Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2010 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ...ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ Μ.Μ.ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ
(Π.Κ. ΑΡΘ. 186.2 & 392)

Τους ενόχλησε ιδιαίτερα και τους πόνεσε ακόμη περισσότερο η μαζική ανταλλαγή επικυρωμένων εισιτηρίων που άρχισε σαν μια μικρή ιδέα και μέχρι τώρα εξαπλώνεται χέρι με χέρι σε λεοφωρεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό και μάλιστα από επιβάτες όλων των ηλικιών.
Ενεργοποιώντας ξεχασμένα άρθρα του Π.Κ. (τους) επιχειρούν οι ιθύνοντες των ΕΘΕΛ, ΟΑΣΑ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ και λοιποί παρατρεχάμενοι συγγενείς, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, να τρομοκρατήσουν το επιβατικό κοινό ποινικοποιώντας πράξεις αλληλεγγύης που γνωρίζουν ευρεία αποδοχή. Από το Δεκέμβριο του 2009 τα εισιτήρια στην πίσω πλευρά τους γραφουν τα εξής:
"Η παραχώρηση και αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου, καθώς και η προτροπή παραχώρησης απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο
(Π.Κ. ΑΡΘ. 186.2 & 392)".

Τι μας λένε ακριβώς; και μάλιστα τοσο ξετσίπωτα;;;
Άρθρο 186 - Πρόκληση και προσφορά για εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος
1. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο κακούργημα, καθώς και όποιος προσφέρεται ή αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
2. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι' αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83. Για την ποινική δίωξη του αδικήματος αυτού απαιτείται έγκληση του προσώπου κατά του οποίου σχεδιαζόταν η τέλεση του πλημμελήματος, αν το υπό εκτέλεση πλημμέλημα διώκεται κατ' έγκληση.
3. Οι ποινές των προηγούμενων παραγράφων επιβάλλονται αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Άρθρο 392 - Δόλια αποδοχή παροχών
1. Όποιος με την πρόθεση να μην καταβάλει αντίτιμο παίρνει για άμεση κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά ή δέχεται την παροχή καταλύματος ή υπηρεσιών, των οποίων το αντίτιμο είναι άμεσα πληρωτέο κατά τις συνήθειες των συναλλαγών, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.
2. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση.

Το άρθρο 186.2 αφορά σε αυτόν που προσφέρει το εισιτήριοτου , ενώ το άρθρο 392 σε αυτόν που αποδέχεται να χρησιμοποιήσει επικυρωμένο εισιτήριο.
Οι "συνήθειες των συναλλαγών" είναι ένας όρος που αναφέρεται στο ίδιο το άρθρο 392 και ουσιαστικά σημαίνει ότι καθένας/μιά αγοράζει το εισιτήριό του.
Ωστόσο όποιος/α αγοράζει ένα εισιτήριο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες για 90 λεπτά. Αν τις χρησιμοποίησε για λιγότερα λεπτά, δεν χάνει φυσικά τα δικαιώματά του πάνω στο εισιτήριο.

Ουσιαστικά το αρθρο 392 του Π.Κ. υπάρχει για να τιμωρείται ο παραβάτης που μπαίνει σε ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο. Δεν μπορούν λοιπόν να καλυφθούν πίσω από αυτό το νόμο, γιατί απλά με βάση την ποινική δικονομία ο νόμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιός και γιατί του έδωσε ένα επικυρωμένο και χρονικά έγκυρο εισιτήριο, αλλά για το αν έχει ο επιβάτης ένα επικυρωμένο εισιτήριο.
Η χρηση του εισιτηρίου ειναι για 90 λέπτά και ουσιαστικά το ΜΕΤΡΟ και τα υπολοιπα μέσα μεταφοράς δεν χανουν αν ο επιβάτης δεν χρησιμοποιήσει ολο το χρονικό περιθωριο «ταξιδιού» του. Εχει πληρώσει για 90 λεπτα και μπορεί να χρησιμοποιίσει το «μαγικό» χαρτάκι για την ωρα αυτη. Το να χαρίσει κάποιος/α επιβατης/α το υπολοιπο του χρονου, του πληρωμενου του εισιτηρίου, ειναι δικαίωμα του και φυσικά δεν ενδιαφέρει ποσα δρομολόγια εχει κάνει το καθε εισιήτριο αλλα αν ειναι μεσα στα προβλεπομενα ορια.
Δεν ειναι ονομαστικο το εισιτήριο ετσι και αλλιώς.

Παράδειγμα: Αν φάει καποιος/α από το πιάτο ενός φίλου/ης, εάν πιει από τον καφέ αλλου φίλου/ης ή εάν καταναλωσει από το ποτό ενός τριτου φίλου/ης που το εχει πληρωσει σε καποιο καταστημα , θα διωχθεί δηλαδη με το άρθρο 392 του Π.Κ., αφού ο φίλος/η έχει ηδη πληρώσει για το φαγητό - ποτό του.

Το κινημα των εισιτηρίων & οι ειδικοί της...καταστολής.
Ξεκίνησε ως ατομική αντίσταση απέναντι στην ακρίβεια των εισιτηρίων. «Δινουμε το εισητιριο μας στον/ην διπλανο/η μας » Απλώθηκε στομα με στομα διαδώθηκε με καθε τροπο στο διαδύκτιο και μεταφέρθηκε τοσο πολυ χέρι με χέρι... στους διαδόμους του μετρό και στις στάσεις των λεωφορείων.
Η μεγαλη απευθυνση στον κόσμο, αυτή της συμβολικής κινησης, μετατραπηκε σε “κίνημα των εισιτηρίων” που φαινεται θορύβισε τους αρμόδιους του ΜΕΤΡΟ.
Και επαναλαμβάνουμε οτι το πληρωμενο 90 λεπτο δεν το χανει το Μετρο. Το εισπρατει ασχετα αν ο πελατης το χρισιμοποιήσει για μια διαδρομη του ενος 10 λεπτου. Με τη θεληση μας αν πετάξουμε το εισιτήριο αυτο, πεταμε 80 εναπομείναντα λεπτά. Αντι για αυτο , επιλεγουμε τον αλλο δρόμο ,της αντιστασης και της αλληλεγυης.
Με τη θεληση μας, χαριζουμε τον υπολοιπο προπληρωμένο «ταξιδοχρόνο» σε συμπολιτες μας. Αυτη τη θέληση και τη διάθεση που κυριαρχεί, προσπαθούν να ποινικοιποιήσουν

Ως Αιδώ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χάλασαν και μελάνη και τύπωσαν το νεο «τρομολαγνικό» σλογκανάκι πισω απο τα εισιτήρια, οπου πριν λιγους μήνες έγραφε....
«Προσέχω την πόλη μου. Χρησιμοποιώ τις Αστικές συγκοινωνίες»
Ειναι εξωφθαλμο λοιπόν, οτι το Μετρο και οι αυλικοί του, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να σπάσουν τη δυναμική δεκάδων χιλιάδων επιβατών, που αν μη τι άλλο αντιστέκονται και παραλληλα βοηθάνε τον πλησίον τους.. Δεν πρεπει να ξεχνάμε οτι ακομη και ενα εισιτήριο ειναι ενα ευρώ για την άδεια τσεπη ενος άνεργου... εσωτερικου η εξωτερικου μεταναστη.
Το εισιτήριο δεν είναι ονομαστικό και δεν αποτελεί την ταυτότητα του επιβάτη. Το εισιτήριό μας το έχουμε πληρώσει και μπορούμε να το χρισιμοποιήσουμε ποικιλοτρόπως και να το κάνουμε ό,τι θέλουμε, αφού απλά μας ανήκει.
Ό,τι και να κάνουν πάντως, το εισιτήριό μας θα το χρησιμοποιούμε όσο πιο καλά και αποδοτικά γίνεται.
Ας το βάλουν καλά στο κεφάλι τους οι παραχωρητές της δημόσιας περιουσίας.

ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2010

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από που κι ως που να διώκεται κάποιος ποινικά επειδή δίνει το εισιτήριο του; Καταρχάς απ' τη στιγμή που το αγοράζω, το κάνω ό,τι γουστάρω. Έστω ας πούμε ότι έχω ένα εισιτήριο, το χρησιμοποιώ και μετά το δίνω σε κάποιον συγγενή για να μην αγοράζει τσάμπα καινούργιο, θα πάω μέσα; Ρε δεν πάμε καλά, σκατά στα μούτρα τους. Τρέμουν μη χάσουν λεφτάκια οι πλεονέκτες.

Ανώνυμος είπε...

ρε δε παν να τσιριζουν..

σταρχιδια μας

εγω το δινω σε αλλους η το αφηνω πανω στο ακυρωτικο μηχανημα.

prince serengeti είπε...

ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΒΑ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΣΤ΄ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥΣ ΓΕΜΑΤΟ ΣΚΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Ίσως να είναι καλύτερα να δίνουμε τα εισιτήρια χέρι-χέρι, έχω την εντύπωση ότι τα εισιτήρια που αφήνονται πάνω στα μηχανήματα τα μαζεύουν μετά από λίγο, τουλάχιστον σε σταθμούς με μπόλικη κίνηση πχ Ομόνοια. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Pink Floyd είπε...

δινουμε ολοι τα εισητηρια μας,και ας μας πανε και στο...διεθνες δικαστηριο..

http://andreas-pinkfloyd.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή έτσι και βγάλω το μπουφάν μου και το χαρίσω σε κάποιον στο δρόμο κινδυνεύω να με μηνύσει καμιά πολυεθνική γιατί με την πράξη μου αυτή τη ζημιώνω;

Ανώνυμος είπε...

aktivismos tou kolou!!!ti tha legate an ayrio methayrio afksithoun ta eisitiria sto 1,5 euro logw ths megalis eksypnadas tou na dineis to eisitirio se allous???ta elleimata prepei na kalyfthoun me kapoio tropo...kai aytou tou eidous aktivismos sigoura den voithaei

Pink Floyd είπε...

φιλε 12.56 τα ελλειματα καλυπτονται απο περικοπες δαπανωντων στελεχων του καθε οργανισμου.οταν ακομα και στα μπουζουκια οταν πανε κοβουν τιμολογιο και το περνανε στα εξοδα,απο εκει να καταλαβεις πως αυξανοπνται τα ελλειματα του καθε οργανισμου.τωρα αν ειναι του κωλου η οχι ειναι δικη σου αποψη.καποιοι απο εμας θα συνεχισουμε να κανουμε ακτιβισμο του ...κωλου.οκ??
http://andreas-pinkfloyd.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Έ όχι και ακτιβισμός!
Πάντως πολύ θα ήθελα να "μου την πέσει" κάποιος από αυτούς την ώρα που δίνω το εισητήριο γιά να φάει τα μπινελίκια και τα κλωτσίδια της ζωής του. Από που και ως που κάνουν κουμάντο με το δικό ΜΟΥ εισητήριο που το πλήρωσα με δικά ΜΟΥ χρήματα και οικιωθελώς το δίνω σε κάποιον;
Άντε ρε βόδια...ΜΟΥΟΥΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ακτιβισμός του κώλου ρε 12:56 πμ; Αν πάνε τα εισιτήρια στο 1,5 ευρώ τότε θα φάνε περισσότερο γαμήσι. 10 άτομα με 1 εισιτήριο θα μετακινούνται. Ποτέ δεν ενθουσιάστηκα με την κίνηση του να αφήνεις το εισιτήριο σου ή να το δίνεις αλλά μου άρεσε σαν σκέψη, ήταν ομολογουμένως κάτι το αυθόρμητο.

Αν θέλουν λεφτά βρίσκουν μια χαρά. Τους έχουμε δει και με τους ελεγκτές που τους αμολάνε κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα και κόβουν πρόστιμα για ψύλλου πήδημα, οι καριόληδες.

Πούτσα και ξύλο, σκατά να φάνε.