Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009

ΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ECOFIN,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΩΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

Στον προθάλαμο της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης τίθεται η Ελλάδα, καθώς το Ecofin διαπίστωσε επίσημα, ότι η αντίδραση της χώρας στις συστάσεις του ήταν ανεπαρκής.
Συγκεκριμένα, στα τελικά συμπεράσματά των εργασιών του, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ κάνει λόγο για "ανεπαρκή ανταπόκριση της Ελλάδας" στις συστάσεις προς τη χώρα μας στις οποίες προέβη τον Απρίλιο.

Στην ειδική αναφορά στην Ελλάδα, το Ecofin εξηγεί για ποιο λόγο αποφασίστηκε η υπαγωγή της χώρας μας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενώ καταφέρεται κατά των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι λαμβάνονται κατά κύριο λόγο εισπρακτικά και όχι μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του το Ecofin αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής:

"Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, στο πλαίσιο του Άρθρου 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης, διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας προς τις συστάσεις του Eco/fin του Απριλίου 2009, όταν ξεκίνησε η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, υπήρξε ανεπαρκής.
Τον Απρίλιο του 2009 το Συμβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως το 2010 και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων. Παρά ταύτα, προέκυψαν αδυναμίες στα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία και η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από την οικονομική ύφεση. Τα νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2009 αποτελούνται κυρίως από εισπρακτικά μέτρα, εν μέρει προσωρινά, ενώ όσον αφορά στις δαπάνες, δεν ελήφθησαν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είχε ζητήσει το Συμβούλιο".

Την υπαγωγή της Ελλάδας από το Ecofin σε κατάσταση στενής κοινοτικής επιτήρησης, λόγω του ότι «δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν", σημειώνοντας ότι το μέλλον θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση και αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κατατεθεί στην Κομισιόν τον Ιανουάριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Eurogroup απέρριψε τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι τα "ομολόγα του ελληνικού κράτους αποτελούν σίγουρη τοποθέτηση που βέβαια εμπεριέχουν κινδύνους επισφάλειας, οι οποίοι όμως θα μειώνονται όσο η κυβέρνηση θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα".
Παράλληλα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν ή ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ, απαίτησαν πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ στο δημόσιο τομέα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΡΘΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...
ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ.ΕΓΙΝΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΤΟ ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ,ΠΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ...ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΟΦΛΗΜΕΝΟΙ...

ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: