στα μουτρα τοτε , τραβα να βρεις δουλεια στην χωρα σου , δεν σε καλεσε κανενας εδω .

Μονο και μονο οτι δεν γραφεις Ελληνικα με το πληκτολογιο σου κανει μπαμ οτι εισαι πακιστανο-ινδο-αλαβανοιδες με ποδια

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό εδώ διακρίνουμε και τον παραλογισμό των Ανώνυμων του 12:01 και 3:42 (που πιθανότατα είναι το ίδιο άτομο).

Μπορεί κάποιος να σπούδασε εδώ και να αρίστευσε αλλά δεν έχει δικαίωμα να δουλέψει εδώ επειδή... ήρθε απρόσκλητος. Αν όμως τα παιδιά δε σπούδαζαν, ο ίδιος ανώνυμος θα έλεγε ότι είναι πιθανότατα "οι κακοί Αλβανοί που κλέβουν, σκοτώνουν και βιάζουν". Μπορεί τα παιδιά να πήγαν εδώ σχολείο, να έκαναν εδώ φίλους, γενικά να έχτισαν τη ζωή τους εδώ αλλά δεν έχει σημασία, πρέπει να φύγουν.

Ε λοιπόν κάτι έχεις καταλάβει λάθος αμόρφωτε, τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, με το να σπουδάσουν κατάφεραν να ενταχθούν στην κοινωνία και να γίνουν κάτι όπως θα ήθελαν και οι γονείς τους. Αυτό δεν έχεις δικαίωμα να τους το στερείς ρατσισταριό, κατάλαβες;

Ανώνυμος είπε...

καλα 3,42 μιλαμε οτι εισε και πολυ ΜΑΛΑΚΑΣ,και τωρα που σου γραφω Ελληνικα και παλι Αλβανος ειμε?
Μουνοπανο οσοι γραφουνε με λατινικους χαρακτιρες σημαινει οτι εινε απαραιτητα και Αλβανοι?
Γαμιολι φαστιστα εσενα θα γαμισω πρωτα

Ανώνυμος είπε...

gia ton malaka ton 3.42 pio ellinas apo mena den mporei na eise dioti apla kati fasistes san kai sena den exoune to dikaioma na legonte ellines
kai oso giati grafo latinika eine gia na min anagnorisis ton typo pou gamaei tin oikogeneia sou
kales giortes mouroxavlo fasistopoustario

Ανώνυμος είπε...

ειμαι ο "φασιστας" και "ο μαλακας" των 12:01 και 3:42 και ξερετε γιατι ?
Ας σας σκοτωναν την οικογενια οι αλλοδαποι για 30 ευρω και μετα ελατε να συζητησουμε ολοι μαζι σαν "φασιστες" και ας τους κανουμε δικηγορους, επιχειριματιες κτλ κτλ

Θα ηθελα να ηξερα αυτοι που με βριζουν , ειδησεις δεν βλεπουν τα τελευταια χρονια ???

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε, να πω ότι δεν το έγραψα; Μιλάει τώρα ο φασίστας για ξένους που σκοτώνουν για 30 ευρώ. Ρε ξύλο απελέκητο, τι δεν κατάλαβες ακριβώς; Για να σπουδάζουν αυτά τα παιδιά σημαίνει πως τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους θέλουν να προχωρήσουν στη ζωή τους, να κάνουν κάτι. Κι εσύ μιλάς για δολοφόνους τώρα; Εσύ που διαβάζεις και ειδήσεις για πες μου, άκουσες για Έλληνες που σκοτώνουν 15χρονα; Τσάμπα μάλιστα, ούτε καν 30 ευρώ.

Αλλά είναι λογικό, όταν είμαστε ξενόφοβοι και δεν αφήνουμε τον άλλον να προκόψει μετά αυτός ο άλλος είτε λόγω οργής είτε λόγω ανάγκης θα ξεπεράσει τα όρια. Σπέρνεται μόνοι σας το μίσος και μετά αναρωτιέστε από που προέρχεται και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Akoma synexizeis na les tis malakies sou 12.01 kai 3.42
diladi re ilithie oi xenoi eine aftoi pou skotonoune? otan eirthane oi peinasmenoi oi albanoi stin ellada poioi tous pirane kai tous ekmetaleftikan? poioi ekanan tis gynekes tous, tis kores tous kai tis manades tous poutanes? oi alvanoi mipos?
i kapoia sainia Ellinarades pou vrikane tous pinasmenous kai tous allaxane ta fota?
Akou malaka kai ego idios eimouna xronia metanastis stin germania kai eipa na xanagyriso sto mpourdelo pou legetai ellada, alla me kati malakes san kai sena tha ta paro kai tha gyriso stous germanarades pou eine poio dimokrates apo kati papares san kai sena
kai sou stoxanaleo kai pali
ANDE KAI GAMISOU KAI ESY KAI O POUSTIS O KARATZAFYRER
kai kati teleftaio, oue kai alimono min anagkastis na metanastefsis giait tha to xaro poli na pane pipa kolo esena kai tin oikogeneia sou kai na xereis oti tha eime ego o protos pou tha to kanei etsi gia na matheis ti paei na pei xenitia MOUNOPANO