Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 11 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ...ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ!!!

Επτά τμήματα ΤΕΙ και τέσσερα ΑΕΙ δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών εξετάσεων, που θα εκδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Είναι τα τμήματα που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου μελετά το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν, καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.

Πρόκειται για το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Ακτινολογίας-Ραδιολογίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου: Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικής και Οπτικής Οπτομετρίας. Επίσης το τμήμα Τεχνολογίας Υλικών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και το τμήμα Γραφιστικής στο ΤΕΙ Σερρών.
Οσον αφορά τα ΑΕΙ, πρόκειται για δύο τμήματα αρχιτεκτονικής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, ένα τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ένα τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όπως δήλωσε στην «Κ.Ε.» συνεργάτης της υπουργού Παιδείας, αναμένονται για λίγες ημέρες ακόμη οι προτάσεις των ιδρυμάτων και, εάν δεν είναι επαρκείς οι υποδομές τους, τα έντεκα αυτά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν.
Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μην ιδρυθεί ούτε ένα νέο τμήμα εφόσον δεν θα έχει εξασφαλιστεί πλήρης υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Συγχρόνως, μελετά να εφαρμόσει ένα είδος σχεδίου «Καλλικράτης» και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο να υπάρχει καταγραφή όλων των τμημάτων σ' ολόκληρη τη χώρα και να αρχίσει η μελέτη που θα καταλήξει σε συγχωνεύσεις, μετονομασίες, αλλαγές γνωστικών αντικειμένων, ακόμη και καταργήσεις εκείνων που δεν προσελκύουν φοιτητές.

Ενα μέτρο προς την πιο ορθολογική κατανομή του φοιτητικού πληθυσμού θα είναι και ο περιορισμός των μετεγγραφών σταδιακά, που ενδεχομένως θα φτάσει ακόμη και στην κατάργησή τους στο τέλος της τετραετίας, για πολλές από τις κατηγορίες των πολιτών που περιλαμβάνονται σήμερα στον σχετικό νόμο.
Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι κάνουν ευρύτατη χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής, χωρίς περιορισμό. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών επιλέγουν και δηλώνουν τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων που έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής και έτσι εισάγονται ευκολότερα.
Αμέσως μετά την εγγραφή τους, ζητούν μετεγγραφή σε κεντρικότερα πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα είναι να αδειάζουν ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
"Δεν άλλαξαν ξαφνικά τα δημογραφικά δεδομένα στην Ελλάδα» επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Απλώς, τα παιδιά των τριτέκνων εφάρμοσαν τον νόμο, με αποτέλεσμα να αδειάζει το πανεπιστήμιό μας.
Ετσι, στους 130 εισακτέους ενός τμήματός μας υπήρξε διαρροή 70% προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από φοιτητές που προήρχοντο όλοι από τη Β. Ελλάδα".

Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα καταργηθούν οι διατάξεις που διευκολύνουν διάφορες κοινωνικές τάξεις, όπως είναι τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων, πριν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να παραμένουν και να σπουδάζουν εκεί όπου επιτυγχάνουν.

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΑΒΕΤΕ ΣΤΗ ΦΑΡΑ ΣΟΥ, - ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΣΑΣ - ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ: ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΡΟΦΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ.
ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ 11 Ή ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ;;
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΣΤΙΒΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ - ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΣΦΟΥΓΚΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ;
ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ; ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ;
ΦΩΝΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ - ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΩΣΤΑ - ΚΑΙ ΑΦΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ. ΑΪΝΤΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΙΤΣΕΣ ΜΕΤΑ.

argyroula είπε...

και που είστε ακόμη.από πέρισυ που κάναμε αιτήσεις για τα εξ αποστάσεως του ΙΔΕΚΕ,ακόμη περιμένουμε να αρχίσουν τα μαθήματα. Τι φοβούνται;Μήπως ξυπνήσουμε από το διάβασμα;

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλά κάνουν και καταργούν τμήματα κύριε prezatv..

εσένα η θέση σου ποιά είναι δηλαδή;;;

ότι πρέπει να υπολειτουργούν τέτοια τμήματα υποβαθμίζοντας την παιδεία στο σύνολο της;

ότι πρέπει να λειτουργούν για να συνεχίζουν να αμοίβονται αλεξιπτωτιστές καθηγητές και αργόμισθοι διοικητικοί;

ότι πρέπει να παραμυθιάζονται τα παιδιά ότι σπουδάζουν κάτι όταν το μόνο που κάνουνε είναι να κωλοβαράνε;

ότι πρέπει οι δύσμοιροι οι γονείς να πληρώνουν γαμισιάτικα ενοίκια, έξοδα διαβίωσης κλπ για να πάρει ένα κουρελόχαρτο το παιδί τους και μια ζωή να γλείφουν μπας και διοριστεί στο δημόσιο;

ότι πρέπει 80% των νέων να μπαίνουν στα πανεπιστήμια όταν ΔΕΝ μαθαίνουν κάτι, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ την παιδεία συνολικά και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να αξιοποιήσουν τις όποιες "γνώσεις" τους πουθενά;

ότι πρέπει οι νέοι να θεωρούν υποτιμητικά τα τεχνικά επαγγέλματα (ψυκτικός, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μπογιατζής κλπ) αποσιωπώντας ότι όσοι τα κάνουν στο ελεύθερο επάγγελμα ζουν ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ, για να μην πω ότι κάποιοι πλουτίζουν κιόλας;

ότι πρέπει να νομίζουν οι νέοι ότι βρέχει όταν τους φτύνουν, καθώς τα πτυχία πολλών τέτοιων σχολών είναι ουσιαστικά χωρίς κανένα αντίκρυσμα, ΤΟΣΟ στην Ελλάδα, ΟΣΟ και στο εξωτερικό;

ΕΛΕΟΣ δηλαδή...

λιγότερος λαϊκισμός, υποκρισία και χάιδεμα αυτιών δεν θα έβλαπτε...

Ανώνυμος είπε...

Τελική έκθεση ΕΛ.ΑΣ. για το 2009:


Η συμμετοχή αλλοδαπών δραστών σε εξιχνιασθέντα εγκλήματα έχει ως εξής:

στις ληστείες ποσοστό 50,44%
( έναντι 49,56% συμμετοχής ημεδαπών) , στις κλοπές-διαρρήξεις 51,45%, στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης 58,30 % . Την αποκλειστικότητα έχουν οι αλλοδαποί στα αδικήματα που αφορούν στις πλαστογραφίες, στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και την επαιτεία.

Ανώνυμος είπε...

Ε βέβαια, όταν η εκάστοτε κυβέρνηση ανοίγει αναίτια νέα τμήματα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μεμονωμένα συμφέροντα, λογικό είναι να μη μπορέσουν να λειτουργήσουν.