Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2010

ΣΤΑ 403ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!

Με ταχύτατους ρυθμούς καλπάζει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο μαζί με το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα απειλούν την ανάκαμψη, παρατείνοντας την περίοδο ύφεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας στο τρίτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στα 403,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 15,3%. Η αύξηση προέρχεται από τον δανεισμό του Δημοσίου, καθώς ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται ότι έβαλε «φρένο» στον δανεισμό εξαιτίας της κρίσης. Το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το εξωτερικό χρέος είχε ανέλθει στα 391,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες προστέθηκαν στο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας 11,9 δισ. ευρώ. Η εκρηκτική αύξηση του εξωτερικού χρέους έρχεται σε μία περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πραγματοποιήσει το κρισιμότερο δανειακό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας. Τα δανεικά του 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 54 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι υποχρεώσεις (λήξεις) για τον τρέχοντα μήνα ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ. Το εξωτερικό χρέος του Δημόσιου Τομέα ανήλθε στο τρίτο τρίμηνο σε 262,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,7% από τα τέλη του 2008 και κατά 27,1% από το τρίτο τρίμηνο του 2008. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 35,6 δισ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 και προέρχεται κυρίως από τον δανεισμό του Δημοσίου. Από τα τέλη του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, ο δανεισμός της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 32,3 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού εξωτερικού χρέους, σημείωσε μείωση κατά 2,48% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 140,2 δισ. ευρώ, έναντι 135,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008. Στη μείωση του εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα συνέβαλε και η συρρίκνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 28,11%, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει αναδείξει τις προϋπάρχουσες μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα «δίδυμα» ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και τα υψηλά «δίδυμα» χρέη (δημόσιο και εξωτερικό). Το υψηλό εξωτερικό χρέος που ανέρχεται στο 167,9% του ΑΕΠ τροφοδοτείται από τα ίδια τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι χώρες εκείνες, όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται από «δίδυμα» ελλείμματα και χρέη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να είναι πιο δύσκολη και, επομένως, πιο αργή η έξοδος από την κρίση, ενώ θα υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, προειδοποιεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Την ίδια στιγμή, οι στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, οι επιβαρύνσεις της παραγωγικής δραστηριότητας και η γραφειοκρατία περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις. Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, οι άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 2,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 69% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι κυριότερες εισροές ξένων κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα αφορούσαν:

- 813 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Credit Agricole (Γαλλία) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki Bank τον Απρίλιο και το Μάιο του 2009.
- 673 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο για την αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom AG στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ από 25% σε 30%.
- 130 εκατ. ευρώ από την αυστριακή εταιρεία Hofer KG για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Αldi Eλλάς Supermarket EE.
- 64 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Lamda Development από την HSBC Property Invest (Λουξεμβούργο).
- 111 εκατ. ευρώ από την Dubai Financial Limited (ΗΑΕ), η οποία εξαγόρασε τη συμμετοχή της Commerzbank (7,74%) στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG.
- 95 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 50% της εταιρείας Ηρων ΙΙ Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας Α.Ε. από την ολλανδική εταιρεία Electrabel International.

ΠΡΕΖΑ TV
6-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: