Σάββατο, Ιανουαρίου 23, 2010

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΑΣΤΕΓΟΥΣ,ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΖΑΚΙΑ,ΠΑΡΗΓΟΡΏΝΤΑΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ...

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ,ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ...

Οι λιγοστοί επιβάτες του μετρό, πέρυσι κοντά στις ημέρες του Πάσχα, ούτε που γύρισαν να κοιτάξουν τη μαυροντυμένη φιγούρα που μπήκε στο τελευταίο δρομολόγιο.
Σε λίγη ώρα θα καταλάβαιναν ποιον είχαν μπροστά τους.

Εντελώς μόνος, χωρίς κανέναν συνεργάτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε με τους επιβάτες που εξουθενωμένοι γύριζαν στο σπίτι τους, αλλά κι εκείνους που ξεκούραστοι ξεκινούσαν για να διασκεδάσουν. Οι στενοί του συνεργάτες που νόμιζαν ότι είχε αποσυρθεί στον πρώτο όροφο της Αγίας Φιλοθέης για να ξεκουραστεί, με έκπληξη έμαθαν το επόμενο πρωί πού ήταν το προηγούμενο βράδυ...

Δεν θα ήταν αυτή, ωστόσο, η τελευταία φορά που ο Αρχιεπίσκοπος θα αναζητούσε την επαφή με τους απλούς ανθρώπους... Μαζί με τον γνωστό και αφοσιωμένο Βλάση, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παραπάνω από τρεις φορές μέσα σε 1,5 χρόνο διέσχισε δρόμους στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι το βράδυ μετατρέπονται σε «γκέτο» απροσπέλαστα για τον απλό διαβάτη.

Εκδιδόμενες γυναίκες, άστεγοι, τοξικομανείς, περιφερόμενοι λαθρομετανάστες, η «σκοτεινή» εικόνα της νυχτερινής Αθήνας στην πλατεία Θεάτρου, τη Σοφοκλέους, την Ευριπίδου, την πλατεία Ομονοίας.
Ο Προκαθήμενος δεν μένει πάντα προστατευμένος πίσω από το τζάμι του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Αρχιεπισκοπής. Αρκετές φορές ζητάει από τον Βλάση να τραβήξει χειρόφρενο. Οσοι τον αναγνωρίζουν, μέσα στο σκοτάδι, του φιλούν ευλαβικά το χέρι και του ζητούν βοήθεια. Εκείνοι που δεν ξέρουν καλά καλά σε ποια χώρα τους έφερε η μοίρα, οι χαμένοι στον κόσμο των παραισθήσεων και οι γυναίκες της νύχτας μένουν να απορούν για τον ιερωμένο που σφίγγει με πατρική αγάπη χέρια, εκεί που οι άλλοι γυρίζουν την πλάτη.

Προπαραμονή Χριστουγέννων στην πλατεία Κλαυθμώνος
Λόγια παρηγοριάς σε αστέγους...

Η διαδρομή ήταν γνώριμη αλλά αυτή τη φορά είχε πολλές στάσεις. Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009 μαζί με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη», Κωστή Δήμτσα, ξεκίνησαν μετά τις 23:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Εκεί που τις νύχτες τα παγκάκια έχουν «ενοίκους». Μοίρασαν δώρα σ’ αυτούς που δεν περίμεναν από κανέναν να τους θυμηθεί. Κάποιοι, μισοκοιμισμένοι, εξαθλιωμένοι, τυλιγμένοι σε κουρέλια για να ζεσταθούν στη χειμωνιάτικη νύχτα, δεν καταλάβαιναν καν αν ονειρεύονται ή αν ζουν πραγματικά τη στιγμή. Πήγαν στην Ομόνοια, στην πλατεία Θεάτρου, στην Ευριπίδου, στη Σοφοκλέους. Εδωσαν ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα. Μίλησαν, παρηγόρησαν, άκουσαν.
Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινήθηκε όταν είδε ότι ακόμα και στο προσωπικό μαρτύριο υπάρχει ανθρωπιά: κάποιοι έσπευσαν άμεσα να μοιραστούν τα τρόφιμα με τους διπλανούς τους.

ΙΕΡΩΝΥΜΕ,ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΧΑΔΑΚΙΑ,ΟΥΤΕ ΔΩΡΑ,ΟΥΤΕ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ...ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΕΓΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ...
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ...
ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ...
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΡΟΥΧΑ,ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟ...
ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ...
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΧΘΕΣ ΠΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚ.ΕΥΡΩ...ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ...
ΔΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΝΏΝΑ...ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ...
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ.

Η ΣΚΑΤΟΨΥΧΙΑ ΤΩΝ ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ ΤΣΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ...ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ ΗΜΕΡΉΣΙΟ ΤΥΠΟ.

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2010

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρεζα φασιστες την επεσαν στην πανορμου!γραψε κατι!

Ανώνυμος είπε...

1:53 Είσαι αξιολύπητος

Ανώνυμος είπε...

Ηλίθιε πρέζα εσύ και οι όμοιοί σου διατηρείτε το πρόβλημα και μάλιστα πολύ καλά παίζοντας τον αντεθνικό σας ρόλο!
Και βέβαια δεν χρειάζεστε ρούχα κουβέρτες και τέτοια αλλά ένα κρεβάτι μόνο για να κάνετε την ανάγκη σας... Γιατί κάτι άλλο δεν μπορείτε να σκεφτείτε ούτε να κάνετε κοπρόμυαλοι.

Ανώνυμος είπε...

Γιά να ξαναγυρίσω στο θέμα, η Εκκλησία έχει τόσα χρήματα που μπορεί μιά χαρά να χρηματοδοτήσει πολλά έργα. Και ξενώνες, και αναστηλώσεις, θέληση αρκεί να υπάρχει.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, προτιμώ ο Αρχιεπίσκοπος να κατεβαίνει στο μετρό, παρά να ανεμίζει το λάβαρο στο Σύνταγμα, και να θεωρεί όλος ο πλανήτης ότι είμαστε το Ιράν της Ευρώπης.

Ανώνυμος είπε...

και να θεωρεί όλος ο πλανήτης ότι είμαστε το Ιράν της Ευρώπης.



μα ειμαστε το ιραν της ευρωπης.
πιο πολλους μουσουλμανους εχουμε εδω παρα στην τεχερανη η το ισλαμαμπαντ.

Ανώνυμος είπε...

Και γενικά σαν χώρα είμαστε για τον πούτσο σε σχέση με τις άλλες, πες το μην ντρέπεσαι.

Ανώνυμος είπε...

6:58, λυπάμαι αλλά κανείς δεν ξεγελάστηκε ώστε να νομίσει πως ο τότε αρχιεπίσκοπος που οργάνωνε τις συγκεντρώσεις ήταν μουσουλμάνος...
Eσύ μπορείς να τον βλέπεις όπως θέλεις βέβαια.