Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2010

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΣ...

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΘΑ ΚΛΗΘΟΎΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΊΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ,ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ,ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ,ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΆΞΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Εναλλακτικό σχέδιο με πρόσθετους φόρους, μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, καθώς και περικοπές 700-800 ευρώ το χρόνο, προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που στέλνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να μπορέσει η κυβέρνηση «να πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους της, σε περίπτωση που πέσει έξω στις προβλέψεις της για την πορεία και τις αντοχές της ελληνικής Οικονομίας.
Όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που στέλνει η χώρα μας στις Βρυξέλλες αναλύεται σε δύο «σενάρια»: στο «μακροοικονομικό» που προβλέπει ότι η εθνική οικονομία θα αρχίσει να σταθεροποιείται και θα ορθοποδήσει περί τα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011, και στο «δημοσιονομικό» σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος θα λάβει μια σειρά μέτρων για να εξοικονομήσει 10,3 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, ώστε να μειώσει ισόποσα το έλλειμμα του 2010.

Αν κάτι από τα παραπάνω «στραβώσει», στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν υπάρχει πρόβλεψη για μικρότερη μείωση του ελλείμματος. Αντιθέτως, το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει επίτευξη του ιδίου στόχου, με ακόμα σκληρότερα μέτρα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τυχόν αποτυχία στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα μας στοιχήσει 700 και πλέον εκατ. ευρώ περισσότερα, σε σχέση με όσα προβλέπει ήδη το ΠΣΑ καθώς, σε τέτοια περίπτωση, ενεργοποιείται το εναλλακτικό σχέδιο «Β», το οποίο όμως δεν εξειδικεύεται στο ίδιο το Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με βάση και όσα άφησε να διαφανούν ο υπουργός Οικονομικών, το σχέδιο προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ενδεχομένως όμως και αλλαγές στο ΦΠΑ, η είσπραξη του οποίου αποδεικνύεται και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2012 θα απαιτήσει ένα πρόσθετο πακέτο των μέτρων, το οποίο βασίζεται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί μέσα από την προσπάθεια βελτίωσης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και μέσα από τις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη αναφερθεί εν συντομία παραπάνω.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως επεσήμαινε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συνέβαλε καθοριστικά στη σύνταξη του ΠΣΑ, «στο Πρόγραμμα έχει υπολογιστεί αύξηση 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να ενεργοποιηθούν τα άλλα μέτρα», υποθέτοντας και μόνο ότι «θα επανέλθουμε στην προ του 2009 αποτελεσματικότητα» είσπραξης του ΦΠΑ. Εφαρμόστηκαν δηλαδή στο 2010 τα ποσοστά είσπραξης του ΦΠΑ του 2007-2008, σαν να μην είχε μεσολαβήσει το 2009.
Το εναλλακτικό σενάριο υποθέτει ότι αν η ύφεση είναι βαθύτερη φέτος (ή αν κάποια μέτρα δεν αποδειχτούν αποτελεσματικά), «χωρίς αλλαγή πολιτικής» το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί σε 9% του ΑΕΠ το 2010 και ακολουθεί καθοδική πορεία καθ όλη την περίοδο του προγράμματος φτάνοντας σε μια εκτιμώμενη τιμή λίγο πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2013.
Ωστόσο, με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα που περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο (η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2,8% το 2012), οι προβλέψεις με βάση το εναλλακτικό σενάριο συνεπάγονται την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα της τάξης των 0,3 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για καθένα από τα έτη μεταξύ 2010 και 2013.

ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: