Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2010

ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΛΟΥΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ...

Μονομαχία κάτω από τον καυτό αττικό ήλιο μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών εταιρειών προέκυψε με αφορμή το διαγωνισμό της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οι «μνηστήρες» που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στο αεροδρόμιο των Σπάτων ξεπέρασαν τους δέκα και, ήδη, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης «short list». Οι περισσότερες ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι ευρωπαϊκές. Σύμφωνα με στελέχη της ενεργειακής αγοράς, πάντως, η μονομαχία αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ γερμανικών, ισπανικών και κινεζικών εταιρειών.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα προσπαθούν να διεισδύσουν στην πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή αγορά «πράσινης» ενέργειας από την... ελληνική πόρτα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, κατάφεραν μόλις πρόσφατα να βελτιώσουν την ποιότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων που κατασκευάζουν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών. Ετσι, αναμένεται ευρω-κινεζική κόντρα για την ηλιακή ενέργεια του αεροδρομίου της Αθήνας.
Τι είναι αυτό, όμως, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσων μνηστήρων; Κατ' αρχήν η κρίση και το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες «χτυπάνε» όλες τις δουλειές. Επιπλέον το μέγεθος του έργου δεν είναι ευκαταφρόνητο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν δημιουργθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια και το μεγαλύτερο του είδους στη χώρα μας. Η μονάδα θα είναι ισχύος 8,02 μεγαβάτ (MW), θα αναπτυχθεί σε έκταση 120 στρ. και υπολογίζεται ότι θα καλύψει το 1/3 των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου.
Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο της προεπιλογής υποψηφίων (short list) που αναμένεται να επικυρωθεί από το δ.σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο τέλος Φεβρουαρίου. Αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή ο προτιμητέος ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Με βάση τον προγραμματισμό η εγκατάσταση προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2010, αυξάνοντας σταδιακά την ισχύ της κατά ένα μεγαβάτ το μήνα.
Ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός. Αυτό σημαίνει ότι θα αναδειχθεί νικήτρια η εταιρεία που θα ζητήσει τα λιγότερα χρήματα για την κατασκευή και συντήρηση της μονάδας. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος δεν ξεπερνάει τα 24 εκατ. ευρώ. Κι αυτό καθώς για ανάλογα έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη, το κόστος κατασκευής δεν ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ.

ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πλέον σε αυτή την χώρα τα έχουμε ζήσει όλα...μα όλα...

Τα τελευταία χρόνια έχουν φυλακιστεί καποιοι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, αλλά μετά από λίγο ακόμη και αυτοί έχουν αποφυλακιστεί!!!!!!!

Ήμαρτον...και η κοροϊδία έχει τα όρια της...

- πρώην πρύτανης Αιμίλιος
Μεταξόπουλος της Παντείου,
- πρώην δικαστές Ευάγγελος
Καλούσης και Κωνσταντίνα
Μπουρμπούλια,
- πρώην μητροπολίτης Αττικής
Παντελεήμων

κτλ.. αποφυλακίστηκαν λίγους μήνες μετά την μεγαλειώδη σύλληψη τους!!!

Όλα αυτά τα σιχαμερά παρτάλια είναι πάλι έξω..

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΨΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ.