Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2009

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS...ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ...

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ...

Στην άρνηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να δοθούν έγγραφα της δικογραφίας εις βάρος του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού για πράξεις ή παραλείψεις που του «χρεώνουν» συνάδελφοί του σχετικά με κρίσιμους χειρισμούς του στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων » της Ζίμενς προσέκρουσε το αίτημα του κατηγορουμένου Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που στράφηκε κατά του δικαστικού λειτουργού.

Ωστοσο, ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε επισήμως συναινέσει στην ικανοποίηση του αιτήματος του κ. Γ. Σκαρπέλη ανάβοντας το «πράσινο φως» για τη χορήγηση καταθέσεων τόσο του κ. Ζαγοριανού όσο και άλλων δικαστών που εξετάστηκαν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως προκύπτει από τη χειρόγραφη αίτηση που υπέβαλε για λογαριασμό του Γ. Σκαρπέλη ο δικηγόρος του κ. Γιάννης Μαντζουράνης, στις 14 Δεκεμβρίου 2009, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Φώτης Μακρής είχε κάνει δεκτό το περιεχόμενό της. Ωστόσο, όταν ο συνήγορος του κ. Σκαρπέλη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που είχε υποβάλει τη μήνυση κατά του ανακριτή είχε δηλώσει και παράσταση πολιτικής αγωγής, εμφανίστηκε για να παραλάβει τα επίμαχα αντίγραφα «εισέπραξε» την άρνηση διά στόματος του ίδιου εισαγγελέα. Αυτήν τη φορά μάλιστα, ο κ. Μακρής με διάταξή του δικαιολόγησε το ετεροχρονισμένο του «όχι» επικαλούμενος τόσο διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσο και γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Μαύρου που ουσιαστικά βάζουν φραγή στο δικαίωμα του μηνυτή να λάβει γνώση του φακέλου της δικογραφίας πριν ακόμη ο κατηγορούμενος κληθεί να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις για όσα του αποδίδονται.
Το εύλογο ερώτημα που διατύπωναν νομικοί κύκλοι είναι γιατί ο εισαγγελικός λειτουργός αρχικά έκανε δεκτό το αίτημα και τρεις ημέρες αργότερα... υπαναχώρησε.

«Φαίνεται ότι τις νύχτες, που οι πολίτες κοιμούνται και ονειρεύονται, κάποιοι εισαγγελείς εμπνέονται και εργάζονται. Όπως ο κ. Σανιδάς ελάμβανε μαρτυρικές καταθέσεις από υπουργική σύζυγο και σοκολατοβιομήχανο υπό το ρομαντικό σεληνόφως, έτσι και ο κ. Μακρής ανακαλύπτει το αληθές νόημα του νόμου το μεσονύκτιον. Ηθικόν δίδαγμα: Χωρίς διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο η ανεξαρτησία των δικαστών συχνότατα καταλήγει σε αυθαιρεσία», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης, πρόεδρος της οργάνωσης Συσπείρωση Νομικών Ενάντια στην Αυθαιρεσία.

Ανεξάρτητα πάντως, από τη χορήγηση ή μη των αντιγράφων της δικογραφίας τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου για τον κ. Ζαγοριανό, ενώ στις 7 Ιανουαρίου 2010 θα οριστεί και ο εφέτης-ειδικός ανακριτής που θα διενεργήσει την έρευνα εις βάρος του μετά την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου για την άσκηση ποινικής δίωξης σχετικά με τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: